'Primark-personeel geïntimideerd door leiding'

ALMERE
Personeel van kledingketen Primark voelt zich geregeld gekleineerd, geïntimideerd bij ziekmeldingen en continu gecontroleerd door managers en camera's. Dat meldt vakbond FNV na een enquête onder ruim duizend medewerkers van het bedrijf in het hele land. Ook 82 personeelsleden van de vestiging in Almere hebben daarop gereageerd. 

De vakbond hield de enquête nadat medewerkers van het Primark-filiaal in Groningen begin februari hun onvrede over de situatie binnen het bedrijf naar buiten hadden gebracht.

'Schokkend'
FNV noemt de uitkomsten 'schokkend' en spreekt van een 'respectloze managementstijl' waaronder de werknemers gebukt gaan. De bond wil zo snel mogelijk met Primark in gesprek om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Het bedrijf laat weten op die uitnodiging in te gaan. 

Te hoge werkdruk
Driekwart van de (ex-)werknemers klaagt over de te hoge werkdruk. De helft maakt ook zich zorgen over de privacy, omdat er in de winkels veel camera's hangen waarvan de beelden oneigenlijk gebruikt zouden worden door de leidinggevenden.

Ziekmeldingen
Helemaal bont maakt Primark het volgens de FNV als het gaat om ziekmeldingen. Het bedrijf overtreedt wet- en regelgeving. Zo wordt door leidinggevenden gevraagd naar de aard van de ziekte terwijl dat niet mag, wordt het loon vaak niet doorbetaald bij ziekte en gaat de leidinggevende regelmatig op de stoel van de Arbo-arts zitten. Twee derde van de (ex-)medewerkers stuitte op problemen bij een ziekmelding.

reacties (14)

 • M. Cremer

   

  Tijden geleden al was ik geïntimideerd door een medewerker zelf in keurig net pak, van de bewakingsdienst die mij nietsvermoedend als een dief sommeerde mee naar achteren te gaan en mijn tas leeg te halen. Ik ben 58 jaar, ik schrok me dood! Dit had ik nog nooit meegemaakt. Ik had niets verdachts gedaan. Ik had het later nog op mijn Facebook pagina gezet zo verontwaardigd was ik.

  reageer
 • Ilse

   

  Het gebeurd op heel veel plaatsen waar camera toezicht is dat de leidinggevende daarmee hun medewerkers bespieden. En bewijs het maar eens. Want ze kijken gewoon toevallig net naar het gedrag van een klant. Ik vind dat camera's op de werkvloer echt tot een absoluut minimum beperkt moet worden. Vaak is het kwestie van 'zo de waard is', maar als werknemer zit je mooi met de gebakken peren als je kwaadwillende leidinggevende selectief shopt in de beelden die hij zit te bekijken. Ik weet zelfs van een school in Lelystad waar camera's gewoon in lokalen hangen! Onder het mom van 'anti diefstal' ofzoiets, maar de leraar en ook de leerlingen kunnen mooi de hele dag bewonderd worden.

  reageer
 • Jaanchi

   

  De kop van dit bericht doet vermoeden dat dit voor primark almere geldt. Uit het beticht blijkt dat echter niet, alleen dat er ruim 80 mederwerk(st)ers aan de enquete hebben meegedaan.

  reageer
 • Nel

   

  Zeur toch een eind! Het is veel goedkoper als ergens anders, maakt mij niet uit: lekker goedkoop. Ga je toch ergens anders werken. Wees blij dat je werk heb, al denk ik soms dat kleren opvouwen te veel gevraagd is als ik het heb bekeken en het niet mooi vind.

  reageer
 • Claartje

   

  Het interesseert u niet dat kinderhandjes aan deze goedkope troep moeten werken, onder slechte en de meest miserabele omstandigheden? En ook nog voor een schandalig "loon"? Iedereen die bij Primark koopt en bij meer van dit soort goedkope zaken, steunt deze slavenarbeid. Denkt u daar maar eens over na.

 • Robbert

   

  De werknemers in de winkel hebben een relaxed luizenbaantje als je het vergelijkt met de werknemers in de buitenlandse fabrieken waar die goedkope meuk gemaakt wordt.

  reageer
 • Emma

   

  Ja, zo kun je werkelijk alles wat fout gaat in ons land onder de tafel schuiven ... Helaas willen veel mensen goedkope kleding en zolang daar een markt voor is zullen goedkope ketens als Primark daar misbruik van maken.

 • Hans

   

  Dat geeft Primark dus het recht de Nederlandse wet te overtreden? Dacht het niet!

 • laat alle reacties zien
 • John

   

  Het geld moet ergens verdiend worden bij die winkel. Marges op de kleren zijn klein, dus dan maar het personeel afknijpen. Winkelend publiek denkt er liever niet over na hoe alles zo goedkoop kan zijn, want centen zijn centen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Waarom zou een leidinggevende niet naar de aard van de ziekmelding mogen vragen? Vragen mag toch? Je bepaald zelf toch of je daar antwoord op geeft?

  reageer
 • Frenky

   

  Omdat dit wettelijk niet mag misschien?

 • Marlies

   

  Je mag het niet vragen. Dat is wettelijk vastgelegd. Door het toch te vragen, is de kans zeer groot dat de werknemer daar antwoord op geeft, denkende dat dat moet en dat het zo hoort. Immers, veel werknemers weten niet eens dat ze GEEN antwoord hoeven te geven.

 • Qwerty

   

  Medische gegevens zijn gegevens van gevoelige aard waarvoor strenge wettelijke eisen gelden. Een werkgever mag in het kader van zijn loondoorbetalingsverplichting en voor de re-integratie een beperkt aantal noodzakelijke medische gegevens verwerken van zijn zieke werknemers. Zo mag hij onder meer vragen naar de verwachte duur van het verzuim en of er mogelijkheden zijn voor het doen van (andere) werkzaamheden. De werkgever mag niet vragen naar de aard en oorzaak van de ziekte. Dus vragen mag zegt u? Nee dat mag dus niet!

 • Erik

   

  Wet op privacy... Mag ook nergens vastgelegd worden wat een medewerker mankeert. Algemene termen zoals '' behandeling door specialist'' of '' lang uitval verwacht'' mogen wel. En nee, zelfs vragen mag niet.

 • Alex k

   

  Iedereen die daar koopt is medeverantwoordelijk Slaap lekker zo

  reageer
 • Ger

   

  Nog een reden er niet te kopen.

  reageer
 • Emma

   

  Helaas kopen veel mensen maar al te graag in winkels waarvan je weet dat de producten te goedkoop zijn om onder menswaardige omstandigheden geproduceerd te zijn. Als je een klein inkomen hebt begrijp ik het, maar de clientèle bestaat zeker niet alleen uit mensen met een hele krappe beurs.

 • Rob

   

  Wat een tent

  reageer
 • Barbara

   

  Mooi zo, laat je als personeel nooit meer de hoek in drijven door gewetenloze en mislukte leidingstrevenden. Bovendien zullen er vast wel meer bedrijven zijn die niets en niemand hun eigen normen en waarden hanteren.

  reageer
 • Barbara

   

  sorry niets en niemand ontziend...

 • Albert

   

  Wie betaald bepaald."

  reageer
 • willem-stad

   

  Een manager of filiaal-beheerder (in kleiner soort winkel) verdient amper E150,- netto per maand meer dan een ft verkoopster. Zo'n 50 uur/week in de winkel waarvan 37,5 uur betaald en de rest pauzes ,theoretisch dan want altijd onderbezetting. Kijk niet naar de managers maar liever naar de regio-managers/directie. Primark maakt daarin een slechte beurt. Winkelpersoneel incl managers worden ondergewaardeerd.

  reageer
 • Barbara

   

  Je hebt gelijk, personeel en filiaal beheerder worden opgezet tegen elkaar, om de directie te beschermen. Vuile spelletjes een ander laten opknappen, dat is flink zeg! Moet ophouden zulk naar gedrag.Schrap die streken uit je dagelijks menu zou ik zeggen. Ja en die FNV scoort ook in eigenbelang. Te laat in actie gekomen..

 • Robert

   

  Producten door slaven gemaakt én verkocht?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert