Dijsselbloem: "Geen zorgen over rijksbijdrage Floriade"

ALMERE
Almere hoeft zich geen zorgen te maken dat het Rijk niet over de brug komt met de beloofde miljoenen voor de Floriade 2022. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdagmiddag tijdens een bezoek aan Almere.

Het Rijk heeft eerder een bedrag tussen de vijf en tien miljoen euro beloofd. Volgens adviesbureau AT Osborne is het niet noemen van een specifiek bedrag een risico voor de ontwikkeling van de Floriade. De gemeente Almere heeft zelf een geschat bedrag van 7,5 miljoen euro opgenomen in de boeken.

Volgens de minister is er geen enkele reden tot zorg. Als de gemeente, de provincie Flevoland en de organisatie van de Floriade met goede plannen komen, trekt het Rijk de portemonnee. Die plannen mogen dus tot tien miljoen euro kosten. "De plannen worden de komende jaren voorbereid en dan kan het geld beschikbaar komen", zegt Dijsselbloem. Er is nog genoeg tijd, meent de minister, want het evenement is pas over vijf jaar. 

Innovatieve toepassing
Voorwaarde is wel dat het geld in innovatieve projecten wordt gestoken. Dat de gemeente het geld heeft bestemd voor gebiedsontwikkeling is innovatief genoeg, aldus de minister, zelfs als het geld besteed zou worden aan het graven van slootjes en de aanleg van stoepen en wegen. 

Dijsselbloem: "De Floriade verbindt voeding, gezondheid en de stad met elkaar. Dat is een heel nieuw thema, in samenwerking met hogescholen en universiteiten. En uiteindelijk is de Floriade ook een terrein dat moet worden aangelegd om die innovatie toe te passen. Dus dat komt bij elkaar, daar ben ik van overtuigd."

 

reacties (21)

 • Hannes

   

  Hoezo innovatie toepassen; met een masterplan, wat nog aan alle kanten rammelt, waar miljoenen aan zijn verkwanselt; Alleen voor een duurzame woonwijk kosten wat het kost te innoveren: "De Floriade verbindt voeding gezondheid en de stad met elkaar! Dat is een heel nieuw thema!" Dit nieuwe thema wordt in velen landen al jaren met succes op de markt gebracht!!" " Maar goed we hebben nog vijf jaar de tijd om nog "miljoenen" te verkwanselen ((hopelijk te besparen)) allemaal voor een Floriade van een halfjaar; Zolang kunnen de rondvaartbootjes rond het eiland varen, om te laten zien hoe het vogeleiland voor een woonwijk zich langzamerhand verder gaat verkwanselen!!" "Laten we dan maar hopen dat men in 2022 naar een afgebouwd Kasteel verder kunnen varen!!" Om Almere voor de volgende generatie, decennialang een passend cultuur te garanderen!!" (Dat een oudere generatie nog kan zeggen goh dat we dit scenario dicht bij huis nog mee mogen maken!!")

  reageer
 • Johan 82

   

  Als er nu 1 partij is die de afgelopen 4 jaar al haar basispartij principes keihard overboord gedonderd heeft om maar op het Haagsche Pluche te kunnen blijven zitten dan is het wel de PvdA. Daarbij zijn er nu voor de oude , echte PvdA aanhangers hele goede alternatieven. Ik zou niet weten welke toegevoegde waarde de PvdA nog voor de Nederlandse maatschappij heeft? En Dijsselbloem? Die zit straks op een riante positie in Brussel. Zo gaat dat hè....

  reageer
 • Oostvaarder

   

  Inderdaad had het rijk aan Flevoland de opdracht gegeven om het Oostvaarderswold snel aan te leggen en dan zou het Rijk de kosten betalen. Maar omdat de afspraak niet zwart-op-wit op papier stond besloot Bleker gewoon niet meer te betalen aan Flevoland.

  reageer
 • frits

   

  Natuurlijk. Dijsselbloem - de man die ons aan de euro en EU overlevert - hiopt zo wat stemmen te trekken. Mag niet baten, de PvdA wordt gedecimeerd, en we zien Dijsselbloem in Nederland niet meer terug. Die krijgt/houdt een Brussels/Frankfurts baantje. Het blijft immers ons kent ons, niet alleen bij Drenthse PvdA-bestuurders.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Links of rechtsom, het is en blijft uiteindelijk de burger die het gelag betaald.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Harry Klein

   

  Glanspakken politiek...welkom bij de PvdA!(Portemonnee van de Ander) Wat zou het toch fijn zijn als daar straks een halt toe geroepen wordt. Flopriade!

  reageer
 • Karel

   

  Het is me opgevallen dat Almere Vandaag dit nieuwtje anders interpreteert. Men kopt bijvoorbeeld met "Dijsselbloem houdt Rijksbijdrage Floriade open" en verderop staat: "Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft geen duidelijkheid gegeven over de Rijksbijdrage die Almere kan verwachten voor de Floriade." én dat Dijsselbloem wel voorlopig vasthoudt aan de eerder door staatssecretaris Martijn van Dam bijdrage van 5 tot 10 miljoen vasthoudt. Let op 'voorlopig'. Tot aan de verkiezingen in maart, vermoed ik.

  reageer
 • Hannes

   

  En dan beweren dat men Nederland uit de financiële crisis hebben gehaald; wel met ruggesteun van oom ECB, dat verteld men er niet bij..! Mogen we nu nog vijf jaar eten waar we nog totaal niet van weten wat we eigenlijk eten!! Noem het maar een thema, en we komen het te uiteindelijk wel te weten!!" En alles onder het mom van de nu onzekere Floriade/woonwijk!!

  reageer
 • Ge-ensceneerd

   

  Ge-ensceneerd door pvda Herrema. Briefje voor Dijsselbloem en hij leest braaf voor niet wetende wat voor gruwelijk imago schade de huidige kaalslag van het gebied nu al oplevert. Interessant ook : innovatie is alleen mogelijk op Weerwatergebied. Dus innovatie is niet mogelijk op andere locaties. Bizar....

  reageer
 • Karel

   

  Wat een farce en wat een verkiezingsretoriek. PvdA'ers onder elkaar. Straks is Dijsselbloem vertrokken, dus loze belofte, en als de Floriade straks grote verliezen lijdt is ook Herrema met de noorderzon vertrokken. Almeerders, pak uw portemonnee maar vast. U mag straks de verliezen betalen.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Graven van slootjes en aanleggen van stoepen al innovatief genoeg? Het moet toch niet gekker worden met dat gesmijt met gemeenschapsgeld. Sinds eeuwen worden er al sloten gegraven en stoepen aangelegd. Weer een hele goeie van de PvdA.

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Maak mij ook geen zorgen; weet zeker dat het extreem hoge budget zal worden overschreden en dat Dijsselbloem een loze belofte doet.

  reageer
 • Gerrit

   

  Niet te veel managers aantrekken dan is het geld zo op.

  reageer
 • Johan

   

  Die man is vanaf volgende maand helemaal gene minister meer dus dat kan ie lekker zeggen dan. is er niets op papier, dan komt er niets!

  reageer
 • Jan2

   

  Ach ja, hoe mooi toch..... Verkiezingsfooi. Net als in de tijd met het Oostvaardersplassenplan en de verbinding naar het Horsterwold komt er een andere minister of staatssecretaris en zet er een dikke streep door.....daag 10 miljoen!

  reageer
 • Piet

   

  Nee....tuurlijk, PVDA'ers onder elkaar. Herrema maakt de hele stad kapot. Hebben ze ooit gevraagd of wij dit willen?

  reageer
 • Jan

   

  Iets in me zegt dat ik de PvdA gladjakker niet vertrouw. Waarom dan niet zwart op wit? Weg met deze incompetente gast.

  reageer
 • Ron H

   

  Rare uitspraken " het is pas over 5 jaar" sorry Jeroen maar dan beginnen de inkomsten dan is her geld niet meer nodig . Juist ver voor die tijd worden de kosten gemaakt. Dus betaal nou maar. Dan is er weer een flinke hap onzekerheid weg. "Als het maar innovatief is maar als ze het aan de straat de stoep of slootjes uitgeven is het ook goed" Pardon. ik begin nu jeroens spoor behoorlijk kwijt te raken. Zo kan ik alles wel goedpraten. Maar waarom wacht je nou eigenlijk met betalen ? Wat is die niet vertelde agenda?

  reageer
 • Willem dronte

   

  Twee keer geld van ons geven dus nog even moeten we nog meer belasting betalen

  reageer
 • Dirk2

   

  Een paar weken voor de verkiezingen over het spreekwoordelijk "eigen graf" regeren? Blijft toch vreemd politiek.....

  reageer
 • keesie

   

  wat een onzin. volgende maand verkiezingen. dus nieuwe minister en geen enkele afspraak staat nog op papier.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert