Groei biologische landbouw kan vraag niet bijhouden

FLEVOLAND
De biologische landbouw in Flevoland blijft groeien. De oppervlakte waarop biologische wordt geboerd, steeg vorig jaar naar 9.000 hectare.

Dat betekent dat op 11 procent van de landbouwgrond in Flevoland biologische landbouw wordt bedreven, 0,5 procent meer dan in 2015.

Omschakelen
Flevoland is de provincie met de meeste biologische landbouw. De groei houdt zo goed als zeker aan, want nog meer boeren overwegen om te schakelen van gangbare naar biologische landbouw.

Voor boeren die op de biologische toer willen lijkt dit het goede moment. De consumentenbestedingen aan biologische producten stegen in 2015 met 3 procent.

Babyvoeding
Daarmee groeit de biologische sector sterker dan de reguliere markt. Hoewel er steeds meer bioboeren bijkomen, kan de productie de stijgende vraag niet bijhouden.

De toenemende belangstelling voor biologisch komt zowel uit binnen- als buitenland. In het bijzonder bij groenteconserven en babyvoeding kiezen consumenten vaker voor biologisch. 

Geen seconde spijt
Op het biologische bedrijf van Douwe Monsma bij Zeewolde wordt voor deze ondernemers een cursus gegeven. Op minstens één van de deelnemers werkt de opleiding aanstekelijk: "Dit is de vierde cursusdag en ik ben nu al enthousiaster dan toen we begonnen". En Monsma zelf heeft "nog geen seconde spijt gehad" van zijn overstap.

reacties (1)

 • jan

   

  Alleen voor melkvee is er een overschot aan boeren die willen overstappen naar biologisch, of andersom geredeneerd zijn er te weinig mensen die biologische melk, kaas, boter en ijs kopen.

  reageer
 • BioBuurman

   

  Volksverlakkerij is het Nederlanders klagen steen en been over hun besteedbaar inkomen. biovoer kopen kost een gem huishouden het dubbele van normaal.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert