Heel Lelystad in 3D uitgeprint

LELYSTAD
Lelystedeling Danny Brandt wil heel Lelystad in 3D uitprinten. Hij geeft cursussen 3D printen in het Bibliolab van de bibliotheek en zo kwam hij op het idee om zijn stad in kaart te brengen en uit te printen.

Van foto naar plastic object
De afgelopen tijd heeft Brandt geregeld in het centrum foto's gemaakt, om vervolgens thuis 3D tekeningen in de computer te maken die dan door de printer kunnen worden uitgeprint. Dat worden kleine plastic objecten, zo vertelt Brandt. "Die worden laagje voor laagje opgebouwd. Over bijvoorbeeld het Stadhuis doet de printer vier uur."

Te groot voor in huis
Veel details zijn er niet te onderscheiden omdat de schaal 1:1000 is. Zo klein is nodig omdat heel Lelystad uitprinten anders zeker geen optie is. "In dit formaat zal heel de stad 6 bij 8 meter worden. Dat is al te groot voor in huis." Danny hoopt dat het stadhuis op den duur een ruimte beschikbaar wil stellen. Daar zou hij zijn werk dan ook graag tentoonstellen.

Iedereen mag meedoen
3D printen is een arbeidsintensief proces en Danny Brandt kan absoluut niet in zijn eentje heel Lelystad printen. Daarom wil hij dat stadsgenoten mee gaan doen. "Als er mensen zijn die hun huis, straat en wijk voor hun rekening willen nemen dan zou dat heel leuk zijn." Voor tips en het printen kunnen mensen terecht in het Bibliolab. In september moet de maquette af zijn.

reacties (4)

 • Den

   

  leuk! Kan ik ook leren om zelf wat te printen? Ik ben een modelbouwer (1:22,5) en rijd met treinen in de tuin die ik voor een deel zelf bouw. Het lijkt me dat 3D-printen hier mij erg mee kan helpen. Hoe een idee in een PV en dus uit de printer te krijgen!

  reageer
 • Peter

   

  Je bent van harte welkom in het BiblioLab (in flevomeerbibliotheek) om elke 3e zaterdag van de maand en elke woensdag langs te komen.

 • koos

   

  dus als ik het goed lees moet de bieb deze man zijn idee printen en betalen> best bijzonder.

  reageer
 • Danny

   

  Koos, De Bibliotheek stelt ruimte beschikbaar aan het BiblioLab, het Bibliolab stelt 3D printers en filament beschikbaar om dit project mogelijk te maken. Als er voldoende bewoners van Lelystad zijn die een handje willen helpen met tekenen dan hebben we in september heel Lelystad getekend en geprint. Het tekenen kunnen we je uitleggen in het BiblioLab.

 • jan

   

  Leuk idee ! Ik ben benieuwt hoe het er uit komt te zien. Helaas heb ik zelf geen verstand van 3D-printen.

  reageer
 • Peter

   

  Je bent van harte welkom in het BiblioLab (in flevomeerbibliotheek) om elke 3e zaterdag van de maand en elke woensdag langs te komen.

 • Danny

   

  Jan, Kom eens langs tijdens onze open inloop uren in het BiblioLab, dan kun je kennis maken met 3D printen.

 • Jos

   

  Onuitvoerbaar, niet in iedere straat is iemand met een 3D printer. En wie betaald de filament kosten? Bovendien hoef je weinig te tekenen, via sketch up kan je de 3D objecten van Google earth importeren. Even door meshmixer en klaar

  reageer
 • Peter

   

  Jos. De printers van het BiblioLab staan beschikbaar. Evenals het filament. Dat wordt door ons beschikbaar gesteld. De inwoners worden uitgenodigd om in het bibliolablabgs te komen.

 • Danny

   

  Jos, we hebben niet in elke straat een 3D printer nodig, er kan worden geprint in het BiblioLab in de Bibliotheek van Lelystad. Filament kosten vallen erg mee bij een schaal van 1:1000. Ik nodig je bij deze uit om eens een kijkje te nemen in het BiblioLab als we daar aan het werk zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert