‘Gemeente vergeet Schotse Hooglanders bij te voeren’

ALMERE
De gemeente Almere lijkt vergeten te zijn om deze winter een groep Schotse Hooglanders bij te voeren. De runderen grazen op het schiereiland Isla Bonita in de Noorderplassen. Een aantal van de Hooglanders heeft net een kalfje gekregen.

Bezorgde buurtbewoner
Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over de situatie. De partij werd door een bezorgde buurtbewoner gewezen op het gebrek aan bijvoeren.

Gestopt
De Schotse Hooglanders zijn in 2012 in de Noorderplassen neergezet door Gradiënt Natuurbeheer. Die organisatie zegt dat met de gemeente is afgesproken dat die af en toe voer neerzet. Dat gebeurde ook. Waarom het de afgelopen maanden is misgegaan, is onduidelijk. Het bedrijf vermoedt dat personele veranderingen op het stadhuis een rol spelen. In de tussentijd heeft Gradiënt Natuurbeheer zelf maar een lading voer naar de dieren gebracht.

Genoeg voedsel
Overigens benadrukt het bedrijf dat er nog steeds voldoende natuurlijke begrazing voor de Hooglanders aanwezig is. In de wintermaanden denken voorbijgangers volgens Gradiënt al snel dat de dieren het moeilijk hebben. Dat terwijl ze prima zijn bestand tegen de omstandigheden.

Geen reactie
De gemeente Almere wil tegenover Omroep Flevoland niet ingaan op vragen over het onderwerp. Eerst zullen de schriftelijke vragen van het CDA beantwoord worden, zo laat een woordvoerder weten.

reacties (21)

 • Frans

   

  Een paar weken na dit bericht wordt duidelijk dat de gemeente helemaal NIET verantwoordelijk is voor de verzorging en voeding van deze dieren. De reaguurders die dus lekker los zijn gegaan op 'zoveel onbenulligheid' en falende ambtenaren hebben dus hun gram vergeefs op de lokale overheid gericht. Omroep Flevoland heeft dus - een bericht van een buurtbewoner citerend - ruimte gegeven om 'nepnieuws' te verspreiden.

  reageer
 • Et

   

  Tja, de gemeente Almere is duidelijk erg betrokken bij 't dierenwelzijn, een groffe schande is 't, ook een heel slap excuus, de personele verandering, 't gaat hier om 't leven van dieren en niet om onbenullige dingen. Gelukkig heeft deze bezorgde buurtbewoner aan de bel getrokken, hopelijk wordt er vanaf nu door de verantwoordelijken zelf beter op gelet.

  reageer
 • Johan van der Kroef

   

  Namens het CDA: Wij en de bewoner die ons waarschuwde maakten ons vooral zorgen omdat er in januari en februari kalfjes geboren waren. De moeders moeten dan nog te eten hebben om melk te kunnen geven voor de kalfjes. Nummer 1 was dat de dieren bijgevoederd werden. De eigenaar heeft zelf uiteindelijk bijgevoederd. Ondertussen is er na een aantal zonnige dagen en wat hogere temperaturen weer gras gaan groeien. Twee weken geleden toen het speelde was het volledig kaal, ook de omgetrokken bomen hadden geen bladeren meer. We hebben niet meteen vragen gesteld omdat we eerst wilden weten of de gemeente echt verantwoordelijk was. Dat blijkt wel het geval te zijn. We willen dat het voortaan goed geregeld is en dat er iemand van de gemeente zelf komt kijken en niet afwachten op reacties van eigenaar of bewoners.

  reageer
 • Henny

   

  Schandalig voorval in het oh zo bemoeizuchtig Nederand!

  reageer
 • Jade

   

  De verantwoordelijke ambtenaren ook maar eens een maand geen eten geven. Eet maar wat je nog in je huis kunt vinden.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "De verantwoordelijke ambtenaren ook maar eens een maand geen eten geven." - ik vrees dat een heleboel mensen dat best een goed idee zouden vinden, als je hoort hoe men systematisch over ambtenaren praat.

 • laat alle reacties zien
 • konnie

   

  "zou vergeten zijn"; "een bezorgde buurtbewoner"; "voldoende voer"; "de dieren hebben het niet moeilijk" Dat lijkt me voldoende onduidelijkheid om een oordeel (en gevloek) nog even op te schorten. Wat ik laakbaarder vind is dat Omroep Flevoland een artikel op zoveel drijfzand gebaseerd, publiceert.

  reageer
 • kees d.

   

  Welke gemeente kan wel een degelijk natuurbeheer voeren? Ze hebben de mensen er niet eens voor. Bij de meeste gemeentes worden de uitvoerende ambtenaren gedumpt en blijven de beleidsambtenaren over. Het werk wordt als men er aan denkt uitbesteed.

  reageer
 • Rob

   

  Schandalig

  reageer
 • Gerrit

   

  Deze hooglanders kunnen wel tegen de koude, maar moeten in de winter wel bijgevoerd worden! En wat nog minstens zo belangrijk is, er moet tenminste weeklijks even gecontroleerd worden, dat ze het goed maken! Dus stadhuis, let op uw zaak!!

  reageer
 • Rob

   

  Vreemd dat omwonenden dit dan nooit gemeld hebben bij de Gemeente Almere. Zou dit wel gebeurd zijn dan is er sprake van dierenmishandeling en dat is uiteraard dan een zeer ernstige zaak. Vreemd dat de Gemeente Almere ervoor kiest zich in stilzwijgen te hullen.

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  De essentie is toch dat die beesten buiten blijven en zichzelf onderhouden? Vanwaar de drukte. Gezien de Q-koorts aanpak zijn de mensen bij CDA slechter af (tientallen doden en duizenden ziek) dan dieren.

  reageer
 • Jaanchi

   

  Ze zijn in het stadhuis zeker te druk met het gedoe rond de Floriade?

  reageer
 • Marie

   

  Het kan in Almere. Wat triest...

  reageer
 • Steven Stedenwijk

   

  Ga onmiddellijk ergens anders wonen, waar ze nooit iets vergeten. U kunt dus ook niet thuis blijven.

 • guderian

   

  Je kan die club toch niet meer serieus nemen. Stelletje stuntelende minkukels.

  reageer
 • Saskia

   

  Flevoland en dieren... geen goede combinatie! Eerst uitzetten en laten verhongeren of af laten knallen voor restaurants of wie weet dierentuinen.

  reageer
 • Drontense

   

  Vergeten pffff wie doet nou zoiets echt niet normaal.

  reageer
 • mop

   

  Zet die lieden allemaal op water en brood dat noem je dieren beulen.

  reageer
 • Kees

   

  Onhandig van het cda om hier schriftelijke vragen over te stellen. Zet de boel politiek op slot. Niet in de het voordeel voor die beesten. Maar ja verkeizingen he.

  reageer
 • Marco

   

  Dat zou ik als veehouder eens moeten doen. Ik denk dat ik dan als grootste crimineel wordt behandeld.

  reageer
 • Bergerac

   

  Volgens dat bedrijf hebben ze toch genoeg te eten? Ze kunnen enorm goed tegen kou en slecht weer en als er genoeg te eten is hoeven ze echt niet bij gevoerd te worden.

  reageer
 • robert

   

  Ze vergeten zelf toch ook niet te vreten!!! Zootje onbenul😈😈😈

  reageer
 • Qwerty

   

  Eerst maar eens kijken of het waar is alvorens een oordeel te vormen?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert