Vissersbond wil eenheid onder IJsselmeervissers

URK
De vissersbond wil eenheid creëren onder de IJsselmeervissers, om geld af te dwingen van het Rijk voor de vissersvloot op het IJssel- en Markermeer. Volgens de bond is sanering van die vloot noodzakelijk om uiteindelijk een duurzame visserij te krijgen. Er zijn ongeveer vijftien bedrijven die vissen op het IJsselmeer, tien daarvan komen uit Urk.

Bij een zogenoemde warme sanering kunnen vissers die ermee stoppen een vergoeding krijgen van het Rijk. Een aantal vissers ziet niks in zo'n uitkoop. Volgens hen zwemt er genoeg vis in de meren om door te gaan met de visserij. 

'Sanering noodzakelijk'
De bond wil de vissers de komende periode overtuigen dat een sanering noodzakelijk is. Dat maakt hun positie sterker om in Den Haag te pleiten voor geld. Ook de provinciebesturen van Noord-Holland, Friesland en Flevoland pleiten voor een uitkoop.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft al laten weten dat hij geen geld wil uittrekken voor zo'n sanering. Dan zou er sprake zijn van staatssteun. De Vissersbond twijfelt aan die uitleg van Van Dam. "Waar een wil is, is een weg", aldus voorzitter Johan Nooitgedagt. Volgens hem bestaan vergelijkbare regelingen ook in de melkveehouder en de garnalenvisserij.

Hebben eerdere vangstbeperkingen geholpen?
De staatssecretaris ziet meer in een uitkoop met private middelen. De Stichting Transitie IJsselmeer zoekt uit of dat mogelijk is. Ook wil Van Dam een onderzoek van de Universiteit van Wageningen afwachten. Die uitkomsten moeten inzicht geven welke effecten eerder opgelegde vangstbeperkingen hebben gehad op de visstand.

reacties (8)

 • Jaap

   

  Laat Geert Post wat doen. Hij heeft veel beloofd, maar wij zien er niets van.

  reageer
 • Hendrik

   

  Waarom krijgen nou altijd de vissers de schuld van de lage visstand! Probleem is de verstoring in het ecosysteem. Te weinig voedsel voor vissen, verstikking van het water vanwege hermetische compartimentering, teveel watervogels. In de jaren 50 visten er honderden beroepsvissers op het IJsselmeer. En nu zijn de laatste 15 van dit mooie eeuwenoude beroep het probleem? Slap regeringsbeleid. Ronduit belachelijk!

  reageer
 • Hanjo

   

  Met vissers is het zo dat het ze geen reet interesseert als ze een zee of meer leeg vissen. Gewoon net doen alsof er nog genoeg vis zwemt. Als je ziet wat er aan wal gebracht wordt schrik je enorm, en dat allemaal uit het IJsselmeer.

  reageer
 • Urker

   

  Kijk het bekende klok en klepel verhaal. Er wordt genoeg gevangen. Echter de aantallen zijn afgenomen om dat de laatste jaren de vissers nog maar met 20% van hun netten/ vistuig mogen vissen. Ja inderdaad dan wordt er minder aangevoerd. Of dacht je dat alles in die laatste paar netjes zwemt? Moge!!

 • Koos

   

  Melkveeboeren hebben exact een zelfde regeling. De staatssecretaris wil gewoon geen geld aan vissers uitgeven. Die staatssecretaris lijkt het niet hard te kunnen maken. Hoe dan ook: eerst het onderzoek maar eens afwachten. Laten we hopen dat er niet nog meer zeer hard werkende mensen hun werk verliezen!

  reageer
 • Frenky

   

  Jammer dat nog steeds mensen dingen roepen die er helemaal geen verstand van hebben. Zoals Rob hieronder. Er is vis genoeg. Uit onderzoek bleek dat aalscholvers al 3650 ton per jaar aan vis uit het ijsselmeer halen. Knal die eerst af.

  reageer
 • aaltje

   

  Aalscholvers zijn gelukkig beschermde dieren en waren er al eerder dan alle andere vissers.

 • laat alle reacties zien
 • Rob

   

  Jaren geleden vonden die zelfde vissers saneren van de vloot niet nodig, vis genoeg kon niet op. Nu blijken ze toch wakker te worden nu de vijver echt nagenoeg leeggevist is door die zelfde club. Denk dat het verstanding is dat er de komende 10 jaar helemaal niet meer beroepsmatig gevist mag worden in het IJsselmeer/ Markermeer en dat de Urkervissers zich massaal gaan omscholen naar een ander meer duurzaam beroep.

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Wordt het niet eens tijd voor een vangstbeperking nog maar de helft van de schepen en die mogen nog maar 50 %vangen voor 10 jaar .

  reageer
 • Urker

   

  Worden de aalscholvers ook uitgekocht dan?? De vis is er wel degelijk. Echter zolang de kronkel (dat de sportvisserij voor de beroepsvisserij gaat) gehandhaafd blijft, zal er vanuit de overheid nimmer een fatsoenlijke oplossing voor deze inmiddels bijna vermoorde bedrijfstak komen. Wanneer wordt de groene hypocriete leugen een halt toegeroepen?

  reageer
 • Bas

   

  Ze vliegen van de zomer met vele duizenden over het IJsselmeer hun buik volvretend. En deze volgen is beschermd? Laat me niet keihard gaan lachen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert