Proef gratis parkeren centrum van de baan

LELYSTAD • Wo 15 februari 2017 | 17:01 • Woensdag 15 februari 2017 | 17:01
Het veelbesproken experiment met gratis parkeren in het centrum van Lelystad gaat niet door. Dinsdagavond heeft de gemeenteraad het voorstel van de agenda gehaald. Emiel van der Herberg van de PvdA vroeg de raad daarmee in te stemmen en het voorstel niet meer te laten terugkeren. Een meerderheid ging daar mee akkoord. VVD, CDA  en Leuc stemden tegen. 

Het gratis parkeren zorgde de afgelopen tijd voor hevige discussies in de gemeenteraad. De partijen leken het niet met elkaar eens te kunnen worden.

De middenstand van Lelystad wil graag dat er een proef wordt gedaan met het eerste uur gratis parkeren. Er komen dan meer mensen naar het winkelcentrum, zo is de gedachte. Veel winkels moesten de afgelopen jaren noodgedwongen de deuren sluiten.

Het experiment, dat een jaar moest duren, zou de gemeente bijna een half miljoen euro kosten. Veel partijen in de raad vinden dat weggegooid geld.

Deel artikel

reacties (30)

 • ondernemer

    Zo 19 februari 2017 Zondag 19 februari 2017

  waar het om gaat is dat de gemeenteraad wil dat er meer abonnementen worden verkocht dan kost het parkeren 0,14 cent per uur dus als wij allemaal dat doen dan kost het de gemeente schijnbaar geen geld de waanzin te top Ik denk dat de gemeente alles heeft verpacht en daarom niet meer aan de tarieven kan komen zonder contractbreuk dus dat ze zo stom zijn geweest om daar geen controle op te houden

  reageer
 • Maria

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Vreselijk jammer van Lelystad, er komen steeds minder mensen in Stadshart, parkeergeld betalen is grote domper en een boel gestress als je uur vol is en je staat in een wachtrij achter de kassa. Dan is Emmeloord een voorbeeld, NERGENS parkeergeld betalen!!!

  reageer
 • juist

    Do 16 februari 2017 Donderdag 16 februari 2017

  Dat is precies de reden waarom een uur gratis parkeren niet werkt, want dan willen de mensen snel binnen een uur weer weg zijn en raken ze juist in de stress. Dan beter van te voren weten dat je voor een gering parkeerbedrag zonder stress uitgebreid kunt winkelen. Het gaat hier namelijk niet om snelle supermarkboodschappen zoals in Emmeloord.

 • Rob

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Het eerste uur gratis parkeren... Meet eens wat de gemiddelde winkeltijd per bezoeker is. Een uur lopen door het centrum. Dat zijn 3 rondjes. En dan hou je nog tijd over. Ergo:"kom je gratis vervelen".

  reageer
 • frits

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  En dan wel voorstellen om 4 ton beschikbaar te stellen voor 40 gesubsidieerde arbeidsplaatsen aan Flevokust. Wauw, 40 hele arbeidsplaatsen. Dan kun je toch beter proberen om de winkels in het stadshart te behouden.

  reageer
 • Belachelijk

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Zo weet onze nieuwe burgemeester toch minpunten te scoren.

  reageer
 • Terug naar school

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Een burgemeester mag niet meestemmen over plannen, dat doet de gemeenteraad, je weet wel die mensen van politieke partijen waar je elke 4 jaar op mag stemmen, als je dat tenminste gedaan hebt.

 • laat alle reacties zien
 • Harm

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag..... al die grote steden geven als reden om de parkeertarieven in te voeren en steeds te verhogen onder andere het terugdringen van autogebruik. Dit lukt de Nederlandse staat al niet met de wegenbelasting en accijns, de automobilist blijft rijden. Maar hoe kan een gemeente tegenspreken dat men om parkeertarieven de stad negeert. Zeker in Lelystad waar genoeg alternatieven zijn om nooit in de stad te hoeven zijn? Maar als je eens gaat kijken wanneer men moet betalen en er is in de buurt een mogelijkheid tot gratis parkeren wat voor een chaos dat is voor de mensen die daar wonen. Een goed voorbeeld is de Punter wanneer er weer eens wat te doen is in de haven of als het een mooie dag is om te winkelen in Bataviastad. De mensen daar durven hun kinderen niet eens meer normaal buiten te laten spelen dan. Dan riep er zo'n geweldig raadslid op omroep Flevoland dat hij het vreemd vond dat de automobilist een cadeautje van 5 euro per jaar krijgt.... omdat de openbaar vervoer reiziger ook betaalde voor zijn/haar kaartje. Ik heb nieuws voor dat raadslid, zolang het openbaar vervoer niet kostendekkend is betalen de automobilisten sowieso mee aan dat kaartje via de wegenbelasting waar zoveel geld mee wordt binnen geharkt dat Nederland failliet zou gaan als iedereen zijn auto drie maanden zou schorsen en niet de openbare weg zou gebruiken. Terugkomend op die 5 euro die ook niet klopt vanwege dat er wel brandstof wordt verbruikt, wegenbelasting wordt betaald, belasting op de verzekeringspremie wordt betaald enz.

  reageer
 • Pietje

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Als je naar een andere gemeente rijdt met de auto omdat je daar wel gratis kunt parkeren en hier niet, dan ben je te dom om serieus te nemen. Misschien moet je gewoon eens de ondernemers steunen door hier wel te winkelen in plaats van te roepen dat ze ten ondergaan aan het feit dat er parkeergeld betaald moet worden. Als je geen geld hebt om in de parkeermeter te kunnen gooien dan moet je of gaan fietsen of een betere baan zoeken. Sommige ECHTE ondernemers die het wel snappen, zoals de eigenaar van jumbo, vergoed de parkeerkosten van 1,5 euro als je meer dan 10 euro uitgeeft. Kortom, succes winkeliers, bedenk samen iets waardoor je weer klanten trekt. En klagers, steun de winkeliers door eens geld in die parkeermeter te gooien. Met alleen klagen bereik je niets in het leven... Niet klagen maar dragen!

  reageer
 • jacob

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  En aldus maakt de mondige en kritische burger voorlopig even geen gebruik van de parkeergarages in Lelystad.

  reageer
 • Flevolander

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Als je zo'n probleem hebt met een paar euro in een parkeermeter gooien dan ga je toch met de fiets? Dan kan voor de gemiddelde inwoner van Lelystad al helemaal geen kwaad. Naar Dronten rijden om daar dan twee uur met de blauwe kaart te mogen staan? Alsof dat geen geld kost? Mensen willen zichzelf blijkbaar graag voor de gek houden.

  reageer
 • Hetty

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  In Dronten zuid is een mooie grote AH. Met gratis parkeren. Het centrum daar is heel gezellig en goed onderhouden en schoon. Fijn winkelen.

  reageer
 • Lely

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  In Lelystad heeft elke wijk een supermarkt waar je gratis kunt parkeren, dus daar hoef je helemaal niet voor naar Dronten-Zuid

 • Pieter

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Nog even en het stadshart staat echt leeg En dan gaan ze eerst weer jaren vergaderen en dan kost het miljoenen om er weer iets van te maken. Slaap rustig verder gemeenteraad

  reageer
 • H.

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Wijs besluit. Nu nog de paar winkels die er zijn verplaatsen naar Batavia Stad en je hebt een geweldig centrum aan de kust met miljoenen bezoekers per jaar.

  reageer
 • Flevolander

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  ik woon zelf in almere dichtbij het centrum. Waar het parkeren 20 cent per 15 min kost als het niet duurder is.En toch word er veel gebruik gemaakt van de parkeergarages, Dus aan de hoge prijs ligt het niet. Op zaterdag zijn alle betaald parkeer garages en plekken vol. Maak het centrum aantrekkelijk en toegangbaar en veelzijdig , voor iedereen wat wils. Haal winkeliers naar het centrum die voor veel mensen wat te bieden hebben ook van buiten de stad. Maar voor nu eers goedkoper maken zodat er mensen willen komen . Volgens mij zakelijk gezien is het toch eerst investeren en dan verdienen.

  reageer
 • kolk

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Waarom denken veel mensen dat winkelleegstand door betaald parkeren komt. Winkelleegstand is een landelijk probleem en dit wordt echt niet door de gemeente Lelystad veroorzaakt. Daarbij komt als gratis parkeren 500.000 euro kost, dit toch door de inwoners van Lelystad betaald moet worden. Tevens heb ik de indruk dat niet iedereen die hier reageert een auto heeft. En zaterdag's is het echt wel gezellig in de Gordiaan.

  reageer
 • frits

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  De leegstand in het stadshart behoort tot de top drie van Nederland, en we zijn hard op weg naar de nummer 1 positie. Dat is dus geen landelijk probleem, maar een Lelystads probleem. Veroorzaakt door Lelystadse beleidskeuzes. Die 500.000 parkeerinkomsten raakt de gemeente zonder meer wel kwijt, sterker nog, de complete 2 miljoen aan parkeerinkomsten. Want er is eerdaags geen winkel meer over, en de kantoren in het stadshart lopen ook al leeg.

 • Gastvrij?

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Zij dronken een glas en deden een plas en alles bleef bij wat het was. 🎶 Weg met ons, weg met ons, weg met ons 🎶

  reageer
 • Dirk2

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  De PvdA (partij van de ARBEID) lijkt maar niet te begrijpen dat hier mensen werken die afhankelijk zijn van de bestedingen in de stad! Wat is nu € 500K op de totale begroting waarbinnen heel veel onzinnige projecten zijn opgenomen, kansloos vaak ook! ARBEID is alleen mogelijk als er omzet tegenover staat! Conclusie: het centrum loopt nog verder leeg en er blijft minder werk over in de stad. Bedankt Emiel!

  reageer
 • Frans

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Persoonlijk link ik mijn woongenot niet aan het wel of niet moeten betalen voor parkeren. Jumbo Waagpassage geeft 1,50 korting/parkeervegoeding al bij 15 euro aan boodschappen. dat is prima kostendekkend; zelfs meer dan dat. Verder gewoon lekker alles met de fiets doen. De stad is immers prima opgezet om alles snel met de fiets te kunnen bereiken. Daarom begrijp ik al die verzuurde reacties niet.

  reageer
 • Jan

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Eh, integendeel, met de fiets is Lelystad soms een doolhof!

 • Marlon

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Daarom winkel ik in Dronten 2 uur gratis met parkeerschijf. Top hoor en gezelliger.

  reageer
 • De Raad

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Op en neer rijden naar Dronten kost meer geld dan het parkeren in Lelystad.

 • Brando

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Ja, lekker 2x een half uur extra reistijd en 2x de extra reiskosten/benzine erbij. Zooooo lekker goedkoop winkelen in Dronten.

 • this is it

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Nouw dan gaat de Albert heijn nu ook dicht. In het stadshart Wel jammer. er blijft gaan winkel meer over.

  reageer
 • b

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  wel nee pure bluf...

 • Wijs

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Een wijs besluit van de gemeenteraad. Want het huidige betaald parkeren in Lelystad is al spotgoedkoop, terwijl de parkeervoorzieningen wel enorm veel geld kosten voor de gemeente.

  reageer
 • Thomas

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Parkeren kost € 1,90 per uur. Dat is een belachelijk hoog bedrag voor een plaats die zelfs geen bovenregionaal centrum is. Het is voor mij een reden om Lelystad te mijden. Alleen als dat tarief onder de € 0,50 zou zakken zou ik het heel misschien overwegen, hoewel betaald parkeren voor mij al snel een breekpunt is.

 • Jond

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Men vind het geen weggegooid geld maar men is bang dat de proef uiteindelijk slaagt!!

  reageer
 • een teleurgestelde lelystedeling

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Nog een jaartje en en we kunnen de raad niet meer terug laten komen, kan niet wachten!!

  reageer
 • Lelytowner

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Binnenkort nieuw in het stadshart van Lelystad een bijzondere attractie: DE ECHOPUT! Gratis entree, wel een parkeerkaartje!

  reageer
 • Bassie

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Ze zouden eens bij een gemeente in de regio moeten gaan kijken. In Harderwijk bijvoorbeeld. Ga eens peilen wat daar de ervaringen zijn. Ergens snap ik het wel: Lelystad was bij opbouw al gedoemd om te mislukken. Wat een trieste zooi daar. Ik zou mijn auto daar nog niet eens parkeren ook al krijg ik geld toe.

  reageer
 • .\/\/.

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Een dag niet geklaagd is een dag niet geleefd.

 • Stevie

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Kon die crisismanager die 76.000 euro kostte om een paar gevels te kleuren dit probleem niet oplossen ?

  reageer
 • Hans

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Liever geen winkels meer, dan gratis parkeren. Hoe kan het toch dat de winkels verdwijnen. Wie zou daar toch deels verantwoordelijk voor zijn. Raad gefeliciteerd. Nu weet ik ook meteen weer eaarom ik deze stad waar ik fantastisch woon ga verlaten. Moet steeds elders winkelen.Ga daar dan ook maar wonen. Almere here I come. Doei Lelystad.

  reageer
 • H

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Krijgt de belasting betaler dit kan ook terug in de vorm van beter winkel aanbod? Dan vind ik het eerlijk gezegd wel prima.

  reageer
 • Tim

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Jammer. De toon wordt gezet door het verhaal van hoeveel het allemaal kost. Ik lees nergens wat dit effect op de langere termijn juist oplevert. Dus: oogkleppen af en kijk eens verder dan alleen dit jaar.

  reageer
 • Ed Molenaar

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Waar vele burgers, bezoekers en ondernemers profijt aan hebben is weggegooid geld. Alle andere subsidies van 5ton zijn dat niet?

  reageer
 • Albert

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  En terecht, diegene die over dit vaak geringe bedrag tov andere gemeenten lopen te zeuren brengen het centrum ook niets.

  reageer
 • Flevoburger

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Het gaat ook heel goed met het centrum toch? Ik wil best wel betalen voor een "dienst" maar waarom zou ik betalen als ik 1 dorp verderop niets hoef te betalen en dar WEL een gezellig stadshart vind?

 • Keessie

    Wo 15 februari 2017 Woensdag 15 februari 2017

  Het centrum moet iets geven... voordat ik daar iets breng.. Begrijp je Albert waarom mensen naar andere steden gaan ? Het werkt niet andersom.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert