Gemeente hoeft vergoeding niet op SP-rekening te storten

NOORDOOSTPOLDER • Wo 22 februari 2017 | 15:30 • Woensdag 22 februari 2017 | 15:30
De gemeente Noordoostpolder hoeft de raadsvergoeding aan gemeenteraadsleden van de SP niet over te maken op de bankrekening van de landelijke SP. Dat heeft de rechtbank Midden Nederland woensdag beslist.
 
'Salaris'
Binnen de SP is het gebruikelijk dat de raadsvergoeding rechtstreeks in de landelijke partijkas wordt gestort. Raadsleden krijgen dan van de partij een 'salaris', maar die houdt een deel van de vergoeding zelf.

De gemeente Noordoostpolder weigerde om de vergoeding aan de SP over te maken. SP-raadsleden weigerden op hun beurt om de vergoeding op eigen rekening te ontvangen. De raadsleden zijn daarom in maart vorig jaar naar de rechter gestapt.

Onafhankelijk 
Als een volksvertegenwoordiger een vergoeding niet meer van de overheid maar van een politieke partij ontvangt, wordt diegene daarmee afhankelijk van de partij, zo stelt de rechter. De overheid zou dan meewerken aan het veroorzaken van een afhankelijkheidsrelatie tussen de volksvertegenwoordiger en de partij. Daarom zijn de klagende SP-raadsleden in het ongelijk gesteld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel