'Gemeente gaat niet goed om met toekenning uren Wmo'

DRONTEN
De gemeente Dronten houdt zich niet aan de wet wat betreft de toekenning van het aantal uren huishoudelijke hulp. Dat zegt jurist Roy van Niftrik. De gemeente hanteert volgens hem de regel dat een huis 'schoon en leefbaar' moet zijn en dit dat binnen een maximum aantal uur per week lukt. Dit heet resultaat gericht indiceren en dat mag volgens de jurist niet. 

Maatwerk
Van Niftrik staat de 75-jarige Gerrie Segveld uit Dronten bij. Die krijgt drie uur per week huishoudelijke hulp. Volgens Van Niftrik is dat veel te weinig, omdat haar huis vanwege haar longziekte COPD stofvrij moet zijn. De gemeente zou in haar geval maatwerk moeten leveren.
 
Extra hulp
Volgens de jurist heeft Segveld 1,5 uur per week extra hulp nodig, zodat iemand twee keer in de week langs kan komen. Samen met Anneke Popa van de SP in Dronten is ze bij Van Niftrik terecht gekomen. Die staat haar bij in de procedure om meer uren hulp te krijgen. Popa wil alle mensen die te weinig uren krijgen bijstaan. 

Bezwaar
Segveld heeft een tijdje terug bezwaar gemaakt op de drie uur hulp die ze per week krijgt. Daarom is de gemeente onlangs bij haar geweest om te kijken hoe groot het huis is en of het daarom mogelijk is meer uren hulp te krijgen. Toen is geconcludeerd dat de drie uur genoeg moeten zijn. Van Niftrik en Segveld zijn het daar niet mee eens en gaan verdere stappen ondernemen. De gemeente Dronten wil nog niet reageren.

reacties (7)

 • kees d.

   

  Ik ben van 5 uur (2 x 2,5 uur) hulp terug gegaan naar 2 uur per week. De Dames doen hun best maar het is niet genoeg. Met mijn COPD moet het huis stofvrij zijn en zeker de slaapkamer. Met deze hulp die ik nu krijg moet ik zelf het bed afhalen (lekker stoffig) en nog wat andere kleine dingetjes doen. De diverse gemeentes hebben geld van de WMO overgehouden dat op de plank blijft liggen. Er is te makkelijk over gedacht toen de WMO van het rijk over ging naar de gemeentes. Maar de mensen met een beperking zijn de dupe geworden. Bezuinigen doe niet in de gezondheidzorg in welke vorm dan ook.

  reageer
 • Thomas

   

  Stoppen met roken. Tapijt vervangen met parket, laminaat of zeil. Filter in de stofzuiger. Gordijnen niet meer van stof. Onnodige troep weggooien of opslaan. Stofhoes voor je matras... Het is allemaal doodsimpel, zolang je niet volledig passief bent en daarna hoopt dat de overheid het wel weer voor je oplost door met veel meer uren te dweilen met de kraan open in een huis dat makkelijk vervuild. Als er in jouw huis niet af te stoffen is in twee hele uren, klopt de inrichting gewoon niet.

 • Thomas

   

  Dat je huis stofvrij moet zijn bij COPD is een mythe. Het is beter, maar het hoeft niet. Verder lijkt het me raar dat het met zoveel uren niet schoon te krijgen zou zijn. Is dat een gevalletje binnen roken, hoogpolig tapijt op de vloer en alles rommel die in jaren is verzameld uitstallen in de woonkamer? Want als je je huis aanpast (rommel in de kasten, tafelbladen vrij, alles van papier direct weggooien na lezen) is het prima mogelijk om met een stofzuiger en een stofdoek een grote woonkamer in 20 minuten stofvrij te hebben.

  reageer
 • Scv

   

  Professionele zorg moet er zijn en zeker blijven. Denk daarnaast aan zorg, begeleiding, ondersteuning en hulp vanuit het eigen netwerk. Een waarde- en liefdevolle aanvulling vanuit eigen kracht van de client en zijn netwerk.

  reageer
 • kees d.

   

  U denkt aan de mantelzorgers? Die is niet voor iedereen beschikbaar. Ik ben dan ook van mening dat er te makkelijk wordt gedacht over de mantelzorg. Er wordt een eigenbijdrage betaald voor professionele hulp en die wil ik dan ook voldoende dan kan de mantel zorg zich bemoeien met de boodschappen en eventueel koken, de was en de strijk.

 • CsV

   

  Professionele hulp moet er zeker zijn. Daarnaast is zorg, begeleiding, ondersteuning en hulp vanuit het netwerk een mooie, waardevolle, liefdevolle en gezonde aanvulling.

  reageer
 • Hans

   

  Je schaamt je kapot als belasting betalende Drontenaar. Bezuinig lekker op het plein

  reageer
 • pieter

   

  Zou het WMO geld niet stiekem als gemeentelijk spaarpotje of voor andere doeleinden worden gebruikt. ?

 • Drontense

   

  Helemaal mee eens .

 • laat alle reacties zien
 • Drontense

   

  Mijn moeder van 85 krijgt ook maar twee uur.Terwijl ze steeds meer achteruit gaat.Maar als het er netjes uit ziet dan denken o twee uur is genoeg.Niet dus.Als je veel niet meer zelf kan doen!!

  reageer
 • Hallo

   

  Als mijn moeder 85 wordt, zorg ik persoonlijk dat haar huisje schoon blijft. Ik snap dat de overheid moet voorzien in medische hulp, maar waar is de familie? Veel mensen denken aan zichzelf, weinig kinderen, carrière enz. Maar als ze ouder worden hebben ze niemand die naar ze omkijkt. Noem me bekrompen maar ik blijf in de buurt van mijn familie wonen en leer mijn kinderen hetzelfde. Familie is belangrijker dan maatschappelijke carrière en dan eenzaam oud worden.

 • Suzanne

   

  Dat een huis schoon moet zijn is natuurlijk logisch. Dat dit vaker schoon gemaakt moet worden als iemand last heeft van een longziekte ook. Maar er mag wel van de bewoners/patient dan wel gevraagd worden om de woning en de manier van wonen zo aan te passen dat dit gemakkelijker gaat. Dus de juiste vloer, geen dieren, niet roken, niet het hele huis volgepakt met rommel.

  reageer
 • Drontense

   

  Iedereen mag zelf weten hoe zij hun huisje inrichten. Hoe zou jij het vinden als een andere persoon jou indeling gaat bepalen. Deze mevrouw ken ik. Ze heeft een dochter met schoonzoon. Beide werken niet. Misschien kunnen zij een steentje bijdragen in de zin van participatiewet of mantelzorg. Leven van een uitkering, dat kan iedereen overkomen. Iets tegenover stellen moet mogelijk zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert