'Roestige ringen' keren niet terug langs Hogering

ALMERE
De twee roestige ringen van twee meter hoog keren niet terug langs de Hogering in Almere. De kunstwerken zijn volgens de gemeente Almere in te slechte staat om te repareren.

Eén ring is al verwerkt in een rotonde bij de Neonweg. In november 2015 waaide één van de ringen om doordat de onderkant was doorgerot. Het kunstwerk aan de overkant van de Hogering dreigde ook om te waaien en werd uit voorzorg weggehaald. Er was volgens de gemeente sowieso geen geld om de ringen te repareren. De gemeente heeft ze nooit als echte kunstwerken beschouwd.

De roestige ringen stonden er sinds de jaren 80. In 2001 kwamen ze veel in het nieuws omdat er gestolen edelstenen met een waarde van zo'n 20 miljoen gulden in waren verstopt.  

reacties (21)

 • Jo

   

  Jammer, zo verdwijnt nog steeds bijzondere geschiedenis omdat onze jonge stad de waarde niet ziet... helaas, kan ze zelf ook niet betalen

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Toch vreemd dat mensen van de kunstlinie niet eventjes die ringen exact namaken oo een weekendje. Is het dan zo erg om iets terug te doen?

  reageer
 • Wiebe Filippus

   

  Met crowdfunding moet dit opgelost kunnen worden lijkt me. Ik vind ze niet bijzonder mooi, maar dat maakt niet uit.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Vreemd excuus. Zoiets is makkelijk te repareren en bovendien kun je ze ook nieuw laten maken. Dat kost niet bijzonder veel geld. Die dingen waren toch jaren een baken voor de hoge ring rijders.

  reageer
 • Marian

   

  Echt heel jammer, die ringen hoorde bij de hoge ring... En het diamanten verhaal, mijn kleinkinderen had ik dat graag meegegeven. Als ik er langs reed moest ik er altijd aan denken! Zonde gemeente Almere, gemiste kans weer!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dietske

   

  2 meter hoog? Ik dacht dat ze veel hoger waren. En dat denk ik eigenlijk nog steeds. Kijk maar op de foto naar de verhouding tussen de lengte van de mensen en de ringen. Ik kende de geschiedenis niet (wel van die diamantroof, maar niet van de wegenbouwers). Leuk om hier te lezen. En wat mij betreft een reden om ze te behouden. Ik vind het wel passen bij Almere: landmarks, zonder hoogdravend gedoe. Enige nadeel: ze zijn eigenlijk foeilelijk ;-)

  reageer
 • al-meer

   

  oud ijzer prijs is momenteel goed (0,25 euro per kilogram) dus breng ze maar dat is nou hergebruik

  reageer
 • Marijke

   

  Het was ooit wel bedoeld als kunstig monument. En door de diamanten is het legendarisch geworden. Zou er geen sponsor zijn die nog iets kan met de resten van dit monument en het kan conserveren? Almere heeft nog veel te weinig van dit soort dingen waar een mooi verhaal aan zit.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad, en waar ook nog weinig foto's van zijn! "Hopelijk zijn er nog sponsors die nog bepaalde diamanten bezit!!" En conerveren er is zeker een bedrijf in Almere die dat kan!! (Het monument was ook bedoeld als een geschenk voor een jarige werknemer van toen!")

 • .\/\/.

   

  Ach, we hebben de foto's nog.

 • Ed Molenaar

   

  Er zijn toch kunstenaars die subsidie krijgen voor allerlei onzinnige projecten? Als tegenprestatie zouden ze de belastingbetaler wel eens een keer mogen bedanken en die ringen op eigen kosten exact namaken.

  reageer
 • Tsja

   

  Niet gemaakt door gesubsieerde kunstenaars dus geen kunst.

  reageer
 • Piet

   

  Volgens mij zijn die ringen ooit ook gebruikt door een diamantendief om daar zijn buit in te verbergen. Alleen al vanwege dat sterke verhaal zouden ze moeten blijven.

  reageer
 • Jos

   

  Jammer. Voor mij was het altijd een van de Almeerse verhalen die ik vertelde aan bezoekers. Het idee: initiatief van de wegenbouwers, het hergebruik van materiaal en de link tussen de ringen en de Hoge Ring werd altijd hogelijk gewaardeerd. Noem het maar volkskunst, abstract, maar door iedereen begrepen. Almere heeft weer een verhaal minder. Een beetje meer moeite en ze zouden er weer staan.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad, door iedereen begrepen, behalve door de raad! Die zien alleen maar kunst in droomscenario's; "Wat totaal nog niet bestaat!!"

 • havenaar

   

  Mooi!!, nooit kunnen begrijpen dat ze die twee roestige dingen "kunst" genoemd hebben.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Als kunst goedkoop is en begrepen wordt, is het geen kunst. Kunst is pas kunst als één type mens het begrijpt, extreem duur is en daarbij graag ook onnodig. Enkelingen doen wel erg hun best zich te vervreemden van de maatschappij.

  reageer
 • Jan R. Bakker

   

  En wat let de gemeente om gewoon nieuwe exemplaren in RVS te laten vervaardigen en terug te plaatsen? Potjes met geld genoeg, zie b.v. de bodemloze subsidie aan een lokale omroep en een tuinbouwtentoonstelling.... Dat kan allemaal wel in Almere, bestuurd door echte kunstkennerts.

  reageer
 • Jaap

   

  Nav wat ik eerst schreef schoot me nog wat te binnen, er was toen volgens mij een soort kunstmanifistatie in Almere toen zeiden op het werk dat kunnen wij ook wel ze heten toen de hoge ringen genoemd naar de hogering weg Niemand wist waar ze weg kwamen eerst werden ze nog als kunst bekeken tot ze erachter kwamen waar ze vandaan kwamen Het zijn oude spuitbuizen met er opgelaste schoepen uit een zandzuigerpomp

  reageer
 • Jaap

   

  Nav wat ik eerst schreef schoot me nog wat te binnen, er was toen volgens mij een soort kunstmanifistatie in Almere toen zeiden op het werk dat kunnen wij ook wel ze heten toen de hoge ringen genoemd naar de hogering weg Niemand wist waar ze weg kwamen eerst werden ze nog als kunst bekeken tot ze erachter kwamen waar ze vandaan kwamen Het zijn oude spuitbuizen met er opgelaste schoepen uit een zandzuigerpomp

  reageer
 • Aron

   

  Dus nu weten hoe ze gemaakt zijn en wat de zwakheden zijn. Opnieuw maken, ingraven en volstorten met beton en betonijzer. kan het doorroesten ook geen kwaad meer. kan nooit meer dan 10.000 euro kosten.

 • Jaap

   

  Met veel plezier gemaakt door onze werk lui van wege de toenmalige ringweg helaas gaan de ringen nu weg Jammer

  reageer
 • Faerie

   

  Dit zijn misschien van oorsprong geen officiële kunstwerken, maar zijn onlosmakelijk met Almere verbonden en hebben een stukje geschiedenis waar andere officiële kunstwerken alleen maar van kunnen kwijlen. Deze ringen moeten terug waar ze horen en opknappen is gewoon altijd mogelijk. Er zijn gewoon een aantal landmarks die behoren te blijven.

  reageer
 • Geert

   

  Opruimen die rotzooi gevaar voor de omgeving

  reageer
 • Almeerder

   

  Dus omdat de gemeente het geen kunsr vindt bestaat het niet. Nou, deze kunst komt van werklui die de Hogering hebben gemaakt, kunst vanuit de burger. Dat de Elite dit geen kunst vinden sluit volledig aan bij het faalstuk dat de Floriade heet, owee als het voor de burger is.

  reageer
 • Jos '56

   

  Sorry hoor, maar ik kan deze roestige stukken ijzer nou niet bepaald kunst vinden :-(

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert