Actie bij rotonde Dronten West

DRONTEN
Op de rotonde tussen de Muntmeesterdreef en Gildepenningdreef in Dronten West werden woensdagochtend flyers uitgedeeld. Op de flyer stond de oproep aan automobilisten om op kinderen te letten die op de fiets naar één van de drie scholen gaan. 

Initiatiefnemer van de flyeractie is Roy Gebbink. Hij wijst de gemeente al enige tijd op onveilige situaties bij de rotonde.

Gebbink griste een tijdje geleden zijn fietsende dochter net op tijd weg bij een vrachtwagen die, volgens hem, voorrang nam. 

reacties (24)

 • Dick

   

  Jan, Omdat het kan! Ach en jij snapt het ook, dus zullen er wel meer mensen zijn die dit snappen. Vrachtwaggel heeft namelijk zoveel letters. Zo gek zijn die Duitsers dus niet.

  reageer
 • JanB

   

  LKW? Dit gaat toch over een rotonde in Dronten, in Nederland?? Waarom dan ineens de Duitse naam gebruiken?

  reageer
 • Johan

   

  Je bent goed op de hoogte Thomas! Fietser had oogcontact met chauffeur, dat lukt niet in een dode hoek. Toevallig weet ik dat deze chauffeur na dit voorval aan zijn baas heeft toegegeven voorrang te hebben genomen op deze meneer en van slag was omdat hij bijna een kind had doodgereden. Gelukkig hield deze vader zijn kind dichtbij. Dus ja de vrachtwagen nam wel degelijk voorrang, de fietser reed niet in de dode hoek (waar je inderdaad weg moet blijven), en jij oordeelt te snel.

  reageer
 • Thomas

   

  Nee, de vrachtwagen nam geen voorrang, je reed in de dode hoek, waar je weg had horen te blijven.

  reageer
 • ELMol

   

  Ik rij met regelmaat op deze rotonde. De rotonde zelf is niet gevaarlijk. Het gevaar zit hem vooral in de gebruikers. Zowel kinderen als volwassenen automobilisten en fietsers nemen niet echt de tijd om te kijken. Maar steken zo over. Met name in deze regen tijd. Wat mij ook vaak opvalt is dat ouders hun kind ver vooruit laten fietsen. En niet naast of vlak voor hun. Waardoor het kind moeilijk te corrigeren is. Ouders hou uw kind bij u. Zodat u het kunt helpen en corrigeren bij het oversteken. En ga er niet standaard vanuit dat de automobilist uw kind wel heeft gezien. Vooral de kleinere kinderen op hun stoere mini fietsjes zijn lastig te zien. En helemaal in de regen zoals vandaag.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Uhm...

   

  Volgens mij is het een prima rotonde, maar ook ik als automobilist schrik heel af en toe wel eens van een fiets die ik echt niet gezien heb. En natuurlijk doe ik dat niet met opzet. Ondanks dat fietsers en voetgangers voorrang hebben, moeten ze, hoe klein ook, echt leren uit te kijken. Niet voor mij, maar voor zichzelf. Een auto wint van een fiets en helemaal van een voetganger. Ouders willen, zeer begrijpelijk, graag alle gevaren wegwissen voor hun kinderen, maar kunnen hun kinderen beter leren omgaan met gevaren. Als automobilist behoor je voorrang te geven, maar hij zou maar net jouw kind per ongeluk over het hoofd zien. Oogcontact, zo belangrijk in het verkeer.

  reageer
 • P ip

   

  Bij het opvoeden hoort ook verkeersregels en het leren ermee omgaan. Heel veel ouders brengen de kinderen met de auto naar school. Erg gemakkelijk en snel. Kinderen leren door het te doen dus zet ze op de fiets en fiets mee. Als fietser ben je kwetsbaarder in het verkeer

  reageer
 • Johan

   

  Laat ze daar maar een vaker controleren er zijn daar vaak onveilige situaties ook bewoners die te lui zijn om de normale weg te volgen en bij de rotonde over het fietspad de wijk uit gaan met auto of motor ik zeg paaltjes plaatsen om dit te voorkomen

  reageer
 • Drontense

   

  De kinderen moeten ook leren om altijd hun hand uit te steken dat gebeurd helaas ook vaak niet.En het is inderdaad druk om die tijd met auto's !!Ze worden massaal met de auto naar school gebracht ook al wonen ze vlakbij. Verkeersregelaars via de school de kinderen helpen met oversteken.

  reageer
 • Lely

   

  Dat ze niet alles weten en vaak nog onberekenbaar zijn in het verkeer, eens. Maar dat betekent absoluut niet dat het probleem door de automobilist wordt veroorzaakt.... Je moet er altijd rekening mee houden dat iemand een fout kan maken, ook een andere automobilist.

  reageer
 • Lely

   

  Leer de kinderen dat al zij het gezicht van de bestuurder kunnen zien, de bestuurder hen ook kan zien, maar dat ze er niet vanuit moeten gaan. Dus altijd oogcontact! Maar flyers uitdelen op een rotonde is ook niet bevorderlijk voor de verkeersveiligheid........

  reageer
 • Dick

   

  In Lelystad is het fietsverkeer en autoverkeer jarenlang gescheiden geweest. Bleek dat veel Lelystadverlaters ongevallen overkwamen doordat ze nooit geleerd hadden met "stadsverkeer" om te gaan. Speciaal in de leeftijdscategorie 10-14 jaar. Sowieso is het percentage slachtoffers in de categorie 10-14 jaar oververtegenwoordigd. Want kinderen worden hele basisschoolperiode door papa en/of mama MET DE AUTO naar school gebracht. En hebben dus geen enkel gevoel bij verkeer en gevaar. Dus die scheiding daar moet je al helemaal niet willen. Nee, leer je kinderen gewoon dat het niet verstandig is om overal maar je recht op te eisen. En onoverzichtelijk? Je moet naar de optieker als je dat onoverzichtelijk vindt.

  reageer
 • Kaassie

   

  natuurlijk wordt het probleem door automobilisten veroorzaakt. Kinderen weten nog niet alles of hebben hormonen die doen alsof ze het niet weten. Zolang kinderen nog leren, MOETEN automobilisten daar rekening mee houden, zij zijn minimaal 18 jaar en volwassen. Enne, ik rij liever geen kind aan : wel of geen voorrang, brrr, niet aan denken.

  reageer
 • Dick

   

  Leer je kind gewoon dat ze het niet winnen van een LKW. Dus pas oversteken als ie stilstaat. En heel belangrijk, "oogcontact" met bestuurder maken. Zo van "zie je me wel?" Dat heet bewuswording gevaar en regels!

  reageer
 • Dick

   

  En waarom moet het altijd maar weer bij de automobilist worden neergelegd? Mogen Fietsers, al hebben ze 100x voorrang, zelf ook nog uitkijken? Als ik een Vrachtwaggel op me af zie komen dan bouw ik altijd wat reserve in, zelfs in de auto. En dan hoeft dat niet eens altijd met opzet voorrang te worden genomen. Misschien heeft die vrachtwaggelchauffeur helemaal niets gezien omdat kind zich in één van de dode hoeken bevond? Dus ook bij fietsers mag wel wat meer "gezond verstand" gekweekt worden. Dan verder nog, nu heeft deze rotonde en een (V)oetgangers (O)versteek (P)laats en een (F)ietsers (O)versteek (P)laats, er zijn mensen (zat) die denken dat ze als voetganger voorrang op autoverkeer hebben wanneer ze op een FOP lopen. Want er liggen toch "haaientanden"? Niet beseffend dat voor voetgangers bewust een VOP (zebrapad) is bedacht en dat die haaientanden alleen betrekking hebben op bestuurders. Dus van alle kanten, voetgangers, fietsers en automobilisten een beetje meer besef van gevaar en regels, dan komt het vast wel goed. En Roy Gebbink, leer je dochter dat ze het niet gaat winnen van een vrachtwagen en dat ze pas dan moet oversteken als het kreng ook daadwerkelijk stilstaat.

  reageer
 • Daan

   

  Fietsers en auto's scheiden bij scholen is veel beter. Op twee punten is er een fietstunnel, waarom op dit onoverzichtelijke punt niet? Sochtens komen er autos en fietsen van alle kanten. Dronten denkt sowieso slecht om veiligheid bij scholen, neem het Perron, ook al een voorbeeld van slechte veiligheid

  reageer
 • Erik

   

  Beste Poe, de voorrangsregel op die rotonde is dat het kind voorrang heeft. Natuurlijk moet een kind opletten, maar de chauffeur had daar geen voorrang en moet dus stoppen..... zie niet in waarom de kinderen dan een flyer moeten krijgen.

  reageer
 • Poe

   

  Hij griste zijn dochter weg voor een vrachtwagen die voorrang nam? Misschien dochter lief twee regels leren..de voorrangsregels en opletten bij vrachtwagens..oftewel, flyers kan je misschien beter aan de kinderen uitdelen.

  reageer
 • Rene w

   

  Maar Annie doen ze dat dan ook bij de fietsers en voetgangers of wordt de schuld altijd weer bij de automobilist gelegd!

  reageer
 • 13xx

   

  We kunnen ook met elkaar afspreken dat bestuurders van motorvoertuigen gewoon beter opletten wanneer ze een verkeersplein verlaten.

  reageer
 • Bewoner

   

  Eens met de vorige reacties met de aantekening dat vooral ook de papa's en de mama's die de kinderen naar school brengen zelf ook goed moeten opletten hoe zij zich daar gedragen met hun auto's. Geldt ook bij andere scholen in Dronten.

  reageer
 • Annie

   

  Volgens mij staat er 'onveilige situaties' en en dat is iets dat vele mensen zullen beamen.... Het argument dat Dick aandraagt (mensen maken het onveilig) is volgens mij de kern van de actie geweest: mensen bewust te maken van hun rijgedrag en een signaal uitdragen hoe we de kinderen veilig van en naar school kunnen laten fietsen...

  reageer
 • Bert

   

  Helemaal eens met Dick. Verschillende voorrangsregels bij verschillende rotondes schept verwarring. Uit veiligheids overwegingen lijkt het me ook het best dat fietsers en voetgangers voorrang geven aan autoverkeer.

  reageer
 • Dick

   

  Waar slaat dit nou weer op? Die rotonde is in het geheel NIET onveilig. Het zijn de mensen die hem onveilig maken. Het enige wat je aan kunt merken op deze rotonde is de voorrang. Die moet anders. Fietsers geen voorrang meer. Maar dat geldt voor ALLE rotondes binnen de bebouwde kommen van NL. Juist door het niet consistent doorvoeren van voorrangsregels op rotondes (buiten bebouwde kom anders dan binnen bebouwde kom) ga je krijgen dat rotondes juist gevaarlijk worden.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert