'Initiatiefnemers komst Formule 1 voldoen niet aan voorwaarden'

LELYSTAD
Initiatiefnemer Ed Wassenberg van het sport- en evenementenpark iChallenge gelooft er heilig in dat Max Verstappen in 2025 op de poldergrond in Lelystad zal racen. Maar volgens de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland moet er nog een heleboel gebeuren willen de dromen van Wassenberg werkelijkheid worden.

Niet voldoen aan voorwaarden
Dat het Formule 1-circus eens in de drie jaar in Lelystad neerstrijkt klinkt te mooi om waar te zijn. Een beeld dat door de overheden wordt bevestigd. Het college van burgemeester en wethouders laat in een brief aan de mensen achter iChallenge weten dat zij bij lange na niet voldoen aan de voorwaarden om een dergelijk megapark te realiseren. Eerder liepen pogingen in de gemeenten Almere, Dronten en Noordoostpolder spaak omdat een goede financiële onderbouwing ontbrak.

Negatief advies
De gesprekken met de gemeente Lelystad en de provincie Flevoland lopen al geruime tijd. In het voorjaar van 2016 werd het voorstel van iChallenge door de Stuurgroep Nieuwe Initiatieven van de gemeente bekeken en voorzien van een negatief advies. En dat heeft het dagelijks bestuur overgenomen.

Twee hobbels
Het college benadrukt dat in de huidige onderbouwing van de plannen de (financiële) haalbaarheid niet kan worden aangetoond. Ook bestaat er geen overeenstemming met de provincie als het gaat om de inpasbaarheid in het omgevingsplan. Pas als deze twee hobbels zijn genomen, wordt het project opnieuw bekeken. Een woordvoerder laat weten dat de provincie diverse keren tevergeefs om een businessplan heeft gevraagd.


 

reacties (15)

 • Ron

   

  Een circuit wat je o.a. zou kunnen delen met RDW, ANWB, Politie Academie, Oval racing baan, card baan, waar tijdens een F1 wedstrijd een miljoen toeschouwers komen en dat naast een vliegveld ligt....... Nee, inderdaad.... daar zit geen toekomst in... Welterusten Lelystads bestuur, slaap zacht!

  reageer
 • Tim

   

  Beste omroep Flevoland, Het dossier met betrekking tot iChallenge volg ik al enkele jaren (als liefhebber van de racesport) op de voet. Wat mij opvalt is dat telkens als de heer Wassenberg en de Vries met een positief signaal in de media komen er enkele dagen/weken later een artikel verschijnt dat het plan volledig ontkracht. Ik vraag mij ook nu weer af wat de nieuwswaarde van dit artikel is. Ja, financiële haalbaarheid van een dergelijk plan is niet niks. En ja, er zijn nog hobbels op de weg. Echter proef ik in dit artikel een zeer negatieve toon. Voor een onafhankelijke nieuwszender niet wenselijk toch. Ik refereer graag aan een vergadering van de gemeenteraad van de gemeente Lelystad. Zelf ben ik hierbij aanwezig geweest. De initiatiefnemers van iChallenge hebben hier toelichting gegeven op hun plan. Ze vragen hierbij 0,- euro aan financiële steun. Het enige wat men wilt is een intentie van de gemeente om onderzoek te mogen doen. Wat heeft gemeente te verliezen? Indien de uitkomst van onderzoek negatief is: krijgt de gemeente gelijk. Het is niet haalbaar. Als het plan daarentegen levensvatbaar is dan zie ik alleen naar kansen voor de gemeente: meer banen, meer toeristen, meer inkomsten, een uniek plan in Nederland, Europa en misschien zelfs wel in de wereld. Gemeente en provincie toon alstublieft meer ondernemerschap en geef de heren op zijn minst de kans om de haalbaarheid te toetsen en laat deze unieke kans niet aan jullie voorbij gaan.

  reageer
 • Vrij

   

  Volgens mij is iedereen vrij om zelf onderzoek te doen, dus dat kan helemaal niet het probleem zijn. Of wil men misschien bij elke gemeente weer een onderzoek op kosten van de belastingbetaler ?

 • Piet

   

  Het is echt heel simpel hoor: als je de financiering gewoon zelf rond hebt kun je bijna overal terecht. Helaas is dit ook hier niet het geval en slepen ze zichzelf van dorp naar dorp. Er zal toch wel iemand intrappen uiteindelijk. Een ondernemer zonder goed businessplan: trap er niet in.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Toch wel gek dat dingen die met "kunst" te maken wel serieus genomen worden.

  reageer
 • Piet

   

  ...nee kijk uit! Laten we vooral niet iets te gek van Flevoland maken! Pfff

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • na de zoveelste poging die niet onderbouwd is moeten ze toch een lesje geleerd hebben. over een paar jaar: wordt vervolgd in zeewolde

  reageer
 • Willemsen

   

  Geef die man eerst de kans om een op het oog mislukt project succesvol af te ronden. Neem bijvoorbeeld dat kasteel nabij Almere. Als hem dat lukt dan mag ie de volgende stap nemen.

  reageer
 • loper

   

  Heel simpel, de beste man heeft geen businessplan maar alleen een hoop praatjes.

  reageer
 • s en flora wet

   

  Wat denk je van het verstoren van Vossen/Vleermuizen/Polder Pioniertjes/ visaaltjes / woelmuizen etc. Nee dat lukt nooit met onze fauna en faunawet. Er liggen weer genoeg dwars dan...

  reageer
 • pieter

   

  Je moet er niet aandenken,al die lieden die gaan klagen over geluidsoverlast die de paar dagen raceplezier eens in de drie jaar gaat opleveren, door dat soort lieden is Zandvoort een suffe badplaats geworden met dank aan de gemeentelijke politiek met name de p v d a.

  reageer
 • huiswerk

   

  Wassenberg moet eerst zijn huiswerk doen, om aan te tonen dat hij meer dan alleen een dromer is.

  reageer
 • Ron

   

  Misschien een stratencirciut? Net als in Monaco maar dan door Urk? Daar rijden ze ook met brommers zonder uitlaat dus die zijn eraan gewend.

  reageer
 • Hart voor Lelystad

   

  Natuurlijk zijn er hobbels te nemen maar als er ergens een plek in Nederland is waar een groot sport- en evenementenpark mogelijk gemaakt zou moeten kunnen worden, dan is het wel hier. Ruimte, goede bereikbaarheid over de weg, dicht bij Schiphol, de Randstad, etc. Mocht het dan ook nog lukken om periodiek het Formule 1 spektakel naar Lelystad te halen dan zijn we helemaal spekkoper. Bedenk eens wat dat voor de nationale en internationale bekendheid van Lelystad zou doen. Ik wens de initiatiefnemers veel succes toe en hoop dat zij bij provincie en gemeente een positieve houding mogen ontmoeten!

  reageer
 • Louise

   

  Wat heeft hij nou helemaal nodig van de gemeente en provincie? Subsidie? Waarom dat leunen op de overheid. Ga ondernemen. Koop de grond. Waar wacht het op? Bataviastad heeft in Lelystad ook poot aan de grond gekregen. Ook mensen met een visie en lef.

 • Rob

   

  Geen gerace in Flevoland. Er zijn al genoeg gestoorden op de weg

  reageer
 • Dirk2

   

  Hahaha, OMALA, Floriade, Flevokust.... allemaal plannen zonder enige gedegen onderbouwing en haalbare businesscase. Zelfs het AirPort dreigt een overheismalaise te worden te gevolge het onvoldoende toezicht op de luchtverkeersleiding. En zo kennen wij er nog wel een paar. Maar ja, de private ondernemer moet wel aan alle criteria voldoen op EIGEN risico!

  reageer
 • Piet

   

  Ondernemer? Eerder een dagdromer. Als je niet eens een financiële haalbaarheidsstudie hebt uitgevoerd kun je jezelf niet echt een ondernemer noemen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert