PvdA: maximaal 75 meter lopen naar afvalcontainer

ALMERE
De loopafstand naar afvalcontainers moet maximaal 75 meter zijn voor Almeerders met een lichamelijke beperking. Dat wil de Almeerse PvdA-fractie. Als deze doelgroep verder moet lopen dan 75 meter bestaat de kans dat het afval op straat belandt, zegt de PvdA.

Op dit moment zijn er wettelijk geen maximale afstanden vastgelegd tussen een woning en de plek waar het afval wordt ingezameld. In het verleden was dat landelijk bepaald. Sinds 2008 geldt die richtlijn niet meer en mogen de gemeenten zelf de afstanden bepalen.

Volgens raadslid Hassan Buyatui van de PvdA zou een maximale afstand van 75 meter mensen met lichamelijke beperkingen stimuleren om het afval goed te scheiden en het in de juiste containers te gooien. Volgens wethouder Frits Huis gaat een maximale afstand van 75 meter de gemeente veel geld kosten. Het onderwerp wordt donderdag op de politieke markt besproken.

reacties (19)

 • Rie van Teeffelen

   

  Ik woon op een hoek zonder achtertuin. De overige buren kunnen via hun achtertuin direct naar de plaats van ophalen van de bakken lopen, maar ik moet het hele blok omlopen. Dat gaat niet omdat ik met een rollator loop, en heel slecht ter been ben. Nu moet mijn hulp van de thuiszorg dus, als ik een volle bak heb, die bak wegbrengen als ze klaar is met haar werk, die bak wegbrengen, en de volgende dag moet mijn dochter 1 halte eerder uitstappen om mijn bak weer te halen en thuis te brengen. Een heel gedoe dus, maar zo komen we er wel. Maar daar moet ook helemaal niets tussen komen, want dan zit ik met een probleem. Lekker geregeld dus. Andere buren kunnen dit niet voor mij doen want die zijn soms nóg ouder dan ik, en ik ben 82 jaar.

  reageer
 • Hannes

   

  Men kan altijd bij zichzelf te raden gaan!" Hoe men nu werkelijk met zijn afval moet omgaan; dat zou veel zwerfvuil kunnen voorkomen!!" Er is altijd wel een buur die zijn straatje veegt, en ook voor zijn naaste buur het straatje even meeneemt!!" Bepaalde wijken in Almere is het schandalig hoe men met zijn omgeving omgaat!!" ..Als 75 meter niet haalbaar is, en men ook nog moet uitkijken voor losliggende straatstenen; dan kost het Almere te veelgeld, om het allemaal leefbaar te houden........2022!!"

  reageer
 • Nico

   

  Mindervalide krijgen en invalidekaart als ze geen 50 meter kunnen lopen . Echter deze gemeente zegt 75 meter moeten kunnen met restafval. Gek he invalidekaart 50 maar in het belang van de gemeente is 75 meter perfect. En het maakt geen donderuit of je jong of oud bent. En in mijn beleving wonen er in haven heel veel oudjes en zijn deze wijken niet geschikt voor deze ongein.

  reageer
 • pieter

   

  heb ik Asscher nog niet over horen praten in het Haagse, op welke plaats staat deze meneer op de landelijke lijst.

  reageer
 • Hans

   

  Die richtlijn is destijds door een heel klein lobbyclubje uit de wet geschreven om het eigen gelijk te halen. Geen parlementslid die dat in de gaten had. Was immers operationele uitvoering. Beneden hun niveau. Het wordt tijd dat de inzameldiensten weer onder controle van de volksvertegenwoordigers komen te staan. En Almere: geen smoesjes dat het te duur wordt. Begin dan helemaal niet aan dat omgekeerde inzamelen. Goedkoper, rechtvaardiger en milieuneutraal. Afvalscheiding wordt overschat.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ron h

   

  wel kan ik me voorstellen dat er een richtlijn komt die voor normale burgers geldt van bijv. 150 of 200 meter (zelf moet ik mijn kliko wekelijks 95 meter verrijden) Soms is die behoorlijk zwaar en is dat best een klusje dat niet iedereen zelf kan of een echt lange afstand. en zoals in de werven met zakken lopen over 25 m naar een OID zou ik ook verre van blij van worden.

  reageer
 • Hans K

   

  De afvalbak wat vaker ledigen zodat ie wat minder zwaar is om te tillen

 • ron H

   

  ik denk dat het artikel niet geheel helder is en voor meer uitleg vatbaar. waarschijnlijk wordt bedoeld dat de gemeente voor een gehandicapte die op meer dan 75 m weg woont er een ambtenaar langskomt als de gehandicapte daarom vraagt. de meeste zullen het echter niet aan de gemeente vragen maar aan een goede buur en doet die buur dat al jaren. ook als de afstand groter is en als de afstand korter is. het komen van een ambtenaar werkt toch ook niet. je weet toch niet van te voren wanneer je zakje vol is. en vanuit de gehandicapte gezien. de ene gehandicapte kan het met zijn scootmobiel best zelf oplossen ook verder dan 75 m en de andere gehandicapte kan maar 10 meter lopen of helemaal niet lopen. een vaste regel van 75 m lijkt me dan voor gehandicapte een nogal onzinnige regel. voor de persoon die het niet kan is er waarschijnlijk een huishoudelijke hulp die het toch even oplost.

  reageer
 • Thomas

   

  Waarom dezelfde regel niet voor iedereen? Want waar dit op neer komt is dat ouderen nóg meer privileges krijgen, en de jongeren uren onderweg zijn door weer en wind om hun afval weg te gooien, om onder zware boetes uit te komen. Waarom zou iemand met pensioen die 24 uur per dag afval kan weggooien het vlakbij moeten hebben, terwijl iemand die 12 uur werkt en dus 14 uur per dag van huis is, ook nog eens meer tijd aan zijn afval moeten besteden?

  reageer
 • Philip

   

  Nog meer privileges?? En ik weet niet waar u woont maar als u uren onderweg bent om uw vuilnis weg te gooien dan zal dat niet binnen de bebouwde kom zijn. Maar uw punt is duidelijk: u wilt liever dat ouderen door wind en weer uw rotzooi opruimen.

 • .\/\/.

   

  Wat een tuig hè, die oudjes? En die arme jongeren die maar moeten werken, werken, werken.

 • Jaanchi

   

  Hebben de landelijke verkiezingen zoveel invloed op het lokale bij de PvdA om hiermee goede sier te maken? Of is dit toeval? Dit had natuurlijk al meteen goed geregeld moeten zijn.

  reageer
 • Hans K

   

  Lopen is juist gezond voor de meesten onder ons. Die gene die het niet kunnen door een beperking dienen hulp te vragen aan hun buren. Gemeente gaat hier het probleem niet mee oplossen. Mensen die afval dumpen hebben een heel andere beperking en kunnen het beste PVDA stemmen als blijkt uit dit bericht.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Die gene die het niet kunnen door een beperking dienen hulp te vragen aan hun buren." Je zal er maar naast wonen. Het spreekwoord zegt "Een goede buur is beter dan een verre vriend", maar er wonen mensen bij mij in de buurt voor wie ik nooit de vuilniszakken naar de container zou dragen.

 • Lelyjan

   

  Je kunt er maar mee bezig zijn.

  reageer
 • Ron

   

  Hebben de klagers wel eens bedacht dat een vuilniswagen niet overal bij kan komen? En een voertuig voor het ledigen van ondergrondse containers heeft helemaal de ruimte nodig.

  reageer
 • Ted

   

  Lichamelijke beperking en 75 meter lopen.?

  reageer
 • Ed

   

  Als er afval op straat belandt, komt dat in de eerste plaats door de mentaliteit van mensen, niet door een lichamelijke beperking. Hele einden met lekkende vuilniszakken over straat, het is geen feest. Die landelijke regels waren zo gek nog niet.

  reageer
 • Kees

   

  Sinterklazen van de pvda voor de verkiezingen.

  reageer
 • Rene

   

  Zijn er echt geen belangrijkere zaken dan dit! Iemand die beperkt is moet geholpen worden Een goede buur , kennis of familie vul dit wel in indien deze mogelijkheid er niet is dient hier een vangnet voor geregeld te worden Laten we ons druk maken over veiligheid, woningtekort , onderwijs , radicalisering

  reageer
 • H Struik

   

  Veel (veelal) jongeren zonder beperking hebben al moeite met 2 meter tot de afvalcontainer. Dus...?

  reageer
 • Gerda

   

  Het is gewoon niet goed doordacht van de gemeente eind dit jaar gaat het op de Rozenwerf inwerking. Mensen van achterin de Rozenwerf moeten naar het midden lopen met hun zakje op het weg te gooien. Waar is deze gemeente mee bezig alleen maar prestige objecten van de wethouders en hun hulpjes. Ze willen gewoon wat op hun naam hebben staan .

  reageer
 • Qwerty

   

  Een afvalcontainer in de werven is prestige?

 • Tsss

   

  Idd en dan over de rug van mensen met een lichamelijke beperking willen scoren. Hoe triest ben je ga eerst je huiswerk doen en zoek uit eie de grootste vervuillers zijn.

 • Wim

   

  Bij mijn in de Werven, moet ik helemaal naar voren lopen. Is wel 300 mtr

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert