Leefbaarheid in Jol en Galjoen achteruit

LELYSTAD
Na jaren van verbetering gaat de leefbaarheid in achterstandswijken weer achteruit. Dat is onder meer het geval in de Lelystadse wijken Jol en Galjoen, blijkt uit onderzoek in opdracht van stedennetwerk G32. 

De leefbaarheid gaat achteruit doordat mensen met schulden, psychiatrische problemen, vroegtijdig schoolverlaters en asielzoekers weer vaker bij elkaar in de buurt wonen. Op zich is de leefbaarheid in de Jol en Galjoen nog bovengemiddeld, maar er zijn signalen dat die stagneert of zelfs achteruit gaat. 

Moeilijk de rekeningen betalen
Volgens wethouder Jop Fackeldey van Lelystad wonen in de Jol en Galjoen relatief veel mensen die moeilijk hun rekeningen kunnen betalen. Daarnaast hebben de huizen een opknapbeurt nodig, terwijl de de bewoners dat niet kunnen betalen. 

Fackeldey is naast wethouder ook voorzitter bij stedennetwerk G32. Volgens hem toont het onderzoek aan dat kwetsbare wijken als eerste achteruit hollen als er niets gebeurt. "Door de economische crisis, de ingezakte woningmarkt en gewijzigd overheidsbeleid was er de afgelopen jaren steeds minder aandacht voor kwetsbare wijken." Daarom vindt hij het van belang dat er weer wordt geïnvesteerd in deze buurten.

Woningbouwstichting Centrada gaat de Jol de komende jaren opknappen, zo is in december aangekondigd. Directeur Martine Visser zei toen dat niet alleen naar de huizen en openbare ruimte wordt gekeken maar ook naar problemen 'achter de voordeur'. Waar nodig worden zullen mensen worden geholpen.

reacties (36)

 • Mogelijk toekomstige bewoner Jol

   

  Jeetje, wat veel negatieve reactie. Ik heb zelf sinds midden jaren '70 in Lelystad gewoond, en met veel plezier. Niet in de buurt van de Jol overigens, maar ik kende alle wijken. Begin deze eeuw ben ik weggegaan, en sta nu weer op het punt om terug te komen. Het zou niet in me opkomen in bij een woning in de Jol te kijken. Maar toch, afgelopen weekend zijn we gaan kijken naar een woning in de Jol, en hebben we rondgelopen in de straten er omheen. Wat me opviel: de huizen waren enorm opgeknapt (ik was er al 15+ jaar niet meer geweest), de wijken worden nu opgeknapt (straten, speelvelden), er zijn meer winkels en de meeste mensen onderhouden hun tuintjes. Ik was positief verrast! Ja, het is een volksbuurt, en ja, ik ben in het verleden ook heel negatief over Lelystad geweest. Maar wat ik zag was een nette buurt, waar de meeste mensen aandacht besteden aan huis en tuin (dit waren geen koophuizen). Dat gaf mij wel een erg positief gevoel. Wat niet wil zeggen dat de wijk geen problemen kent, maar wij overwegen nu wel om daarheen te verhuizen.

  reageer
 • Barbara

   

  @Jos'56 doe een suggestie, wat heb jij in de aanbieding? Die boete kan je b.v in gedeeltes betalen. Weet niet wat een pakje sigaretten vandaag aan de dag kost maar 3 weken niet roken lijkt me vol te houden en voldoende om je boete binnen enkele weken af te kunnen lossen. Altijd dat gemekker van geen geld hebben.

  reageer
 • Annoniem

   

  Dan hoop ik dat Centrada met het toewijzen van woningen ook rekening gaat houden met de overige bewoners, als er een huis leeg komt en er komt allerlei gajes kijken en je belt daarover krijg je geen antwoord, of je discrimineert. Nou ik vind het heel normaal om daar over te bellen en te informeren, iedereen wil dat de wijk wat opknapt en ik vind dat er met toewijzen best rekening kan worden gehouden zodat het niet op een kluitje komt te wonen, dat veroorzaakt een hoop ellende, kunnen ze zelf ook wel bedenken lijkt mij

  reageer
 • pieter

   

  Woningcoöperaties die eisen moeten stellen aan de bewoning in en buiten HUN eigendom. Gemeentebesturen die de APV moeten handhaven, ik denk aan het langdurig parkeren van caravans en aanhangwagens, vuil plaatsen buiten de toegestane uren. etc etc.

  reageer
 • Jos '56

   

  Die vette boete zal helpen als de mensen geen geld hebben :-(

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bewoner galjoen

   

  Achterstandswijk? 😱😱😱 nou. ..Zo erg is het niet wonen hier en overlast ook niet echt hoor. .

  reageer
 • Hannes

   

  Minder problemen kunnen altijd nog teveel zijn! Alle projecten wat men ook kan bedenken, zijn voor de werkgelegenheid zinvol; als men maar naar schaalvergroting een financiële en een culturele toegevoegde waarde aan kunt geven voor verdere werkgelegenheid!! Automatisering gaat daar nog in de toekomst een grote rol in spelen!"

  reageer
 • robert

   

  Lelystad zal eens positief in het nieuws komen. Bah😈😈😈

  reageer
 • Bianca

   

  Dit is niet alleen het geval in de Jol en het Galjoen.Ook in de Boswijk gaat het hard achteruit :-(

  reageer
 • Inwoonster

   

  Dan moet je geen huis kopen. Je weet dat je dan onderhoud voor eigen kosten hebt! Centrafa woningen ligt bij de woningbouw maar ruim de zooi in je tuin op en hou het leefbaar!!!

  reageer
 • Inwoonster

   

  Je moet niet alleen de wijk opknappen maar ook de bewoners!!! Maak je een zootje vsn je tuin of openbare ruimte? Vette boete geven!!

  reageer
 • Louise

   

  Om hier mensen aan het werk te krijgen zijn grote projecten wel nodig. Als er voldoende werk is zijn er minder problemen.

  reageer
 • Hannes

   

  De nu achterstandwijken werden 40 jaar geleden nog bewoond door de dokter de tandarts; en betere bedeelde!" Er werden meer koopwoningen gebouwd; Men ging doorstromen als het kon!" De ene hypotheek na de andere werd weer afgesloten;Door de waarde stijging van de koopwoningen!. Daardoor kwamen velen door de rente verhoging in de problemen!" Werden weer gedwongen om in een huurwoning te gaan wonen!" De woningcoöperaties mochten hun huurwoningen gaan verkopen; waardoor ze de huurwoningen lieten verpauperen!. Waar de controle op hun woonwijken om de bewoners aan te spreken goed of minderbedeeld om hun troep in hun voortuin op moeten ruimen!!((Vereder mag ieder voor zich zijn eigenplaatje hier aangeven!!"))

  reageer
 • oma

   

  alweer opknappen????? blijven ze daar nou geld aan spanderen? zijn meerdere wijken die best wel een opknapbeurt nodig hebben.

  reageer
 • pieter

   

  P v d A meneer,!!!! Leefbaarheid !!!!!! begint met handhaving !!!!!!

  reageer
 • Lelystedeling

   

  Ik zal je ff uit de droom helpen; menig ZZP-er is gedwongen in die positie! Niet uit vrije wil. Allemaal geforceerde schijnzelfstandigheid omdat werkgevers van vaste werknemers af willen! ZZP-ers hebben gewoon veel minder rechten en komen vaak tussen wal en schip terecht. Kijk ook maar eens naar de aflevering van Tros Radar over hoe een bedrijf als Acture met freelancers omgaat.. Hier wordt je terstond onpasselijk van. Allemaal geld, geld, geld... Bah.

  reageer
 • Marina

   

  Wat een kortzichtige reactie. Ik ken zat zzp'rs die vanwege de crisis en gedwongen ontslag wel voor zichzelf moesten beginnen, geen eigen keuze hadden dus. Uiteraard werken (als er al werk is) voor schandalig lage uurlonen, want de concurrentie is groot.

  reageer
 • Sjaan

   

  Zzp-pers moeten niet huilen. Je kiest er toch zelf voor om voor je eigen te beginnen?

  reageer
 • Dirk2

   

  Het is allemaal korte termijn propaganda Barbara. Natuurlijk gaat Centrada geen 1:1 hulp verlenen, dat is de taak van de woningbouwvereniging ook niet. Maar met een forse klap subsidie (want DAAR gaat het om!) wordt er weer schone sier gemaakt. Zo typisch PvdA! Besteed eens aandacht aan de werkenden en de kinderen die uitblinken ipv zij die niet willen (want kunnen is geen probleem).

  reageer
 • Gewoon niet alles meer accepteren en veel harder optreden. Verder moet de woningbouw vereniging niet alleen naar geld kijken maar ook de bewoners. Betere selectie en kieskeurig worden wat je in je huis zet. Je weet vooraf al of het een kale kip is wat nooit iets gaat worden. Zorg dat er mensen inkomen die het waarderen dat ze een woning krijgen en ook zorgdragen hiervoor. Niet alleen binnenshuis maar ook hierbuiten.

  reageer
 • Jut

   

  Vroeger had je nog zoiets als de schoonheidscommissie. Die belde bij de mensen aan met het verzoek de rotzooi op te ruimen. En idd het heeft niets te maken met geen geld hebben. Het gaat om hoe je bent opgevoed. En sociale controle durft men tegenwoordig niet meer. Want je mag niemand meer aanspreken op z'n gedrag. Want dan heb je ruzie

  reageer
 • KC

   

  Het college kijkt alleen maar naar grote projecten, zoals het vliegveld, Flevokust, Marekerwadden, e.d.. Zij hadden geen oog meer voor de problemen in zulke wijken.

  reageer
 • De ingenieur

   

  Het zijn achterstandwijken vanwege de mensen die er wonen niet omdat er wat met de huizen of de wijk aan de hand zou zijn.

  reageer
 • Barbara

   

  Lees nu pas dat Centrada zich als "vrijwilligster" gaat bemoeien met eventuele problemen achter de voordeur? Neemt ze een portemonaie met geld mee om die gaten daar voor even te dichten, of zijn haar consulten aan huis dusdanig professioneel dat behandelaar Centrada tijdens opknapbeurt van het huis ook de aan lager wal geraakte bewoner meeneemt in haar opknaptotaalpakket? Of verwijst zij door naar specialistische hulp die, zoals zij hoort te weten, niet gegeven wordt als de beurs niet gevuld is. Wie is nu eigenlijk wie aan het helpen? Is dat uit te leggen?

  reageer
 • ron H

   

  ik ben wel benieuwd hoe de recente cijfers zijn van de Almeerse aandachtswijken. Men stelt dat men daar goed bezig is maar ik zie graag cijfers om dat te bewijzen.

  reageer
 • De Vries

   

  Spreek de bewoners aan op hun rommel in de voortuin en laat ze het verplicht opruimen en onderhouden. Wij wonen in het mooie deel van de Jol waar de koophuizen staan. Het liefst hadden we dat ons deel een andere straatnaam kreeg, want we schamen ons voor veel bewoners van de sociale wonngen aan de kant van het winkelcentrum. In Friesland worden ook bewoners aangesproken als hun voortuin een rommeltje is, dus waarom hier niet? Opruimen, zo niet dan wordt het gedaan en krijgen ze de rekening!

  reageer
 • Ester

   

  Er zijn hele groepen mensen met een baan die ook moeite hebben om rond te komen. Wat dacht je van zzp'rs. Werken vaak 7 dgn in de week en krijgen geen hulp van de gemeente. Ga hen helpen ipv luie figuren die te lui zijn om te werken en alle toeslagen en uitkeringen ontvangen.

  reageer
 • Jeroen

   

  Onzin, het begint al met schoonmaken en houden en een schuurpapier en pot verf, zijn dat de kosten ????

  reageer
 • Barbara

   

  Eens met Dirk. Toezicht in die wijken ontbreekt! Hoe vaak moet men het nog aanhalen dat een wijkbeheerder en wijkagent b.v maandelijks of per kwartaal met doppen open door de hofjes gaan lopen, dan kan men mensen er op een prettige wijze op attent maken dat men niet gewend is in deze stad om oude afgedankte meuk maanden of jaren in hun voortuin te laten liggen waar dan op een veel voorkomend verrot matras weer een junk zijn roes uit gaat slapen. Is het nou echt zo moeilijk voor een gemeente en ik spreek hierbij ALLE politieke partijen aan hier een regeling voor te maken? Ga straks niet met een glimp van schijnheil lang te lippen een dagje klussen voor gesubsidieerde instellingen, maar ga ik de wijken bij particulieren eens een ronde doen waarbij je je inzet kan waarmaken!

  reageer
 • ratje

   

  nadeel is dat het ook vaak aso's zijn die in de achterstandswijken wonen. in principe heeft dat niks met het inkomen te maken, maar gewoon over hoe deze mensen denken om te gaan met elkaar in de samenleving. en dat is het geen waar een oplossing in gevonden moet worden, ze terug plaatsten tussen de mensen die wel rekening houden met anderen is toch ook geen optie? ik ben zelf ook niet de rijkste en heb helaas sinds een jaar ook mensen naast mij wonen die geen rekening met anderen kunnen houden, terwijl merendeel van het portiek dat wel doet. het is puur hoe deze mensen qua empathie omgaan.

  reageer
 • h.oedan

   

  om je woning op te knappen zijn 2 dingen nodig, tijd en GELD. en geld hebben deze mensen dus niet. ze zouden wel mee kunnen participeren om de wijk/buurt een beter aanzien te geven, aangestuurd door de gemeente.

  reageer
 • Miep

   

  Als iedereen zijn eigen straatje en tuin schoonveegd. Dat zou al een verbetering zijn.

  reageer
 • Jut

   

  Geen geld om hun huis op te knappen!!! Wel geld om bier te kopen en wiet enz!!! En gewoon je zooi opruimen!! Kost helemaal niets!!

  reageer
 • Hannes

   

  Dit speelt niet alleen in Lelystad! "Komt allemaal goed; over vijfjaar na de Floriade!" De kaalslag is de voorbereiding!!

  reageer
 • Wijnschenk

   

  zoveel mensen zonder baan hebben dus tijd genoeg om hun woning en buurt op te knappen..

  reageer
 • Dirk2

   

  "Kwetsbaar" is een PvdA containerbegrip in Lelystad. Jan Modaal mag kromliggen om te overleven! Maar "kwetsbaren" moeten meer krijgen. Misschien gewoon aan het werk? Er zijn niet voor niets zoveel Polen aan het werk in de agri en productie. Stop pamperen en start het nemen van eigen verantwoordelijkheid. Kwetsbaar zijn o.a. onze gehandicapten en ouderen maar daar hoor je de PvdA niet over....nimmer!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert