Leraren tegen politiek: schiet op!

LELYSTAD
‘Schiet op!’ Dat is de boodschap die docenten van middelbare scholen in Lelystad hebben voor raadsleden. Ze willen dat er vaart wordt gemaakt bij het nemen van een beslissing over de toekomst van het middelbare onderwijs. Ze hebben een paginagrote advertentie hierover gemaakt die in De Flevopost staat. 

Onderwijscampus
De gemeenteraad buigt zich al enkele weken over een voorstel om de Arcus, Rietlanden en SGL op te laten gaan in twee nieuwe scholen. Eén voor het vmbo en één voor havo/vwo. Beide scholen komen dan op een volledige nieuwe onderwijscampus naast de Rietlanden. De plannen kosten zo’n 55 miljoen euro. 

'Hak die knoop door!'
In de advertorial zeggen de docenten dat op de scholen enthousiasme heerst over de plannen. Ze willen dat dit vastgehouden wordt. “Onzekerheid over de toekomst tempert het enthousiasme, dus politiek: hak die knoop door! Dit is het moment.”

Tempo
Het plaatsen van de advertorial is gedaan in overleg met de SVOL, het bestuur van de drie scholen. Bestuurder Barry Lommen zegt te begrijpen dat raadsleden gezien het grote bedrag dat met de plannen gemoeid is er goed over willen nadenken. Toch pleit ook hij voor wat meer tempo. 

reacties (16)

 • Dirk2

   

  Beste bestuurder van het SVOL, het ligt voor de hand maar geef ook de vele, vele interne tegenstanders een pagina cadeau om het spel eerlijk te spelen en alle informatie op tafel te krijgen. Bestuurdertje spelen is makkelijk, bestuurder zijn en leiderschap tonen veel moeilijker! Dus wees nu eens eerlijk, kijk om je heen en luister.... Wellicht zijn de alternatieven wel veel interessanter en veel meer realistisch?!

  reageer
 • Klaske

   

  Snap het ook niet 55 miljoen is een hap geld scholen opknappen is niet zo duur. Probeer eens wat historie op te bouwen in een nieuwe stad. Gebruik de rest van het geld voor iets anders.

  reageer
 • Sollie

   

  Hoe zit hrt met de leerlingen en enthiousiasme

  reageer
 • Piet

   

  Maakt niet uit, die zijn na 4 tot 6 jaar toch weg. De leraren moeten nog tot hun 67ste.

 • Het is gewoon te gek voor woorden. Docenten en de overheid willen geen mega grote scholen, waar anonimiteit heerst. Er moet ten alle tijden keuze zijn voor de ouders. Wanneer er 1 school komt is er geen keuze meer. Docenten en ondersteunend persoon ziet dit plan massaal niet zitten, maar het wordt gewoon door gedrukt door de SVOL. Een mega grote school in Lelystad wordt gewoon een grote ramp.

  reageer
 • Teunis

   

  Niet alle docenten zijn even enthousiast over dit plan. Barry, onze bestuurder, weet dat ik onderwijskundig en didactisch het niet met hem eens ben. De procedures zijn volgens de regels verlopen. We leven in een democratie en die respecteer ik. Hoewel je soms je vraagtekens kunt zetten als je naar de VS en GB kijkt. Maar een ding is noodzakelijk, hak die knoop door. Langer wachten is dodelijk voor de kwaliteit van het onderwijs in onze stad. Teunis Bloothoofd docent aardrijkskunde SGL sinds 1981. Verstuurd vanaf mijn iPhone

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Loofhutten

   

  Juist in de tijd dat leerlingen, ouders en vele docenten snakken naar kleinschaligheid willen ze in Lelystad nog even een 'mega school' uit de grond stampen. Daar is straks iedereen een nummer. Dit komt het leren en werken niet ten goede. Ook de veiligheid komt in het geding. De criminaliteit zal toenemen omdat er minder toezicht is. En dan schrijf ik nog niets over 'passend onderwijs' op zulk grote leerfabrieken. De directeuren en bedenkers staan straks trots met de duimen achter de bretels. De leerlingen, ouders en docenten hebben het maar te slikken. Man man waar gaat dit heen..

  reageer
 • Klaas

   

  Veel (bevoegde)docenten zullen vertrekken en gezien de schaarste op de arbeidsmarkt eenvoudig elders aan de bak komen. Groenhorst is de lachende derde en kan verder uitbreiden. Het is duidelijk, dat de leerling niet centraal staat. Het management wordt hoger ingeschaald, maar ziet veel leerlingen vertrekken naar Dronten en Harderwijk.

 • Anoniem

   

  Waarom moet alles op een hoop zoals het nu is is hartstikke goed waar samen voegen doe wat nuttigs met al de belasting geld die wij moeten op hoesten

  reageer
 • locatie

   

  Er zal eens een nieuw schoolgebouw moeten komen om de oude troep te vervangen. En de campus naast De Rietlanden lijkt mij ook de meest geschikte plek. Die plek ligt nog mooi centraal, maar niet direct bij het stadshart. Want je wilt toch niet dat al die leerlingen tijdens hun pauze het stadshart overspoelen.

  reageer
 • KC

   

  Totaal mee oneens. Hou alles centraal in het stadshart en een goede koppeling tussen het VMBO van de Arcus en het ROC MBO. Deze koppeling wil ook de centrale overheid.

 • Bas

   

  Je kunt het geld maar 1 keer uitgeven. Dus zorg eerst dat er een goed en deugdelijk onderbouwd bouwplan is voordat je 55 miljoen gaat uitgeven!

  reageer
 • Malle pietje

   

  Ik kan maar één rede bedenken dat die lui enthousiast zijn en dat is omdat het nu allemaal ouwe troep is waar ze in les geven...

  reageer
 • HM

   

  De advertentie is dus geplaatst door de bestuurder van SVOL, die doet alsof hij uit naam van de docenten hendelt. Ik kan me nog heel erg goed een voorlichtingsavond herinneren waar heel docenten tegen waren. Hun werd het spreken letterlijk onmogelijk gemaakt (microfoon werd weggenomen). Docenten werden heel erg onder druk gezet om voor te zijn. Als ze tegen waren, zou dat niet gunstig zijn voor hun baan. Er was echt angst.

  reageer
 • Anja

   

  Met zo'n grote investering gaat Lelystad failliet. Straks kan de stad nergens meer in investeren. Stijgt de ozb tot het maximum. Andere schoolgebouwen opknappen kan niet. De ouderenzorg moet verder beperkt. Daar een knoop over doorhakken kost tijd.

  reageer
 • Rinus

   

  55 miljoen aan stenen geeft beter onderwijs?

  reageer
 • frits

   

  De gemeenteraad van Lelystad en snel beslissen over noodzakelijke uitgaven? Dat zit er niet in. Met een beetje geluk haalt de gemeenteraad het onderwerp van de agenda, en mag er helemaal niet meer over gesproken worden. Alleen uitgaven aan overbodige pretpakketten (citymarketing, Dutch Match Cup, groen in het stadshart enzovoorts) gaan er erg makkelijk doorheen.

  reageer
 • Google op advertorial en je krijgt:

   

  Een advertorial of publireportage (Belgisch-Nederlands) is een advertentie, vermomd als redactioneel artikel. Daardoor ontstaat er een ogenschijnlijk objectieve publicatie. Advertorials lijken meer nieuwswaarde te bevatten dan gewone advertenties. De redactionele opmaak suggereert dat. ----> Het is propaganda dus!

  reageer
 • Anoniem

   

  Er zijn ook genoeg docenten die helemaal niet enthousiast zijn over de nieuwe plannen.

  reageer
 • Tries

   

  Je haalt me de woorden uit de mond. ..

 • Wij van WCeend

   

  En wie heeft die dure advertentie betaald? De directie van de SVOL! Dus wat een verrassing dat daar alleen de enthousiaste docenten aan het woord komen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert