Gemeente hoeft vergoeding niet op SP-rekening te storten

NOORDOOSTPOLDER
De gemeente Noordoostpolder hoeft de raadsvergoeding aan gemeenteraadsleden van de SP niet over te maken op de bankrekening van de landelijke SP. Dat heeft de rechtbank Midden Nederland woensdag beslist.
 
'Salaris'
Binnen de SP is het gebruikelijk dat de raadsvergoeding rechtstreeks in de landelijke partijkas wordt gestort. Raadsleden krijgen dan van de partij een 'salaris', maar die houdt een deel van de vergoeding zelf.

De gemeente Noordoostpolder weigerde om de vergoeding aan de SP over te maken. SP-raadsleden weigerden op hun beurt om de vergoeding op eigen rekening te ontvangen. De raadsleden zijn daarom in maart vorig jaar naar de rechter gestapt.

Onafhankelijk 
Als een volksvertegenwoordiger een vergoeding niet meer van de overheid maar van een politieke partij ontvangt, wordt diegene daarmee afhankelijk van de partij, zo stelt de rechter. De overheid zou dan meewerken aan het veroorzaken van een afhankelijkheidsrelatie tussen de volksvertegenwoordiger en de partij. Daarom zijn de klagende SP-raadsleden in het ongelijk gesteld.

reacties (6)

 • Bijzondere conclusie

   

  Deze uitspraak interpreteert dat als je lid bent van welke organisatie dan ook je niet aan de spelregels behoort te van deze verbintenis.Met andere woorden,je wordt lid terwijl je al weet ik ga mijn eigen agenda volgen.Dat is nu juist het vernijn van de hedendaagse vertroebeling in de politiek en maatschappij . Dergelijke opvattingen maakt een rommelige maatschappij.Zelfs de uitspraak heeft lang op zich laten wachten dat er onder andere vastgesteld kan worden dat het de rechtbank is die te lang werk heeft gemaakt.

  reageer
 • Hekking

   

  Rechterlijk dwaling zou ik zeggen. In hoger beroep met die handel een rechter bepaalt niet op welke rekening dat geld wordt gestort.

  reageer
 • Thomas

   

  Logische uitspraak. Het illegaal afromen van de vergoeding door het miljoenenbedrijf de SP is ook.... verrassing, illegaal. Daar hoeft een gemeente niet aan mee te werken.

  reageer
 • CT

   

  En nu snel invoeren voor het gehele land. Maarik snap hem wel voor de leden en vooral de SP. Als er debitstandn etc zijn op de rekening, kan de bankinstellingen geld vasthouden etc.

  reageer
 • Flevolander

   

  Ze zijn toch volksvertegenwoordiger van 1 partij, dus altijd afhankelijk daarvan, zolang ze die vertegenwoordigen. Er zullen nu wel een aantal onzinnige hoger beroepen volgen. Jammer van ons belastinggeld.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Ze zijn toch volksvertegenwoordiger van 1 partij, dus altijd afhankelijk daarvan, zolang ze die vertegenwoordigen." - nee, zo werkt dat niet. Ze staan op een lijst, maar worden als persoon gekozen. Vandaar ook dat als ze uit de partij stappen ze hun zetel wettelijk gesproken niet hoeven in te leveren (los van morele verplichting dan)

 • Arthur

   

  Sterker nog omdat mevrouw Hoekstra van de lokale SP het zo nodig vond om in een goed blaadje te komen het Politbureau van de neocommunistische SP moeten de inwoners van Noordoostpolder betalen voor de uren van advocaten en ambtenaren. Ze zal nu lokaal wel een toontje lager zingen. #not.

 • laat alle reacties zien
 • slim

   

  Dus vanaf nu overmaken naar een goed doel zou ik zo zeggen. Want naar de privérekening willen ze niet. En dus is dit een mooie oplossing.

  reageer
 • Polderling

   

  Hoe zou het met aftrekposten en giften zitten op hun belastinformulier? Loon als gift, is dat aftrekbaar van hun uitkering (of evt loon uit arbeid)

 • Piet

   

  Waarom kunnen ze het deel dat ze moeten afstaan niet zelf overmaken aan de partij? Is de partij soms bang dat mensen het niet helemaal met deze regeling eens zijn en dan geld achterhouden? En als ze dat al doen: dat is dan toch hun goed recht?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert