Helft gemeenten aangesloten op WOZ-loket

FLEVOLAND
Vier maanden nadat de verplichting om WOZ-waarden openbaar te maken is ingegaan, zijn drie van de zes Flevolandse gemeenten aangesloten op wozwaardeloket.nl, een website van de rijksoverheid. De andere drie gemeenten voldoen ook aan de nieuwe plicht, maar publiceren de informatie op andere plekken.

In het streven naar transparantie zijn gemeenten sinds oktober vorig jaar verplicht om de WOZ-waarden openbaar te maken. De waarden van huizen in Almere, Dronten en Noordoostpolder zijn via de landelijke site te raadplegen, maar Lelystad en Zeewolde publiceren die informatie alleen op hun eigen website. De waarden van huizen op Urk zijn niet te raadplegen in een register, maar moeten opgevraagd worden via een e-mail aan de afdeling Belastingen. 

Nu de WOZ-waarde openbare informatie is, kan iedereen de waarde van zijn huis vergelijken met de waarde van zelfgekozen andere woningen, bijvoorbeeld in dezelfde straat.

reacties (3)

 • Philip

   

  Toen ik vorig jaar bezwaar had aangetekend tegen de in mijn ogen te grote stijging van de waarde van mijn woning bleek dat de gemeente Almere het begrip peildatum nogal ruim opvat. Ik kreeg namelijk als schriftelijke reactie dat de gemeente niet alleen kijkt naar de ontwikkelingen in het jaar vóór de peildatum maar ook naar de ontwikkelingen in het jaar ná de peildatum. Men beriep zich hierbij op de mogelijkheid die door de waarderingskamer wordt geboden. Door deze handelswijze worden de huizenwaarden kunstmatig hoog gehouden terwijl het voor de leek vrijwel onmogelijk is om inzicht te krijgen in welk deel van de WOZ-waarde bepaald is op basis van de ontwikkeling ná de peildatum. Ook dit kan in Almere.

  reageer
 • urkse

   

  Waar publiceren de andere gemeentes dan?

  reageer
 • willem-stad

   

  Reuze handig die link. Nog even wachten op de bijgewerkte 1-1-2016 WOZ -waarde (die ook nogal achterloopt op de verkoopprijs anno 2017).

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert