Aanpak fietsenchaos bij station Almere Centrum

ALMERE
Fietsers in Almere kunnen tot aan de zomer hun fiets nog overal neerzetten bij station Almere Centrum. Daarna treedt de gemeente hard op tegen wildparkeerders. Fietsen moeten vanaf dan verplicht in een fietsenstalling of fietsenrek. Verkeerd geparkeerde fietsen worden weggehaald.

Stoep vol met fietsen
Het wildparkeren van fietsen in het stationsgebied leidt tot chaotische situaties. De stoep die de Schoutstraat verbindt met het P.J. Oudplein, waaraan het hoogste gebouw van Almere ligt, is als voetganger niet te gebruiken. Ook passanten in een scootmobiel of met een kinderwagen moeten uitwijken naar het fietspad. Er staan dagelijks honderden fietsen van forenzen op de stoep.  

Depot met verwijderde fietsen
Vorig jaar maakte de gemeente bekend dat er een bedrag van 1,8 miljoen euro nodig is om de overlast van wildparkeerders in Stad en Buiten op te lossen. Zo is er geld nodig voor handhaving, communicatie en het uitbreiden van stallingsplaatsen. Ook wordt er een depot ingericht waar verwijderde fietsen opgehaald kunnen worden. 

Campagne na zomervakantie
"Momenteel zijn de voorbereidingen gestart en wordt onderzocht hoe het fietsdepot zal worden vormgegeven", aldus een woordvoerder. "Rond de zomervakantie zal er gestart worden met het op orde brengen van de fietsenstallingen en fietsrekken. In de maanden die volgen zal er een campagne starten met betrekking tot het stallen van de fiets versus handhaving."

reacties (28)

 • pieter

   

  Fietsenchaos, taxioorlog, criminaliteit, gaat er nog wel iets goed in dat Almere.

  reageer
 • RoMa1957

   

  Lijkt mij een goed plan.

  reageer
 • RoMa1957

   

  Mij lijkt dat er genoeg plek is in de fietsen stalling. Auto's laat je ook niet overal vallen. Mocht er te weinig stallingsruimte zijn dandere moet dat gerealiseerd worden.

  reageer
 • RoMa1957

   

  Lijkt mij goed plan. Er staan volgens mij ook veel fietsen die niet meer worden weggehaald.

  reageer
 • Remco

   

  Misschien de onderste verdieping van de schout parkeer garage verbouwen tot fietsenstalling. Deze ligt naast het station en staat toch niet vol.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • .\/\/.

   

  Het is in mijn ogen normaal dat fietsen die in de weg staan (gehandicapten als blinden en rolstoelers hebben er last van!) worden weggehaald. Maar het is een schande dat mensen die met de fiets komen omdat ze bijvoorbeeld minder auto willen rijden of geen zin hebben om betaald te parkeren nu worden getreiterd.

  reageer
 • Tom T.

   

  Mijn advies: meteen CS verbouwen naar een wereldstation. Zie Utrecht, Amsterdam, Rotterdam, etc.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Misschien een mooie parkeerfietsgarage maken en de fietsen daarbuiten verwijderen en aan asielzoekers geven. Helaas geldt ook hier dat de vervuiler betaalt, dus zal parkeren niet gratis kunnen zijn.

  reageer
 • ron H

   

  vanaf € 70.000 behoort men reeds openbaar uit te vragen bij leveringen.

  reageer
 • Qwerty

   

  Inderdaad. Heel simpel, het is openbare ruimte en daar heeft NS niet de bevoegdheid om te handhaven. Hoef je geen politicus voor te zijn...

  reageer
 • frits

   

  Heel simpel: de NS heeft niet de wettelijke bevoegdheid om op foutgestalde fietsen in de openbaar toegankelijke ruimtes te handhaven. Alleen gemeenten en de politie hebben die bevoegdheid.

  reageer
 • frits

   

  Die 1,8 miljoen is inclusief handhaving. Het wegknippen en afvoeren van foutgestalde fietsen kost veel geld. Het gaat dus niet alleen om nieuwe fietsenstallingen. Overigens kosten die ook al snel honderden euro's per plek. En elke gemeente is verplicht om hoge investeringen Europees aan te besteden, en bijna iedere gemeente hanteert als bij lagere bedragen (vaak vanaf €25.000 of €50.000) de interne verplichting om offertes uit te vragen.

  reageer
 • A.

   

  Blijkbaar zijn de huidige stallingen niet goed genoeg, zijn er te weinig of zijn ze te ver weg. Anders zouden er niet zo veel fietsen staan. Dit is niet oplossen van een probleem.

  reageer
 • Frontman

   

  Dat werd tijd zeg ik ergerde mijn wezenloos. Pak maar de bus als je zo lui bent om je fiets in de stalling te zetten. Hier hou ik van

  reageer
 • rietje

   

  Doe dat dan ook bij de lift en roltrap en onder de tunnel bij de fietsen stalling waar je met de kinderwagens en rolators er niet door kunnen omdat er altijd scootes op de stoep staan

  reageer
 • René

   

  Ik betaal ruim 100 euro per jaar om in stalling NS onder Almere Centraal te stallen. In Buiten is stallen gratis en veel ruimer, maar dat kon ivm nieuwbouw. In Centrum is het bij het station duidelijk onvoldoende qua stalling. Overigens is de toegang van NS stalling sinds sluiten fietsenwinkel een smerig zooitje geworden. Eenheid van beleid zou helpen, maar goed dat er wat verandert in Centrumgebied. Het is chaotisch onder het spoor.

  reageer
 • Koos

   

  Als de NS de partij is die geld verdient aan de foutparkeerders lijkt het me logisch dat de NS dit probleem aanpakt. Waarom moet de gemeente (oftewel de burgers van Almere) dat nu doen? Vragen in de gemeenteraad! Welke partij pakt dit op?

  reageer
 • André

   

  Ik prijs het dat steeds meer mensen met fiets naar stations gaan om daar de trein te nemen. De gemeente is laat met het maken van extra fietsenrekken. Fietsenstalling moet gratis en goed zijn. Niet te krappe plekken, zodat fietsen snel beschadigd raken. De voormalige fietsenwinkel onder het station Almere Centrum is uitermate geschikt als en gemakkelijk om te bouwen tot extra fietsenstalling. Misschien is ook nog stalling onder de grond mogelijk bijvoorbeeld onder de bedrijftorens in de parkeerruimten.

  reageer
 • Steef

   

  Het openbaarvervoer word duurder en parkeer kosten zijn erg duur . En nu gaan ze de fietsers aan pakken wat is het volgende de mensen die aan het lopen zijn . Ik snap wel dat sommige mensen hun fiets niet kwijt kunnen ik moet soms ook kijken waar ik me fiets kan neer zetten .

  reageer
 • Abdel

   

  Mee eens zeer belachelijk , 1,8 miljoen euro. Wie hebben dit gecalculeerd? Die moeten terug naar school om te leren rekenen. Ik zou graag die offerte willen zien. met dat bedrag kun je alle drukke plekken in Almere voorzien van zeer geschikt en moderne fietsenrekken. Ik hoop dat de Gemeente middels aanbestedingen verschillende offerte's heeft ( minimaal 5 stuks ). of is het belastinggeld en kan het zo maar. Waar zijn de ontwerpen te vinden ??

  reageer
 • Danny

   

  Vroeger had je nog fietsen rekken. Daar zijn er nu maar weinig van. De stalling bij het station is ook niet heel groot.

  reageer
 • Als u het artikel goed gelezen heeft dan komt u er achter dat dit niet om station Oostvaarder betreft, Dit betreft Almere Centrum.

  reageer
 • Syl

   

  Zijn het gouden fietsenrekken. 1,8 miljoen belachelijk

  reageer
 • AGTon

   

  Ja ik parkeer nu "wild", maar er is nu gewoon niet genoeg plek om "tam" te parkeren.

  reageer
 • Leny

   

  Dan mogen er wel heel veel rekken geplaatst worden. Ik zie het bij ons station oostvaarders. Ik heb meestal de trein van 12 uur. Ik kan dan al nergens meer mijn fiets kwijt.

  reageer
 • M Janssen

   

  Laat ze nou eerst maar eens stallingen bouwen. Achter het station is geen stalling te vinden, terwijl er ruimte zat is. Maar dat mag zeker niet vanwege die leegstaande torens. Misschien kunnen ze de fietsen daar wel in laten stallen.

  reageer
 • Magneetridder

   

  Men installeert een mobiele schredder met gratis arbeidskracht van de werkvoorziening en klaar is .....

  reageer
 • Magneetridder

   

  Men installeert een mobiele schredder met gratis arbeidskracht van de werkvoorziening en klaar is .....

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert