Jagers vlechten manden voor eenden

BIDDINGHUIZEN
Een groep jagers uit Biddinghuizen heeft zaterdagmiddag van wilgentakken eendenmanden gevlochten. Dat zijn nestplaatsen waarin de vogels veilig kunnen broeden. Deze beschutte nesten zijn nodig als bescherming tegen roofdieren.  

Volgens Sjeng Lumeij van de jagersvereniging zijn met name vossen een gevaar voor de eenden. Deze roofdieren struinen langs de rietkraag en plukken de broedende eenden en de eieren van het nest. Door de speciale manden hebben de eenden een grotere kans om te overleven.

Dat juist jagers deze eendenmanden maken is volgens Lumeij heel logisch, maar dat wordt niet altijd zo gezien. "Wij zijn geen mensen die alleen dieren doodschieten. Jagers doen ook aan beheer en schadebestrijding", aldus Lumeij.

reacties (7)

 • Jan

   

  Verkeerde PR stunt van deze jagers. De motivatie om eenden korven te plaatsen is vooral uit eigenbelang. De wilde eend is gewoon jachtwild en natuurlijke concurrentie door de vos is een lastige.

  reageer
 • pieter

   

  Mensen die kritiek hebben op jagers laten laten vaak met een gerust geweten beestjes in de Oostvaardersplassen dood gaan van de honger

 • Jan

   

  'Wij zijn geen mensen die alleen dieren doodschieten', aldus het commentaar. Maar toch, het feit alleen al dat dit je liefhebberij is, dieren doodschieten, is in mijn ogen behoorlijk afwijkend. Geen mandje vlechten dat daar iets aan afdoet.

  reageer
 • Jan2

   

  Helaas is flora en faunabeheer noodzakelijk in onze "gemaakte " natuur. Voor de duidelijkheid: ik ben geen jager en heb er ook geen connecties mee.

 • Heinrich

   

  Buizerds uitzetten? Waarom zouden ze? De stand heeft zich zelfstandig goed hersteld na jaren gebruik landbouwgif en vervolging. En ja, buizerd en vos moetrn ook eten, doden niet voor de lol zoals jagers wel doen. Maar omdat jagers ook eend willen eten zijn het ineens concurrenten voor de jager.

  reageer
 • Jan2

   

  Doe eerst eens navraag bij de betrokken instanties voor u reageert!

 • kees d.

   

  Die schietgrage faunabeheerders geven altijd iedereen de schuld behalve zichzelf. Vertel eens waar zijn onze fazanten gebleven? Juist uitgeroeid door jullie idiote drijfjachten waarin werd geschoten op alles dat lopend en/of vliegend het perceel uitkwam. Vertel dan ook eens hoe jullie bezig zijn met houtduiven en holenduiven. Ver voor de kerst hebben jullie al afspraken met poeliers om deze te bevoorraden. O O O wat zijn jullie toch enorm goed bezig met de natuur.

  reageer
 • Jan2

   

  Wat een onzinreactie. De fazanten en patrijzen zijn verdwenen doordat "dierenliefhebbers" vinden dat er geen vossen afgeschoten mogen worden en SBB vond dat ze buizerds moesten uitzetten.!

 • Annie

   

  Ja hoor, natuurlijk. Jagers die aan beheer en schadebestrijding doen. Dit zijn mensen die voor hun lol dieren doodschieten. Ze zien de vos als concurrent en die moet natuurlijk eerst uitgeschakeld worden. Walgelijke lui, zijn het.

  reageer
 • Rogier

   

  Inderdaad. Eerst creëren ze een situatie waardoor er mogelijk een overpopulatie komt aan eenden om ze vervolgens af te schieten. Wat voor beheer is dit? Volgens mij is de wilde eend niet bedreigd dus zijn deze nestmogelijkheden overbodig en werkt een overpopulatie en dus de jacht in de hand.

 • laat alle reacties zien
 • Roel

   

  Ja stel je voor dat er te weinig eenden overblijven om uit de lucht te schieten....

  reageer
 • Jos

   

  Je maakt mij niet wijs dat je zo'n eendenkorf op een achternamiddag even in elkaar zet. Het gaat om vakwerk waar ik respect voor heb. Tegenwoordig denkt iedereen van alles even uit de losse pols te kunnen.

  reageer
 • Van Haven

   

  Het is inderdaad een klus om een goede eendenkorf te maken. Ik ken ook iemand van zeer nabij die het vak beheerste. Onder begeleiding en met veel hulp kun je er best eentje in elkaar flansen als leek, maar je zult zeker het verschil zien met een professioneel gevlochten korf.

 • Geert

   

  Maakt u ook eendenkorven?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert