Geen geld voor uitkopen beroepsvissers

FLEVOLAND
Staatssecretaris Martijn van Dam trekt geen geld uit om beroepsvissers op het IJssel- en Markermeer te compenseren als ze ermee stoppen. Hij zegt dat dat volgens regels voor staatssteun ook niet mag.

Brandbrief
Van Dam schrijft dat in antwoord op een brandbrief van de provincies Flevoland, Noord-Holland en Friesland. Die is mede ondertekend door de Nederlandse Vissersbond, sportvisserij Nederland én een aantal natuurorganisaties. Volgens de opstellers dreigt er een crisis op de meren. De visstanden zijn desastreus slecht en er zijn te veel vissers met een vergunning. Vooral het aantal brasems is sterk teruggelopen. 

Maatregelen
De briefschrijvers vinden dat de staatssecretaris te weinig haast maakt met het saneren van de beroepsvisserij. De staatssecretaris bestrijdt dat en zegt dat er een pakket maatregelen ligt om iets te doen aan de slechte visstand. Zo is het moeilijker voor vissers om aan een vergunning te komen. Ook laat hij onderzoeken wat de economische waarde van de visserij is en wordt op basis van dat onderzoek gekeken of vissers met privaat geld kunnen worden uitgekocht. 

Hoewel de brandbrief mede was ondertekend door de Vissersbond, heeft een IJsselmeervisser aan Omroep Flevoland weten dat hij en een aantal collega's niet achter de brief staan. Volgens hen is de visstand juist uitzonderlijk hoog. 

reacties (13)

 • Johan

   

  Gewoon failliet gaan en hophop naar het uitzendburo. Net als ieder ander wiens baan ophoudt!

  reageer
 • De plantsoenman

   

  De aalscholver zijn voedsel bestaat uit levende vis, zoals voorn, baars, snoekbaars en paling. Hij eet dagelijks zeker 500 gram vis. Dit kan in de broedtijd oplopen tot 1000 gram per vogel.Het Productschap Vis schat de schade voor de IJsselmeervisserij op 7,5 miljoen euro per jaar.

  reageer
 • De IJsselmeer vissers

   

  Wij hoeven geen uitkoop, geen geld en geen medelijden. We willen alleen met rust gelaten worden. Hooguit een vergoeding voor ongecompenseerde merken wie ons afgenomen zijn. En ja, er is vis genoeg, lange tijd geleden dat er zoveel vis in het IJsselmeer zat.

  reageer
 • Zeg

   

  Nou dit klinkt niet als geloof hoop liefde

  reageer
 • Dennie

   

  De visstand was toch zo goed? Ik kan mij zelf herinneren dat er hier Urkers beweerden dat vissen juist de visstand bevorderden... Nu hebben jullie flink je best gedaan, want er was toch vis genoeg? Ja ja, nu huilie huilie als de visstand slechts. Dan graag even vangen: niet dus! Wie krijgt de schuld? Nou,... de wethouder, de staatssecretaris, ik heb de EU nog niet gehoord, de milieurakkers, ed. Koop es een spiegel in het Urkerhard en leg de verantwoordelijkheid waar deze hoort: bij de visser. (Die immers beweerde dat er meer dan genoeg was...)

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • John

   

  Ze mogen alleen maar banken steunen

  reageer
 • Visserman

   

  Ze hoeven niet uit gekocht te worden want er is vis genoeg ze willen alleen met rust gelaten worden

  reageer
 • Ger

   

  Die van Dam komt hopelijk nooit meer terug in kabinet of kamer.

  reageer
 • Gerard

   

  Van dam maakt alles kapot wat NL lief is qua visserij en de agrarische sector! Totaal ongeschikt, wolf in schaapskleren

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Geen vis dan ook geen inkomen pech dan ga je maar wat anders doen

  reageer
 • Freek

   

  Misschien begrijp ik het niet helemaal. Maar eerst moord je zowat de hele visstand in het Ijselmeer uit en verwacht vervolgens van de overheid geld omdat die er voor probeert te zorgen dat de visstand herstelt. Dit is toch waar het hier over gaat? Daar hoef ik toch niet voor mee met een visser? Had men gewoon niet minder moeten vissen?

  reageer
 • Hallo

   

  Je begrijpt het inderdaad helemaal niet. Vissers vragen niet om geld. Alleen om met rust gelaten te worden. Dit initiatief komt niet bij de vissers vandaan. Verder moet je niet alles geloven. Denk je echt dat vissers (ondernemers) blijven vissen als ze bijna niets meer vangen? Denk je echt dat die hun familie bedrijf naar de knoppen helpen? Ga eens een dagje mee, voor de werkelijkheid. Is nog leuk ook. Je moet alleen wel vroeg uit je nest en komt laat thuis.

 • Knielus

   

  Ik denk echt dat u het totaal niet begrijpt met die onzin die u uitkraamt . Ze mochten altijd geheel legaal vissen , dus niet uitmoorden zoals u bazelt . U zou uw bedrijf natuurlijk ook zo opgeven toch ??

 • Jelle

   

  Wethouder Geert Post vist weer achter het net. Hij zegt dat hij zich inzet voor de visserij, maar hij doet vervolgens helemaal niets. Hij jokt dus. Geert Post denkt alleen aan zijn eigen salaris.

  reageer
 • Tiemen

   

  Die natuur freaks roepen zoals gewoonlijk zomaar wat en dat word klakkeloos aangenomen.vraag eens aan een visser of je een dag mee mag met zn boot.hij zal je graag meenemen en het tegendeel bewijzen

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert