Aftrap feestjaar: Noordoostpolder bestaat 75 jaar

NOORDOOSTPOLDER
Burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft donderdag het startschot gegeven voor het jubileumjaar van de gemeente. In september viert Noordoostpolder haar 75-jarig bestaan. 

'Buitengewone Stoel'
De aftrap bestond uit de lancering van het magazine 'Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog' en de presentatie van 'de Buitengewone Stoel'. Het idee is om met deze stoel door de gemeente te gaan op zoek naar inwoners en ondernemers met een mooi verhaal. Die vertellen ze dan op de stoel terwijl ze worden gefilmd. Hun verhalen worden geplaatst op www.75jaarnoordoostpolder.nl

Kunstenaarsbeweging De Stijl rode draad
Het ontwerp van 'de Buitengewone Stoel' refereert aan kunstenaar Piet Mondriaan. Zijn werk loopt als een rode draad door het jubileumjaar heen. Mondriaan maakte deel uit van kunstenaarsbeweging De Stijl die dit jaar haar 100ste verjaardag viert.

'Mondriaanschilderij'
Volgens de gemeente is zij onlosmakelijk verbonden met deze beweging. Zo is Nagele ontworpen door kunstenaars van De Stijl en ziet het polderlandschap er van bovenaf gezien uit als een schilderij van Mondriaan. Om dat kracht bij te zetten is er tijdens het Tulpenfestival in april een groot 'Mondriaanschilderij' van tulpen te zien. 

reacties (4)

 • oude polderpionier

   

  Ik ben blij met feest als gemeente eerst wat toleranter wordt voor ouderen,en voor gronisch zieken met dure medicijnen.Hier geld voor,dit wordt beschikbaar gesteld door de overheid naar gemeente,maar ze gebruiken dit voor andere doeleinden.Als oudere van 80 jaar die meer dan 50 jaar in deze polder woont,voel ik mij wel in de steek gelaten.

  reageer
 • Noppertje

   

  Inderdaad daar plukken we nog dagelijks de vruchten van. De provinciale overheden, lees Overijssel en later Flevoland en de Rijksoverheid hebben vooral wat betreft de infrastructuur en zorg voorzieningen de inwoners van Noordoostpolder voorgelogen en bedrogen. Wegen zijn nooit aangelegd zoals beloofd, spoorlijnen nooit gekomen en fatsoenlijk openbaar vervoer grotendeels wegbezuinigd. In deze tijd van overproductie zou de nut en noodzaak van den Noordoostelijke polder waarschijnlijk in zijn geheel niet of niet geheel zijn aangelegd. En het gemeentelijk beleid is er op gericht om zoveel mogelijk inwoners over de gemeentegrens te jagen. Het is namelijk net als in de rest van de provincie, Urk uitgezonderd, dat de polder zijn inwoners slecht weet te binden, mede omdat er vrijwel niets is te beleven.

  reageer
 • Overal dat "buitengewoon" voorzetten...echt...buitengewoon irritant.

  reageer
 • Hendrik

   

  Ik vraag me wel eens af hoe de polder eruit zou zien als het vandaag de dag werd aangelegd. Er zouden ruime randmeren tussen oude en nieuwe land worden aangelegd. Om Urk en Schokland zou heen worden gepolderd, en hun eilandstatus behouden vanwege de historische authenticiteit. Er zouden niet meer dan 2 a 3 dorpen worden aangelegd. Er zou veel meer ruimte zijn voor (natte) natuur i.p.v. meer dan 90% landbouw. De dijken zouden minder defensief zijn, met meer natuurlijker oevers en mogelijke uiterwaarden. Datzelfde zou wel gebeuren als de Markerwaard nog eens zou worden aangelegd. Volgens de oorspronkelijke plannen van Lely had eigenlijk deze polder eerst i.p.v. de NOP worden aangelegd. Lely's opvolger en MP Colijn veranderde deze volgorde, en bezuinigde zoveel mogelijk weg vanwege de crisis voor de oorlog. Hier kunnen we vandaag de dag nog de vruchten van plukken.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert