Minister Schultz geeft startschot aanleg energieneutrale A6

ALMERE
Minister Melanie Schultz van Haegen heeft donderdagmiddag bij Almere het startschot gegeven voor de aanleg van de eerste energieneutrale snelweg van Nederland.  

Om welk stuk van de A6 gaat het?
Het gaat om een 13 kilometer lang gedeelte tussen de afslagen Almere Havendreef en Almere-Buiten Oost. Dit wordt verbreed naar twee keer vier rijstroken, deels met rijstroken voor lokaal en deels voor doorgaand verkeer. 
Het project staat voor 323 miljoen euro in de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Wat wordt er zo energieneutraal aan deze weg?
Bij het knooppunt tussen de A6 en A27 bij de olifanten komt een klein park met zonnepanelen. Die wekken 1 MegaWatt aan stroom op. De stroom wordt geleverd aan het energienet, maar gebruikt om alle apparatuur langs dit stuk A6 zoals de wegverlichting en matrixborden op te laten werken.

Blijft het bij het zonnepark?
Nee, naarmate de techniek vordert, wordt het ook mogelijk om elektrische auto's al rijdend via energie-opwekkend asfalt op te laden. Deze inductie-techniek wordt misschien toegepast in het gedeelte van de A6 tussen Almere Buiten Oost en Lelystad, dat na 2021 wordt verbreed naar twee keer drie rijstroken. Hier komen mogelijk ook windmolens langs de weg.

De weg wordt ook 'duurzaam': hoe dan?
Bij de aanleg worden materialen opnieuw gebruikt, waardoor er minder asfalt nodig is. Dat scheelt ook weer in het bouwverkeer en daarmee in de milieubelasting.

Hoe lang gaan de werkzaamheden duren?
De A6 wordt voorlopig opnieuw een bouwput. Voor de verbreding van de weg zijn bij Almere aan weerszijden al bomen gekapt. In april gaat de aannemer aan de slag. Een grote klus wordt de verdieping van de snelweg ter hoogte van het Weerwater.
De werkzaamheden moeten uiterlijk in 2022 zijn afgesloten, want dat jaar wordt in Almere de Floriade gehouden.

Wat heeft de minister vandaag gedaan?
Zij deed de starthandeling van de werkzaamheden door met een zonne-auto een stukje te rijden. De minister ging eerder op bezoek bij hogeschool Windesheim Flevoland in Almere. Ze ging daar praten met studenten die les krijgen in ruimtelijke ordening en mobiliteit. Er kwamen stellingen aan bod over verkeersveiligheid, leefbaarheid, openbaar vervoer en zelfrijdende auto's.

reacties (7)

 • SB

   

  Jammer dat er wel een kwart van de bomen van het stadsbos Buitenhout moesten verdwijnen. Dat bos gaf mij en velen juist energie.

  reageer
 • Lobke

   

  Een weg wordt geopend. Hoe kan het dat de mensen met een glas in de hand staan. Drank en autorijden gaat toch niet samen. Geef dan ook een beter voorbeeld

  reageer
 • mam

   

  Het is Jip en Janneke bubbels, kan dus geen kwaad!

 • MKM

   

  Prima voorbeeld. Ze rijden niet.

 • Pzaal

   

  Joepie de poepie alweer een bouwput terwijl die andere bijna klaar is. Super fijn ;-/..

  reageer
 • vrouwtje

   

  alle positieve reacties zijn van de vvd stemmers die met hun duren auto's ook nog eens over dat stuk afvalt rijden voor zwakkere en minderbeelden is het horen zien en zwijgen, wat een stad wat een land bah

  reageer
 • Arie

   

  Ben benieuwd waar de klagers op stemmen. Mensen hou toch eens op met altijd maar afgeven op de overheden. Als je alleen maar te klagen hebt, rot dan lekker op hier....

 • Malle Pietje.

   

  Tja er moet toch geld worden verdient voor de belasting voor uitkeringen van onze medemens. Het komt immers niet van een geldnood. Blijkbaar rijdt u nooit over de A6. Net als die klagende tegeltuineigenaren die denken dat het asfalt van de A6 er voor zorgt dat hun tuin 10KM verderop overstroomt... 2022 is de A6 pas klaar bij Almere en in 2021 begint de aanleg van extra rijstroken naar Lelystad. Pfff. Mag nog ff duren zeg...

 • Barbara

   

  Hoe is het trouwens met de veiligheid gesteld van de gretige zonnepaneelaanbidders. Verhouding duurzaam en veilig in evenwicht? En ben je dom als je niet meedoet aan deze hype? Waar gaat de stroom naar toe als de panelen volgezogen zijn met zonlicht?Heb me laten vertellen dat er niet met een aan en uitknop gewerkt kan worden? En het aantrekken van bliksem inslag?

  reageer
 • Hannes

   

  Barbara; het is voorlopig maar een stukje van 13 kilometer; dan zijn er tot 2022, heel wat donderslagen overheen gegaan!

 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  @ kees d. en Tja: het is niet goed of het deugt niet natuurlijk. Overigens vraag ik me in het kader van de eerste wet van de thermodynamica af waaraan de energie die door die inductietechniek wordt opgewekt wordt onttrokken. Die energie moet èrgens vandaan komen namelijk.

  reageer
 • Hannes

   

  Het is pas goed als het deugt! En het deugt pas als het goed is!" .Waarom deugen bepaalde scenario's niet goed; en waarom deugen ze niet natuurlijk." Die (duurzame) energie moet èrgens vandaan komen namelijk; uit de nieuwe technologieën; wat al jaren op de planken ligt te wachten. Waar men in velen landen al rijkelijk gebruik van hebben gemaakt! "En rond Almere gaat alles onder het mom met de zo duurzame (geld verslinde) energie rijke Floriade!!" Waar men nog tot 2022 met genoeg ellende op moet wachten!!

 • kees d.

   

  Dit kan alleen een VVD minister ons mooie Nederland volstorten met ZOAB en het landschap nog verder vervuilen met windmolens die niet aan de capaciteit komen om aan de klimaat doelstellingen van Brussel te komen. En het help geen zier want er gebeuren nog steeds ongelukken op dat stukje A6.

  reageer
 • Tja

   

  Tja, en dan de burgers maar voorhouden vooral die tegels uit de tuin te halen en gras te leggen, zodat het regenwater (dat vanwege al het asfalt wateroverlast veroorzaakt) in de grond kan trekken ......

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert