'Probleem X' voor tuinarchitect Floriade mogelijk opgelost

ALMERE
Een verzameling bomen en planten op alfabetische volgorde. Dat is het idee achter het groenplan van de Almeerse Floriade. Eén letter ontbreekt echter in de voorlopige schetsen: de letter X. Toch ziet het ernaar uit dat landschapsarchitect Niek Roozen opgelucht kan ademhalen. Een kweker van een heestertje lijkt hem uit de brand te kunnen helpen met de 'Xanthorhiza'. 

Zo makkelijk is het nog niet
Het ontwerp bezorgde Roozen de nodige hoofdbrekens. Want hij moet zich aan het rasterontwerp van architect Winy Maas houden. Dat gaat uit van een terrein opgedeeld in vierkanten van 30 bij 50 meter, die op alfabetische rangorde zijn gerangschikt. Linksboven wordt er begonnen met de vakken A en rechtsonder wordt geëindigd met de letter Z.

Daarbij is er nog een aantal regels waar Roozen zich aan moet houden:
- De planten mogen alleen gekweekte planten in Nederland betreffen
- Er moet uitgegaan worden van de Latijnse namen
- De plantencombinaties moeten goed bij elkaar passen
- De planten moeten bijdragen aan het concept van een gezonde en groene stadswijk

Vind die planten maar eens...
Dan moeten er natuurlijk wel genoeg planten zijn om een vak te vullen. En zo ontstond 'probleem X'. "Er zijn wel planten met een X, maar dat zijn wilde planten, zoals de Xanthium oftewel de stekelnoot", aldus Roozen.
 
"Wat nog wel kan is de Xeranthemum, de papierbloem. Maar dat is een zaadplant, een eenjarige bloem die vooral wordt gebruikt in droogboeketten."

Xanthorhiza is de redding voor vak X
Een kweker die de presentatie van Roozen bijwoonde lijkt nu uitkomst te bieden voor het vak X. "Ik kreeg een kaartje in mijn handen gestopt van een kweker. Die wees mij op de Xanthorhiza, een klein heestertje die in Nederland wordt gekweekt. Dus ik denk dat de X er nu toch gewoon bij kan komen", aldus de landschapsarchitect. "Het is toch wel heel mooi als we het alfabet compleet kunnen krijgen."

reacties (17)

 • Ron H

   

  Ja dat plan van volgorde op alfabet leuk theoretisch bedacht plan. Ik dacht dat dat al was verlaten en het groenonderwijs de opdracht had met een beter plan te komen (niet op volgorde). Lijkt dat ik dat dan verkeerd heb begrepen.

  reageer
 • Hannes

   

  Je bedoelt dat letter K van Kasteel wordt afgebouwd!!" En met de rest komt de tekst de Floriade zal zijn doel niet berijken, om dat er te weinig inschrijvingen zijn en de ricico te groot is om het financiële rond te krijgen!!

  reageer
 • Philip

   

  Hoera, de vlag kan uit! Probleem X is opgelost! Nu de rest van het alfabet nog en dan komt het vast toch allemaal nog goed.

  reageer
 • John

   

  Zou de maatvoering aansluiten op de plannen voor kavel verkoop. Worden wel dure kavels. Apart ook dat we de landschaparchitect meer dan 100 duizend euro betalen en dat hij niet eens een X kan invullen. Of hij is zo slecht, of gemeente is zo slecht om publiciteit te halen.denk eerlijk gezegd het laatste gezien wat ze nu allemaal doen en hebben gedaan.

  reageer
 • Karel

   

  Dat wil alleen de gemeente ons doen geloven en sommigen trappen er regelrecht in alle naïviteit in.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Als men denkt de wijsheid in pacht te hebben; om pas over vijfjaar hun product uit één of andere letter vak zien te verkopen; om de omzet te vergroten; waar men nu al ruim op de markt narionaal en internationaal exporteren!" Met die bedrijven hoef men geen medelijden te hebben!! (("Hoe arrogant kan en mag men in de maatschappij staan om je product op een waardige manier te verkopen!")) "En niet ten koste wat het kost voor een doorgedramde woonwijk, op een verkeerd uitgekozen kwetsbare/duurzame locatie.!!"

  reageer
 • Hallo

   

  Hallo, natuurlijk is die floriade leuk, alleen de factuur niet. Na de tijd heb je er ook niets meer aan. Want denk je nu echt dat Almere een toeristische trekpleister wordt?

  reageer
 • frits

   

  Dir geeft maar weer aan hoe ver van de werkelijkheid (landschaps)architecten en stedenbouwers verwijderd zijn. Puur om het dogma iets plannen, zonder te weten of het kan en of het logisch is. Net of een gemiddeld mens buiten iets merkt van rechthoekige vakken op alfabet. Zoek liever gewoon mooie planten, en stop deze waanzin! Onzinnig dure externe adviseurs!

  reageer
 • Ron H

   

  Ik zie dat u dezelfde reactie op GerJan had als ik op facebook. Al de argumenten van hem zijn echt doorgeslagen ... daar is niemand van onder de indruk ... hij maakt zichzelf daar onmogelijk mee .. zo jammer dat hij dat zelf niet ziet.

  reageer
 • Hannes

   

  Inderdaad; zo werkt de strategie al eeuwen..! Alleen nu in een andere vertrouwelijke geld waarden! (" De Floriade kan nooit meer beter worden na wat er nu allemaal op de markt in alle toonaarde te zien is......! Of men moet naar een planeet gaan die pas is ontdekt!

  reageer
 • Xander

   

  Grappig! Ik ben een Floriade-scepticus, maar ik vind de plannen die voorzichtig naar buiten komen wel leuk. Dat negatieve geschreeuw neemt hier af en toe vervelende proporties aan. DUIN kost de gemeente praktisch niets, projectontwikkelaar Amvest investeert iets van een miljard. Zo een constructie is toch ook te bedenken voor het Floriade gebied? Weet je hoeveel het stadshart in Almere heeft gekost? Inmiddels geniet iedereen van de nieuwe bibliotheek, dat heeft de gemeente ook miljoenen gekost. Verdient zich in principe nooit terug, maar daar hebben veel Almeerders plezier aan. Hoewel ik de risico's van de Floriade hoog vindt, kan er wel wat van gemaakt worden.

  reageer
 • Karel

   

  Nou, nou. Het kan niet op. Het lijkt de laatste week wel een positiviteitsexplosie rondom de Flopriade. Allemaal mooi ingeklede berichten om de Almeerder in te palmen. De PR en marketing van de gemeente maakt overuren. Mooie praatjes. Maar laten we niet vergeten dat er straks een woonwijk staat (waar niemand zal willen wonen) met veel hoogbouw, dat er veel groen weg is, dat de rest van Almere verpaupert omdat er geen geld meer is, en dat Almere richting een miljoenenverlies gaat, net als bij vorige Flopriades. Ra ra, wie zullen dat betalen?

  reageer
 • Ben

   

  Het lijkt mij ook onmogelijk nu al te kunnen aangeven hoeveel miljoenen het verlies uiteindelijk zal bedragen !

  reageer
 • Jos

   

  Het "charmeoffensief" is begonnen. Let op mijn woorden we worden de komende maanden overspoeld met leuke nieuwtjes. De echte zaken moeten natuurlijk ondergesneeuwd raken.

  reageer
 • Emma

   

  Bent u naar eerdere Floriades geweest? Dan zou u nl weten dat daar ook veel rechthoeken ( en cirkels en vierkanten en...) werden toegepast. Wat stelt u zich voor? Dat u tegen de Floriade bent, prima, ik sta ook niet te springen om een Floriade op deze plek, maar kom niet met deze argumenten aan ...

  reageer
 • Hou op met publicitaire Floriade trucs

   

  Hou op met publicitaire Floriade trucs. Dhr Roozen wist allang hoe de letter X moet worden ingevuld. Gemeente en Herrema PVDA moeten ophouden met belastinggeld deze publiciteit te financieren. Een andere truc is de maten van de rechthoeken van het grid. Rechthoeken net als de boulevard zijn in de natuur niet te vinden en passen niet bij een bloemetjestentoonstelling van max 2 maanden redelijk weer. Deze maten 30 bij 50 meter zijn nodig voor de woningbouw op en rond de eilanden. Nog een truc. Op het gridkaart bestaat de camping niet meer. Geen raadslid die het opvalt. Net als de locatie Weerwater op de artist impression bidbook 2012, hier is ook nooit een expliciet raadsbesluit overgenomen. Raadsleden slapen of willen geen expliciete besluiten omdat ze weten dat de bevolking tegenstander is van de Floriade en de woningbouw ten koste van prachtige natuur camping jachthaven en gezellige Wok. Verkiezingen maart 2918 Stoppen met de Floriade

  reageer
 • Vierkant

   

  Sinds wanneer is 30 bij 50 meter een vierkant ?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert