Zorgen om lawaai en opknapbeurt Houtribweg

LELYSTAD
"De provincie is stokdoof voor de belangen van de burger". Dat zeggen de bewoners van het Golf Resort en Golfpark in Lelystad. Ze klagen al jaren over de geluidsoverlast van de naastgelegen Houtribweg. Volgens bewoners zorgt het verkeer op de dijk voor onacceptabel veel herrie.

Opknapbeurt
De provincie gaat de weg binnenkort opknappen. De bewoners van het Golfpark en het Golf Resort stuurden daarom gezamenlijk een brief naar de provincie met een aantal voorstellen om het lawaai te verminderen. "We hebben gevraagd om het geluidsarme asfalt ZOAB", zegt Marcel Huijbrechts namens de bewoners. "En verder zouden we graag een inhaalverbod op de weg zien".

Binnen de normen
De provincie liet de bewoners deze maand schriftelijk weten dat ZOAB er niet inzit. Dit asfalt slijt een stuk sneller dan normaal asfalt en is daarom te duur. Bovendien blijft de geluidsbelasting van de Houtribweg binnen de geldende normen.

Kleine aanpassingen
Wel worden een paar kleinere maatregelen genomen, zegt de provincie. Zo worden de rotondes ruimer waardoor verkeer minder hoeft af te remmen en op te trekken. Daarnaast wordt de middenstreep van de weg breder dan nu. Dat moet de drempel om in te halen groter maken. Ook is het straks op minder plekken überhaupt toegestaan om in te halen. 

Onvrede
De bewoners vinden dat alles onvoldoende. Zij stellen dat het verkeer op de dijk sinds de komst van Batavia Stad enorm is toegenomen en willen dus grotere maatregelen. 

Ze willen alsnog een poging doen om het provinciebestuur op andere gedachten te brengen. "Als het nodig is, gaan we demonstreren voor de deur van het provinciehuis", aldus bewoner Huijbrechts.  De renovatie van de Houtribweg staat gepland voor het laatste kwartaal van 2017.

reacties (20)

 • Natuurlijkestilte

   

  Er zijn vele nieuwe innovaties die perfect zijn om hier toe te passen. Zoals is ef inderdaad een wishstone maar ook een zeer laag geluidsscherm die volgens mij veel meer reductie geeft dan ZOAB of een geluidsscherm van 2 of 3 meter.

  reageer
 • Jelle

   

  Best jammer dat deze discussie telkens weer op speelt. Je laat een mooi huis bouwen, naast een weg die er al lag. En dan gaan zeuren over auto's en het geluid ervan. Je koopt een woning in Aalsmeer en gaat dan in protest dat er vliegtuigen over komen? U koopt een woning in het bos, dan valt er te zeuren dat je vaak moet vegen i.v.m. blaadjes op het terras. ik denk zelf dat een ieder is moet kijken naar de glimmertjes in het leven de mooie dingen die zij wel thuis en bij huis hebben of het natuur is, een club of wat anders is. Geloof dat golf ook herrie maakt en meer als een 80db wat als ik als bewoner daar over klaag moet de gemeenten provincie dan ook ingrijpen nee ieder zijn lol en ieder zijn acceptatie en daarmee weer plezier.

  reageer
 • Rob

   

  " ik denk zelf dat een ieder is moet kijken naar de glimmertjes in het leven de mooie dingen die zij wel thuis en bij huis hebben of het natuur is, een club of wat anders is." .... Men heeft dat dus gedaan, heeft geconstateerd dat de kwaliteit van de "glimmertjes" achteruit gaat en onderneemt vervolgens actie en toont dus een bepaalde mate van assertiviteit. Dat is mijn inziens niet een discussie die steeds terugkeert,waar u naar refereert, maar juist het opkomen voor wat je belangrijk vind, de glimmertjes.....

 • Voormalig Lelystedeling

   

  Wat weinig solidariteit met medeburgers spreekt er uit veel reacties! De herrie in die wijk(en) is reëel en zeer vervelend. Dat mensen proberen daar een oplossing voor te vinden is begrijpelijk. De verkeersintensiteit is toegenomen en zal nog verder toenemen als Flevokust ontwikkeld is. Het is erg kort door de bocht om te roepen dat men er maar aan moet wennen... natuurlijk moeten we niet met zijn allen wennen aan geluidsoverlast en vervuiling! En dat geldt voor alle wijken in Lelystad. Zelf zijn we uit Lelystad vertrokken omdat het te druk wordt maar dat is niet voor iedereen een optie i.v.m. locatie van het werk of schoolgaande kinderen. Het lijkt me voor de gemeente en provincie een zaak waar serieus over nagedacht moet worden.

  reageer
 • maak er een zandweg van geen geluidsoverlast meer..ach nee dat kan ook niet want dan komt er stof op een van de herrie makende bolides van de bewoners.

  reageer
 • Accepteer

   

  Accepteer dat zaken veranderen in de loop van de tijd. Daar hoort ook de verkeersintensiteit bij. En je moet niet denken dat omdat je nu op het golfpark woont nu ineens iedereen staat te springen om jou "overlast" op te lossen. De normen zijn niet voor niets tot stand gekomen. Als dat wel gaat gebeuren riekt dat sterk naar een vorm van klassenjustitie.

  reageer
 • Barbara

   

  Wie verzint steeds dat bewoners van het Golfresort het te hoog in hun bol zouden hebben? Accepteren dat zaken veranderen, schrijft u, en de normen zijn niet voor niets tot stand gekomen. Vreemde tegenstrijdige constatering. Je zou als je met je tijd wil meegaan pas in dergelijke gevallen de normen dan aan die tijd aan! Of geef gewoon toe als gemeente/provincie dat de situatie je geen bal interesseert. Zij hadden destijds deze bewoners nodig om de status van het destijds redelijk armoedige beeld van Lelystad wat op te krikken. Dat een voortgaande ontwikkeling met bijbehorende verantwoordelijkheid naar de bewoners toe met de komst van Outlet niet uit zou blijven komt niet meer aan de orde.

 • Rob

   

  De normen worden al selectief toegepast. Loop, rij eens door Lelystad en observeer, verwonder je. En los daarvan. Regels ontslaan je niet van de mogelijkheid om er zelf over na te denken en er dus zelf de zin en onzin van te vinden. Daarentegen kun je ook kiezen voor luxe van onverschilligheid(niet lullig bedoeld).

 • laat alle reacties zien
 • Arjan

   

  De bewoners stellen in de eerste zin van het bericht dat de provincie "stokdoof is" en dat er onacceptabel veel herrie is, omdat het verkeer is toegenomen. Dit lijkt mij toch niet geheel te kloppen, omdat de provincie dus wel maatregelen neemt (dus niet stokdoof is) en bovendien is het geluid binnen de normen (ik ga er vanuit dat er gemeten is). De zgn. toegenomen drukte door Batavia Stad is vrijwel alleen in het weekend of op feestdagen het geval, buiten die tijden kan er nauwelijks extra verkeer zijn, gezien de lege parkeerterreinen rondom Batavia Stad. Het gaat natuurlijk wel erg ver om allerlei maatregelen tegen overlast op piektijdstippen te willen voorkomen. Dit kost erg veel geld t.o.v. de daadwerkelijke overlast (en ja, ik geloof wel dat er overlast kan zijn, want ik kom ook regelmatig in die wijk).

  reageer
 • Tuuk

   

  En zelf hebben ze per huishouden minstens 2 herrieschoppende auto's!

  reageer
 • Rob

   

  Nou en! Al hebben ze er 100. Heeft er geen bal mee te maken. De overheid verschuilt zich achter regeltjes omtrent toepassen van geluidsnormen. Voorbeeld: Zo is blijkbaar het bouwjaar van een huis mede bepalend of gemeente/provincie geluidswerende maatregelen treft. ZIE Westerdreef ter hoogte van Schoener en Botter en het Stadseiland. De combinatie wel of geen geluidswand verschilt per 100 meter op dezelfde dreef. Waanzin! De gemiddelde sterveling begrijpt dit niet.

 • Barbara

   

  Geluidsoverlast in de wet is zo opgesteld dat er tig gevallen zijn op te noemen die vaak voorkomen en daar net buiten vallen. Sneeky gedoe. De overheid heeft het beste met u voor, ook zo'n cliche...

  reageer
 • Willen Dronten

   

  En zo kan je zien dat de gemeente bang is voor mensen met geld Als die klagen gebeurd er gelijk wat de rest van lelystad kan stikken Wij vragen al 20 jaar om drempels en horen altijd er is geen geld Golfpark als daar een scheet dwars zit is de gemeente er al om die kon beet te houden

  reageer
 • Ab

   

  Weet je wat het is, die weg lag er al voordat de woningen er waren. En dan nu zeuren over het lawaai. Provincie geeft terecht aan dat de geluidsnormen niet worden overschreden. Het is de beleving vd bewoners die niets willen horen. Maw je zult er mee moeten leren leven of anders verhuizen.

  reageer
 • Poe

   

  Maar de 3 miljoen bezoekers van Batavia Stad waren er nog niet..

 • Barbara

   

  De beleving van bewoners die "niets" willen horen, lijkt me een vreemde opmerking. Mee leren leven is de grootste dooddoener die men kan verzinnen. Verhuizen zal ook niet altijd wat opleveren. Overal is geluid en vooral een te veel aan geluid. Staat in dezelfde rijtje van andere overdreven zaken als te veel eten, te veel drinken, te hard rijden etc etc..Ga gewoon zo door, het wel of niet geluid verminderen gaat in alle gevallen om geld verdienen of uitgeven. Over twintig jaar kopen we gewoon een nieuw gehoorsysteem, of een nieuw hart, lever of longen in de winkel van Sinkel, tenminste als de vervuilde aarde het zelf ondertussen niet heeft opgegeven.

 • Niels

   

  En waarom kon dat speciale asfalt dan wel op de dreef Karveel, Kogge Kempenaar Boeier/Punter neergelegd worden? En op de dreef atolwijk richting Koploper? Misschien slijt het minder op een 50km pu weg dan 80? Maar het geluid van zo'n hoger gelegen weg slaat verder in zo'n wijk neer dan men zich realiseert. Achter een geluidswand heeft niemand last maar 200mtr verder juist wel. Geluid stijgt namelijk op he!

  reageer
 • Frits

   

  Die dreven zijn van de gemeente, de Houtribweg bij het Golf Resort van de gemeente. Maar de gemeente Lelystad is volgens mij ook gestopt met het toepassen van ZOAB. Zelfde reden als de provincie: te duur in onderhoud. Overigens is ZOAB na een aantal jaar helemaal niet effectief meer als het om vermindering geluidshinder gaat. De holle ruimtes in het asfalt slibben namelijk dicht.

 • lelystedeling

   

  Voor dat men er ging wonen orienteer je je toch over de omgeving, bestemmingsplan en omgevingsplan. Niet zeuren je weet waar je ging wonen.

  reageer
 • Lely2984

   

  Proef traject Whisstones ?

  reageer
 • Barbara

   

  Goed idee, maar waar komt het geluid dan terecht?

 • Rob

   

  Klopt weg was er eerder. 20 jr geleden 15 auto's per uur nu 15000. Normen zijn ook aangescherpt. Lelystad pretendeert groen en schoon. Dus Provincie/Gemeente maak het met geringe aanpassingen weer acceptabel voor bewoners en aspirant kopers. Golf resort zit aardig in de lift ook voor publiek buiten Lelystad. Maak en hou het aantrekkelijk.

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Overdrijven is ook een vak. Door de dijk wordt een deel van geluid verminderd, want de bron van het geluid (banden) ligt hoger en het meeste geluid gaat over de woningen \ golfterrein heen. Ik ben van mening dat de bewoners deze geluidsoverlast moet accepteren, zelfs als het verkeer (sterk) toegenomen is. Al voor de bouw van de woningen was dit een doorgaande weg. Wel ben ik van mening dat Flevoland een geluidsarmere asfalt moet toepassen, als de levensduur gelijk (of langer) is dan het standaard asfalt en de meerkosten meer zeer gering is.

 • Ria

   

  Wat een gezeur. Die weg ligt daar al langer. En dus dat wisten ze.

  reageer
 • Johan10

   

  Lawaai? Wacht maar tot 2019 dan komt er echt geluidsoverlast. Nu zijn veel van de ''golfparkers'' nog voor de ''airport'' But not in my backyard!!

  reageer
 • Hendrik

   

  Woon in de Atolwijk en daar rijden de auto's op zo'n 3 meter langs mijn achtertuin. Dat is gewoon niet te doen. wat een herrie! en dat al sinds dat ik er woon. Denk dat we maar eens moeten gaan protesteren bij de gemeente. ............ Wat een stelletje zeikerds daar in het golfpark. Ze horen auto's voorbij komen!! Koop een paar oordoppen als de herrie zo erg is.

  reageer
 • Brug

   

  Het zal nog jaren duren voordat er een brug komt tussen de Houtribdijk en A6 afslag Lelystad-Noord. Tot die tijd wordt het niet rustiger bij het Golfpark en blijft het verkeer van Alkmaar naar Zwolle doorrazen.

 • jantje

   

  Ik snap het verzoek om zoab niet. Er zijn namelijk stillere asfalt mengsels op de markt.

  reageer
 • Rogier de Groot

   

  Ik snap het verzoek helemaal niet. Deze bewoners moeten niet zeuren, want deze situatie bestaat al vele jaren (sinds midden jaren negentig). Men moet de geluidsoverlast maar accepteren. ZSA, ZOAB zijn duurdere asfaltsoorten en hebben kortere levensduren, dan normaal (SMA) asfalt. Voorkomen terecht dat de provincie aangeeft dat men de normale asfaltsoorten gaat toepassen.

 • Een andere Flevoburger

   

  Aan de andere kant van Lelystad geeft de A6 zeer veel overlast. Ook dit aangekaart en bij de provincie en bij de gemeente. Ook daar 0 op het rekest. Dit terwijl de verkeersdruk de laatste jaren (succes Bataviastad) en komende jaren (in gebruik neming vliegveld Lelystad) zeker zal gaan toenemen. Hoe mooi kan het zijn om juist aan de randen van Lelystad de stad te verfraaien en ter gelijke tijd de geluidsoverlast aan te pakken.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ok, we gaan naast een bestaande drukke weg dure woningen bouwen. Vervolgens gaan we bij de gemeente klagen wegens geluidsoverlast....

  reageer
 • Ght

   

  De woningen waren er eerder dan Batavia stad. Dus daar hebben de bewoners zeker een punt.

 • idd weg was er eerder als de huizen,dus nu niet gaan zeuren..

 • Rob

   

  Nee. Dat is het niet. Provincie en gemeente verschuilen zich achter regeltjes te koste van de kwaliteit van wonen van de eigen bewoners. Dit is in het recente verleden ook gebeurt bij o.a. de rotonde Westerdreef. Verkeer vanuit Almere over de dijk is chronisch omgeleid om over de dreven via het Galjoen, Botter, Jol en Kempenaar weer bij de rotonde Bataviastad uit te komen. Door de stad dus 2km omrijden ipv er om heen. E.e.a. viel samen met de oplevering van de huizen bij Bataviahaven. Toeval? Of is dit een rustoord voor "oud beleidmakers" oid ? Je zou het haast denken......

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert