'Vliegtuigen alleen bij uitzondering onder de zesduizend voet'

LELYSTAD
Vliegtuigen die via Overijssel naar Lelystad vliegen, mogen alleen onder de 6.000 voet (1,8 km) vliegen als er zich meer dan één toestel in een zogenoemd wachtgebied bevindt. Dat heeft gedeputeerde Bert Boerman van Overijssel vrijdagmiddag te horen gekregen. Hij vertelde daarover bij RTV Oost

De gedeputeerde schoof aan bij de Alderstafel. Dit overleg houdt zich bezig met de uitbreiding van Lelystad Airport. Boerman had een brandbrief mee van Werkgroep Luchtruim Overijssel. De werkgroep vreest dat vliegtuigen geregeld onder de 6.000 voet vliegen. De gedeputeerde heeft zijn zorgen daarover overgebracht aan de commissie. Eerder deze week werden de zorgen al geuit bij een bijeenkomst in het Overijsselse Hoonhorst. 

Als er meerdere vliegtuigen in het wachtgebied zijn, mogen toestellen voor de landing op Lelystad Airport dalen tot 3.000 voet (0,9 km). Dit wachtpatroon is ter hoogte van Lemelerveld en Steenwijk. In alle andere situaties blijven de vliegtuigen op 6.000 voet, aldus de gedeputeerde. 

reacties (6)

 • Ben

   

  De discussie op deze website vliegt alle kanten op. Het is heel simpel. De ideale lijn voor de piloten is een Constant Descent Approach. Geleidelijk dalend tot de landing. Veilig,stil en zuinig. Wie kan daar nou tegen zijn? Teken om dat voorstel te steunen de petitie op www.petities.nl Red Overijssel. Vliegen naar Lelystad kan hoger. Moet hoger. Kijk voor duidelijke informatie op www.hoogoverijssel.nl

  reageer
 • Lager

   

  Het boven 6000 voet vliegen gebeurt alleen buiten Flevoland. Binnen Flevoland gaan de vliegtuigen namelijk nog veel lager vliegen en is de overlast dus ook vele malen groter.

  reageer
 • lelystedeling

   

  En weer vloog gisteren om 19.45 uur een jumbo te laag over Lelystad. De zoveelste keer deze week op hetzelfde tijdstip. In de wachtruimte Lelystad-Swifterbant,Ketelmeer,Biddinghuizen zitten vele vliegtuigen in de wachtruimte voor Schiphol. Bezwaren Overijssel worden gemaakt om Lelystad als concurrent van vliegbasis Twente dwars te zitten, want deze week is het vliegveld Twente geen militair veld meer.

  reageer
 • De Vries

   

  Dat was gezichtsbedrog. Hij zat echt niet te laag. Je kan het controleren, ook terugkijken, op flightradar24.

 • Piet

   

  Ik heb even teruggekeken op inzicht.bezoekbas.nl. Hij vloog op 2500 meter, dat is meer dan 8000 voet. Hij mag daar op 4000 voet vliegen, dus wat is het probleem?

 • kees d.

   

  Nu Overijssel niet kan mee eten met Airport Lelystad gaan ze overdreven redenen zoeken om alsnog de boel te dwarsbomen.

  reageer
 • Rob

   

  Droom lekker verder over Airport Lelystad, het kan niet, de hoogte die ze nu vliegen in de buurt van Lelystad is nodig om veilig te kunnen landen in de aanvliegroute naar Schiphol. Vliegveld Lelystad zit daarvoor straks danig in de weg dat het daarmee onveilig gaat worden en het wachten is op een ramp. Lelystad ligt gewoon veel te dicht bij Schiphol en dat wil er maar niet in bij de polderpolitici en wat kornuiten elders. Nog iets waar men zich steeds achter verschuild is die zgn. Werkgelegenheid die Airport Lelystad zal gaan verschaffen. Nou ook dat zal zeer beperkt blijven tot hoogstens een paar honderd die veelal van elders zullen komen, denk aan transporteurs. Die paar verladers en cateraars dat zal zich beperken tot een handjevol. Dus veel herrie, luchtverontreiniging maar weinig vreugde.

 • uitzondering is zo gecreëerd...dus vliegt straks het grootste gedeelte lager als is afgesproken....

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits1

   

  Als er meer dan 1 vliegtuig in de wachtroute zit......... Is deze gedeputeerde echt zo stom of heult hij mee met z'n Flevolandse nitwits. Natuurlijk vliegen er bijna altijd meer dan 1 in de wachtroute. De meeste Europese vakantievluchten vliegen in een soort spitsuur. Zie de vliegpieken op Schiphol . Daarnaast wat vrachtvluchten op latere tijdstippen die ook veelal (bijna) samenvallen . Dus er zal vaak ver onder de 6000 voet worden gevlogen. Flevolanders en Overijsselaars bereid u maar voor op een hoop ellende van fijnstof en herrie!!!

  reageer
 • De Vries

   

  Ten eerste kan er rustig een in de wachtruimte cirkelen. Voor schiphol zitten ze al zelden in een wachtruimte, zgn Holding. Dus voor Lelystad kan ik het mij helemaal niet voorstellen. En onder de 6000 voet echt niet. Laat ze maar komen hoor.

 • Piet

   

  Ze gaan in 2019 beginnen met 1 vliegtuig per dag. Het jaar erna 2,enzovoorts. Denk je nou echt dat die twee vliegtuigen in een wachtroute gaan zitten wachten? En op wie dan wel?

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert