Alders: vliegtuigen niet onder 1850 meter

FLEVOLAND
Vliegverkeer naar Lelystad Airport zal boven midden-Overijssel niet lager vliegen dan 1850 meter. Dat bevestigt kabinetsadviseur Hans Alders in een brief aan de werkgroep Luchtruim Overijssel.

Alders reageert op de zorgen van de werkgroep en het comité Hoog Overijssel. Die zijn bang dat vliegtuigen onder de twee kilometer gaan vliegen en daarmee het stiltegebied bij het Vechtdal verstoren.

Zoals Alders afgelopen vrijdag ook in overleg met onder meer de provincie Overijssel heeft aangegeven, berusten de zorgen van de werkgroep op een misverstand. Zesduizend voet of 1850 meter is de ondergrens, die al in 2009 aan de Alderstafel is afgesproken en waaraan niet wordt getornd.

Tot 2032 geen problemen
Alleen in uitzonderlijke veiligheidssituaties vliegen toestellen rondjes in het wachtgebied boven het Vechtdal, maar dan nog steeds op zesduizend voet, zo stelt Alders. Voordat Lelystad Airport vanaf 2032 doorgroeit naar 45.000 vliegbewegingen zal eerst het luchtruim opnieuw moeten worden ingedeeld en doet zich het probleem niet voor.

Elf Overijsselse gemeenten hebben maandag in overleg aangedrongen op een hogere naderingsroute naar Lelystad. Zij sluiten juridische stappen niet uit. De werkgroep Luchtruim Overijssel zoekt uit of de gang naar de rechter zin heeft. 

reacties (10)

 • lelystedeling

   

  Overijssel protesteert alleen maar omdat men Lelystad Airport als concurrent van vliegveld Twente ziet.

  reageer
 • Hannes

   

  Wie van de twee speelt hiervan de valse concurrentie!!; (waar een kleinland groot wil zijn!!)

 • cornelis

   

  Alders was ook degene die tijdens informatieavonden in Flevoland heeft gezegd dat er met Continuous Descent Approach landingen zou worden gewerkt om geluidshinder te reduceren. Daar blijkt helaas niets van waar.

  reageer
 • Kees

   

  Dat was uiteraard een zoethoudertje om mensen over de streep te trekken, net als de uitspraak dat vliegtuigen steeds stiller blijven worden, steeds minder schadelijke stoffen uitstoten, dat er enorm veel werkgelegenheid ontstaat, enzovoorts.

 • Fabian

   

  Amsterdam TMA begint reeds bij 1500 voet, boven lelystad, dat is kortweg 500 mtr, dus schiphol mag zelfs bij ons al zo laag.

  reageer
 • Wouter

   

  De heer Hans Alders is heeft in het verleden meer beloften gedaan, maar helaas niet kunnen waarmaken. Tegen de tijd dat zaken anders lopen dan nu belooft, is de heer Hans Alders allang met de noorderzon vertrokken en in geen velden of wegen meer te zien. Kortom, wederom holle frase!

  reageer
 • ikke

   

  Alders is slechts de spreekbuis van de wethouders en de provincie. De gekozen bestuurders moet je aanspreken, niet Alders!

 • Hannes

   

  Zeker nu met alle valse concurrentie wat in de vliegmaatschappijen afspeelt! Als deze scenario is opgelost dan is de uitbreiding van Lelystad AirPort totaal overbodig!

 • Bobby

   

  De beloftes over Lelystad Airport: we gaan het zien over pakweg tien jaar. Schiphol heeft een historie van tientallen jaren waarin de ene na de andere grens werd opgerekt. Beloftes over LA zullen over 10 jaar net zoveel waard zijn als dit LEDscherm waarop je ze nu leest.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Sheriff

   

  'De natuurbeschermingsclubs' hebben met veel moeite bereikt dat de belangrijkste natuurgebieden niet lager dan 3000 voet worden overvlogen. Ook de Oostvaardersplassen worden vermeden, maar dat is alleen omdat het Schiphol verkeer daar in de weg zit. Met valse cijfers over werkgelegenheid en heel veel wensdenken heeft de politiek ingestemd met uitbreiding van vliegveld Lelystad. Welke miljoenen voor natuurcompensatie bedoelt u? Ik ken ze niet.

  reageer
 • Henny

   

  Dag vogels, dag bloemen, dag mooi Overijssel. Alles draait om geld, levensgeluk heeft geen waarde meer in dit land.

  reageer
 • Henk

   

  Freek heeft ook liggen slapen. Het gaat om 11 overijsselse gemeentes. En niet 11 provincies....

  reageer
 • René

   

  1850 meter is dus inderdaad onder de twee kilometer.

  reageer
 • Flevo

   

  Boven Flevoland zullen vanaf 2019 ALLE low-budget vliegtuigen lager dan 1800 meter vliegen, want die moeten onder het Schiphol vliegverkeer blijven.

 • Freek

   

  Hebben die 11 provincies dan de afgelopen liggen slapen onder een grote steen? Tjonge, alle stukken zijn toch allemaal allang voorbij gekomen.

  reageer
 • Dirk

   

  Ja Dirk dat zijn dus die sterke bestuurders die via vriendjes benoemd worden. Het valt nog mee dat ze nu al uit hun winterslaap komen. Geeft ook het niveau aan van de gemeenteraden. Lekker slap lullen en nooit tot een besluit komen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert