Petitie 'Ban de vossenjacht' gelanceerd

FLEVOLAND
Animal Rights, Dierbaar Flevoland en De Faunabescherming hebben maandag een petitie gelanceerd tegen de vossenjacht. De petitie moet er voor zorgen dat de provincie een ontheffing intrekt die het mogelijk maakt om 's nachts op vossen te jagen.

De jacht op vossen is tijdelijk mogelijk gemaakt om vossen te doden die zich binnen een straal van 5 kilometer ophouden van een boerderij met vrije uitloopkippen. Maar uit onderzoek van de dierenorganisaties blijkt dat 12 van de 17 kippenbedrijven het de vossen wel erg makkelijk maken doordat een goed hek ontbreekt.

De kippen worden hierdoor nauwelijks beschermd en de vossen hebben vrij spel. Volgens de dierenorganisaties is de jacht op vossen dan ook veel te voorbarig en moeten de bedrijven eerst investeren in een goede omheining.

Dinsdagmiddag worden de bezwaren van de dierenorganisaties behandeld in het provinciehuis.  

reacties (25)

 • Joke veldhorat

   

  Laat de dieren met rust .Schei uit met dat af schieten

  reageer
 • Leon

   

  Schande!

  reageer
 • Lenderink

   

  Ik vind het niet normaal meer hoe er met dieren word om gegaan

  reageer
 • maaike olde Monnikhof

   

  dit mag niet gebeuren! !!!!!

  reageer
 • Bibi Mussert

   

  Er zijn humane methodes om de vossen uit bepaalde gebieden te houden dusss?!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • G.S. Slump

   

  's Nachts jagen is onweidelijk.

  reageer
 • M.H.T. Coornstra

   

  Hoe meer afschot, hoe meer vossen.

  reageer
 • Josephine Selles

   

  Vossenjacht is wreed, jammer en zonde van deze prachtige dieren.

  reageer
 • Melissa van der Meij

   

  Barbaars.

  reageer
 • HansR

   

  Toen ik begin jaren 80 in Flevoland kwam wonen barstte het vooral van de fazanten. Sinds het jachtverbod op de vos is er geen fazant meer over. Nu moet de vos op zoek naar andere prooi of zoeken bij de woningen. In Lelystadse woonwijken leven er vele!

  reageer
 • Jelle Reitsma

   

  Ik ben van mening dat de "natuur" in Nederland helemaal ontregeld is en een ieder voor "eigen parochie predikt". De jager wil jagen, de natuurbeschermer is daar op tegen en een groot deel van de mensheid interesseert het helemaal niet. Normaal hoort een jager (vos) op zieke en te veel aanwezige dieren te jagen en heeft een eigen territorium van een vos is vanuit zijn eigen hol ongeveer 3 à 4 km en bakent dit af. Als wij iets meer andere dieren, (knaagdieren), mollen en muizen over zouden laten i.p.v. te bejagen terwijl dit ons eten NIET is, zouden de vossen minder gesignaleerd worden bij vuilnisbakken overdag! Overdag! Dat zegt voldoende want een vos hoort overdag te rusten en s'nachts te jagen. De mens is de ontregelaar van de natuur en daarom zien wij de vossen overdag. Trouwens, ik zie overdag ook allemaal mensen, eigenlijk de hele dag, 24 uur per dag in lawaaierige karren rondscheuren. Ook afschieten? U begrijpt wel, de petitie teken ik niet, ik teken niet tegen dieren die buiten eigen schuld in dit land een onnatuurlijk gedrag vertonen, veroorzaakt door mijn soortgenoten!

  reageer
 • Gijs

   

  Toen wij 50 jaar geleden in Oostelijk Flevoland kwamen wonen stond er in de Kranten dat er een vos was gezien. En nu, overal kom je ze tegen, midden in Dronten bij het Ichtuscollege, in Lelystad lopen ze gewoon rond bij de vuilnisbakken van fastfoodketens midden overdag. En nergens in Flevoland kom je nog grondwild tegen alles opgepeuzeld of vermoord door de vossen. Gaas om bedrijven met los lopende kippen helpt niet, twee meter hoog gaan ze met gemak overheen of graven er een gang onderdoor. Helaas hebben de boeren dan geen andere keus, een verzoek tot bejaging.

  reageer
 • Louise

   

  Er zitten in de polder belachelijk veel vossen en er is geen leefgebied voor. Ze laten zich overdag zien en zijn niet eens meer schuw. Afschieten voor hun eigen bestwil, zodat ze weer een fatsoenlijk wild dier kunnen zijn. Overigens doden vossen zelf ook voor de lol, ze zijn niet echt duurzaam en eten lang niet al hun prooi op. Dan hoeven wij ook niet zo lief te zijn.

  reageer
 • leef

   

  Als hier geen leefgebied voor de vossen zou zijn, dan zouden er ook geen vossen zijn. En als je vossen afknalt dan fokken ze direct weer aan omdat er wel een leefgebied voor ze is. Of dan komen er vossen vanuit Duitsland hier naartoe omdat er hier dan open leefplek voor ze is ontstaan. En dan nemen de vossen meteen hondsdolheid mee, want dat komt in Duitsland nog wel voor.

 • Johan

   

  Helemaal met je eens. 20 jaar geleden was het het gesprek van de maand als je een vos had gezien en tegenwoordig zie ik ze bijna dagelijks! Helaas nog geen een kunnen aanrijden, zou mooi op de schoorsteenmantel staan ter nagedachtenis aan de vele slachtoffers!

 • Bergerac

   

  Het zijn VRIJE UITLOOP kippen; waarom moet daar dan een hek omheen? Want dan zijn het nl. geen vrije uitloop kippen meer.

  reageer
 • Jerry

   

  Graag een totaal jachtverbod in de hele Flevopolder.

  reageer
 • Helena

   

  Voor het doen vd bodies is Geen enkel steekhoudend argument. Het is pure wreedheid

  reageer
 • Tsja

   

  Teveel gewoon afschieten en populatie in de hand houden.

  reageer
 • Moi

   

  Zo is dat. Je eigen dieren beschermen , en geen andere afknallen omdat ze er zo makkelijk bij kunnen. Lekker makkelijk weer.

  reageer
 • Kip

   

  Een kippenboer die zelf niet voor een goed hek zorgt moet niet zeuren als een vos van zijn nalatigheid van profiteert.

 • Koos

   

  Er is eigenlijk maar van een soort teveel op deze aarde... en dat zijn wijzelf.

  reageer
 • sander

   

  We leven in een klein land met heel veel mensen en dieren , komen er teveel van 1 diersoort , in dit geval de vos die het evenwicht in de dieren populatie verstoord , zal hij moeten worden bestreden . Hij eet b.v ook heel veel jonge weide vogels !

  reageer
 • zeis

   

  De weidevogels worden vooral neergemaaid door de boeren met hun tractor. Doordat ze de koeien niet meer in de wei laten grazen moeten ze namelijk het gras naar de koeien in de stal toe brengen.

 • piet

   

  maar mensen de vossen en dieren worden opgejaagd door de grote bomenkap op dit moment in flevoland dan is het niet zo raar dat ze naar andere plekken trekken !!! en omdat de konijnen die ze eten ook worden op gejacht kom je ze steeds dicht bij de huizen en bedrijven tegen de kippen bedrijven moeten gewoon investeren in goede omheining om hun kippen te beschermen lekker makkelijk vossen afknallen belachelijk we moeten op komen voor de vossen mensen

  reageer
 • Flevoburger

   

  De vossen zitten tegenwoordig gewoon in onze achtertuin. Gaas, hekwerk enz helpt voor geen meter.

  reageer
 • Jelle

   

  Ik zou willen dat ik eens een vos in de achtertuin zie i.p.v. die vernielzuchtige kindertjes van de buren die niet in eigen tuin mogen spelen en daarom dat hier stiekem doen als wij weg zijn. Daarna mag ik de takken die van de bomen en struiken zijn gerukt opruimen en klagen helpt niet want "die kinderen moeten toch ook spelen" is het antwoord. Moest ik vroeger eens vernielzucht in buurmans tuin tonen, kreeg ik met de lat van mijn pa! Die vossen hebben ook ruimte nodig en helaas is hun terrein waar ze jagen dusdanig onnatuurlijk geworden en bevat zo weinig jaagwild dat ze overdag bij vuilnisbakken worden gesignaleerd. Overdag? Ik heb altijd gemeend dat de vos een nachtjager was.

 • KC

   

  Er zijn veel te veel vossen, ook omdat zij geen natuurlijke vijanden hebben. Ook zijn er heel veel lekkere hapjes, zoals heel veel ganzen. Hekken? Laat mij niet lachen.

  reageer
 • Stevie

   

  Leuk idee, maar valt het de Faunabescherming wellicht ook op dat er geen konijn meer te vinden is in de omgeving ? Misschien toch teveel vossen ? Of gaat de Faunabescherming niet over wilde konijnen ?

  reageer
 • broer

   

  Hoe komt u er bij dat er geen konijnen meer zijn ? Het stikt er van ! Ik zie ze vaak over straat rennen. Ze zitten massaal rond camping het Oppertje en de diverse watersportverenigingen aldaar. En er zitten er ook veel midden op de rotonde van de kruising Dronterweg-Oostranddreef. En zo zullen er nog veel meer plekken zijn. Er is dus helemaal geen vossenprobleem.

 • stop

   

  Hebben we net de berlijnse muur gesloopt moet ik om mijn woning weer een bouwen om mijn 4 kippen te beschermen.. Daar zullen de buren blij mee zijn. Opruimen die vossen..

  reageer
 • frits

   

  Heb je nog kippen dan na de vogelgriep? Wordt tijd eens iets aan die megafokkerijen voor kippen en eenden te doen. Die brengen pas echt veel ellende en overlast met zich mee.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert