Hoe komt de Floriade eruit te zien?

ALMERE
Hoe gaat de Floriade in Almere er straks uitzien? Dat wordt donderdagmiddag duidelijk, want dan presenteert landschapsarchitect Niek Roozen uit Weesp het zogeheten groenplan. Daarin staat welke combinatie van planten, struiken en bomen er op de land- en tuinbouwtentoonstelling in 2022 worden getoond en daarna in de toekomstige woonwijk blijven staan.

Wie is Niek Roozen?
Roozen is sinds 1974 actief als landschapsarchitect. Hij liep een jaar eerder stage in Lelystad. In 1983 begon hij zijn eigen bureau Niek Roozen Landscape Architects. Hij heeft sinds 1982 aan elke Floriade een bijdrage geleverd en werd hoofdarchitect voor de Floriade Haarlemmermeer in 2002. Enkele maanden terug is hij gevraagd om het groenplan voor de Floriade Almere 2022 te maken. Sinds 1998 heeft hij talloze parken en landschapsprojecten uitgevoerd in China, waar hij in Shenyang een eigen kantoor heeft. 

Hoe ziet het plan voor de Floriade Almere er uit?
Roozen is uitgegaan van het rastervormige ontwerp dat landschapsarchitect Winy Maas en zijn Almeerse collega Christiaan Pfeiffer eerder voor het gebied hebben opgesteld. Daarin is het Floriadeterrein opgedeeld in blokken van 30 bij 50 meter. Roozen heeft hiervoor een zogeheten arboretum opgesteld, ofwel de verzameling van planten en bomen. Die worden op alfabetische rangorde per plantensoort gerangschikt. Zo ontstaat er een combinatie van lanen en paden met bomen of kleurige planten en struiken. Tijdens de Floriade staan hiertussen paviljoens, daarna wordt het een woonwijk.

Wat maakt het groenplan zo bijzonder?
In Almere wordt de groene stad gebouwd die Niek Roozen eerder als onderdeel voor de Floriade Haarlemmermeer 2002 heeft bedacht en die toen op kleine schaal is gebouwd. Dat maakt de Almeerse Floriade voor Roozen tot een hoogtepunt, omdat een concept nu echt wordt gerealiseerd.

Donderdag wordt het groenplan gepresenteerd: en dan?
Ondernemers in de groene sector worden in het KAF uitgenodigd om na de presentatie mee te doen aan de Floriade 2022. De telers en kwekers zullen uiteindelijk een deel van de planten en bomen moeten leveren, al worden op het Vogeleiland ook veel bestaande bomen in het ontwerp ingepast. De presentatie is dus de aftrap van de daadwerkelijke invulling van het Floriade-terrein.

reacties (11)

 • Jos

   

  Jammer dat de plannen gepresenteerd worden tijdens een besloten bijeenkomst voor belanghebbende ondernemers. Wanneer worden de plannen met de burgers gedeeld?

  reageer
 • logisch, eerst de leveranciers betrekken. de burgers kunnen alvast kijken op de website van niek roozen. daar staat een video met uitleg

 • Karel

   

  Delen met burgers? Dat kent deze gemeente niet, hoor. Eerst alles onder elkaar bekokstoven en zo veel mogelijk afdekken. En als er geen noemenswaardige speld meer tussen te krijgen is, worden de inwoners eventueel geïnformeerd, via de media!

 • Jan

   

  Zal vast wel weer een PvdA vriendje (familielid) zijn die weer lekker kan knutselen. Zo werkt de PvdA.

  reageer
 • alfabet

   

  Planten in rastervorm op alfabetische rangorde per plantensoort gerangschikt ? Dat zal er dan erg vreemd uit gaan zien !

  reageer
 • Bobby

   

  Een wereldberoemd architect werkt mee aan een wereldtentoonstelling overeen bedrijfstak waarin Nederland wereldmarktleider is. Klinkt goed, PVV-aanhang zal wel geen fan ervan zijn.

  reageer
 • Henk V.

   

  Natuurlijk maak ik mij ook zorgen over de risico's van zo'n project. Maar ik heb even gezocht op de website van deze meneer. Indrukwekkend. Als de Floriade alles weet te combineren dan denk ik dat het een mooie kans is, die helemaal niet verkeerd hoeft af te lopen. En die eilandjes ogen op dit moment wel groen, maar die bomen zijn toch niet heel bijzonder nu? Soms echt waaibomenhout. Als je daar een mooi gebied voor terug krijgt, stijgt ook de waarde van je huis in Filmwijk, aangrenzende wijken in Haven en Stedenwijk.

  reageer
 • hendrik jan

   

  Inderdaad indrukwekkend en zeer gevarieerd. Nu was Floriade Haarlemmermeer bepaald niet zijn hoogtepunt, ik hoop dat Almere wat klassiekere elementen krijgt.

 • blijven lachen

   

  Beste Henk, op deze manier en met deze dromen zijn meerdere flopriades georganiseerd die Allemaal en echt Allemaal miljoenen gekost hebben. Evenementen waarna talloze gebouwen zonder functie / bewoner of gebruiker leeg achterbleven (en uiteindelijk gesloopt warden). Deze luchtfietserij gedirigeerd door wethoudertjes mer ENORME ego's kost de gemeenschap iedere 5 jaar weer miljoenen!!! Stoppen met deze onzin!!

 • Karel

   

  Ach, aan die meneer Roozen zal ongetwijfeld een pittig prijzenkaartje hangen. En dat komt gewoon bovenop de miljoenen verliezen die de Almeerder straks mag betalen. Een woonwijk pal naast de A6? Waar de mensen hun ramen niet kunnen openzetten vanwege de stank en het lawaai? Ik geloof er niets van dat daar de mensen straks voor in de rij zullen staan. Dit wordt het grootste debacle van alle eerdere van deze gemeente.

 • laat alle reacties zien
 • As

   

  Hoe het er uit ziet; een kale vlakte waar voorheen bomen stonden waar ook een camping, een jachthaven en een all you can eat restaurant zaten en langs de A6 een vervallen bord met daarop de aankondiging van de Floriade met een zwart kruis er door en op de deur van het gemeente huis een A4-tje met mededeling dat de bewoners in een artikel 12 gemeente wonen

  reageer
 • Vraag

   

  Wanneer start de bouw van de woningen?

  reageer
 • Hannes

   

  Waar draait het uiteindelijk allemaal om; voor een woonwijk op een verkeerde uitgekozen kwetsbare locatie!!" Waar men nu met het mooie werk van Niek Roozen!!" De verpauperde wijken met alle nieuwe duurzame technologieën, een pracht van een oppepper kan geven!!" En verder de hemelse animatie; aan de Keukenhof of aan een bloemencorso over te laten!!".."Deze droomscenario is allemaal bedoeld voor bepaalde doordrammers in de vastgoedsector waar men geen vat oo krijgt; En met een overkoepelende organisatie, die zich in alle bochten moet wringen, om met vraag en aanbod een ware doel moet bereiken!" Met alle risico's op lange termijn na wat het klimaat nog te wachten staat!! " Hoe kleurrijk kan je het nog maken voor een Floriade in 2022 voor maar een halfjaar!!" Zelf heb ik altijd open gestaan voor nieuwe innovaties en strategieën; maar deze scenario gaat echt zijn ware doel voorbij!!" Daar is verder geen onderbouwing voor nodig!!" " Met alle respect voor het mooie werk van Niek Roozen!" (Nogmaals daar zijn nog velen andere locaties voor mogelijk om van Almere een Floriade op zich te maken!!")

  reageer
 • Karel

   

  Verliespost van de Floriade Haarlemmermeer: 7,2 miljoen! Begrijp ik het goed dat de heer Roozen ter meerdere eer en glorie van zichzelf is aangetrokken omdat hij zijn toen kleinschalige concept (sloeg blijkbaar niet aan?) nu kan overdoen? Ik kan een toekomstige stenen woonwijk waar een grote kaalslag voor plaatsvindt nog steeds niet rijmen met een groene tentoonstelling. En wie wil er nu met zijn neus op de A6 wonen, langs het langsrazende verkeer? Zal vast "goed verkocht worden".

  reageer
 • Nepotisme

   

  Nee dit heerschap is een geode vriend van ene heer Herrema. Zo is hij binnen gekomen niet vanwege de vernieuwende visie....

 • Ik zeg visfriet

   

  We krijgen zo een mooi afval perron in Almere haven kunnen er mooi kunstplanten en bomen neergezet worden en na de floriade weer afgebroken worden

  reageer
 • Jan

   

  Wie zegt dat het doorgaat. Zet hem op PVV.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert