Honderd 'lastige' kavels alsnog verkocht

ALMERE
Zo'n 100 nieuwbouwkavels in Almere, die de gemeente lange tijd niet kwijtraakte, zijn door een andere aanpak alsnog verkocht. De kavels waren oorspronkelijk bedoeld voor mensen die er zelf hun huis op wilden bouwen. Bijna 200 van dat soort kavels stonden langer dan twee jaar te koop. Het ging vooral om grond in Almere Poort (Homerus- en Columbuskwartier) en in de wijk Overgooi. 

Projectontwikkelaars
Om de lege plekken in de wijken te voorkomen is de gemeente afgeweken van de oorspronkelijke opzet. Vanaf februari 2016 mochten projectontwikkelaars en architecten de kavels kopen om er woningen op zetten voor de verkoop. In totaal zijn op deze manier zo'n 100 kavels alsnog verkocht. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente.

Verschillen
Om te voorkomen dat projectontwikkelaars hele rijen identieke huizen zouden bouwen zijn er wel regels opgesteld. Zo moet iedere woning op minstens vijf punten verschillen en moet het ontwerp door de gemeente worden goedgekeurd. 

Voordeel
Architect Erik Eijsbouts van BDG Architecten Almere kocht in totaal acht kavels. Hij ontwierp daarvoor samen met de kopers twee-onder-één-kap woningen. Volgens hem heeft deze opzet één groot voordeel ten opzichte van het particulier opdrachtgeverschap waarbij kopers alles zelf moeten regelen. "Wij hebben al een hoop voorwerk gedaan in dit project. We hebben een aantal dingen laten doorrekenen. We hebben prijzen opgevraagd, de meest gunstige aannemer gekozen. Zo hebben we een hoop onzekerheid kunnen wegnemen." 

Eind van dit jaar moeten de eerste huizen die op deze manier zijn gebouwd klaar zijn.

reacties (4)

 • Kareltje

   

  Zouden de kopers ook weten dat ze in de ochtendspits vanaf hun voordeur tot de A6 in de file staan?

  reageer
 • Ed

   

  Er zijn in overgooi al meer trucs uitgehaald om van de kavels af te komen. Waardoor er ook appartementencomplexen en een soort kwadrantwoningen zijn gebouwd. Dat is in strijd met de oorspronkelijke gedachte en kan kopers afschrikken. De gemeente heeft de vraag naar dit soort kavels veel te hoog ingeschat.

  reageer
 • Jojanneke

   

  Er komen toch geen flats ineens op die kavels he?

  reageer
 • Ed

   

  Niet óp die kavels, maar er vlak naast zou best kunnen. Het blijft Almere hè?

 • Thomas

   

  Nee, dan zouden veel te veel woningzoekende een dak boven hun hoofd krijgen. Goed links gebruik schrijft voor dat dat soort oplossingen voor problemen niet toegestaan worden.

 • Frank

   

  Nee hoor, dat is op grond van het bestemmingsplan niet toegestaan, in tegenstelling tot het oranjehuis.

 • Ron H

   

  Nmm het bewijs dat de behoefte aan particulier opdrachtgeverschap veel te hoog is ingeschot en of dat dit type kavels niet zo grootschalig bij elkaar gepland had moeten worden. Nmm veel kleinere locaties hanteren .. zorgt ook voor veel betere diversiteit van wijken. En als particuliere opdrachtgever minder risico dat je 10 jaar een bouwput vlakbij hebt.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert