Gemeente wil procedure asbestdaken versimpelen

LELYSTAD
De gemeente Lelystad gaat met de provincie in gesprek om de procedures rond het vervangen van asbestdaken voor inwoners gemakkelijker te maken. Dat zei wethouder John van den Heuvel dinsdagavond in de gemeenteraad na vragen van de ChristenUnie.

Om een dak te mogen vervangen, is nu nog een ontheffing van de provincie nodig. Die geeft de provincie pas, nadat de huiseigenaar heeft onderzocht of de beschermde huismus niet onder het dak nestelt. Zonder maatregelen mag niet aan het dak worden gewerkt.

Ontheffing voor de hele stad
Volgens de ChristenUnie is de regelgeving voor burgers erg ingewikkeld en worden zij van het kastje naar de muur gestuurd. De wethouder erkent dit en wil dit veranderen. In plaats van dat elke afzonderlijke inwoner bij de provincie toestemming moet vragen om aan het dak te mogen werken, wil de gemeente bij de provincie een ontheffing voor de hele stad regelen. Inwoners hebben over de daksanering dan alleen nog contact met de gemeente en niet langer ook nog met de provincie. Ook hoeven ze niet afzonderlijk een duur onderzoek te laten doen naar de aanwezigheid van mussen.

Wethouder Van den Heuvel weet niet of de nieuwe werkwijze snel kan worden geregeld. Daarom heeft hij binnenkort een gesprek met gedeputeerde Rijsberman. Dan wordt ook besproken of de ontheffing gaat gelden voor het buitengebied.

reacties (9)

 • hans

   

  Wat wordt er verstaan onder de stad ? Valt daar ook de buiten gebieden onder O.a de boerderijen van Lelystad

  reageer
 • de deskundige

   

  Waarom de mus met rust laten, en de ratten muizen en mollen en muggen wel bestrijden altijd de bekende aaibaarheidsfactor bij de pvdd

  reageer
 • H. Mus

   

  Goed om te horen dat de gemeente (en Provincie) naar een oplossing zoeken, het is in ons aller belang (zowel voor de gezondheid, en de mus natuurlijk) dat hier op korte termijn een oplossing voor komt. Een goede actie van onze wethouder 👍

  reageer
 • Antje Ha

   

  Vogeltjes broeden alleen in het voorjaar. Waar maakt men zich druk om.

  reageer
 • Aceka

   

  Gezien uw reactie moet ik aannemen dat u niet geconfronteerd wordt met het "moeten" vervangen van uw dak en eigenlijk interesseert het u ook niet. Verdiep u eens in het asbest probleem en u zult inzicht krijgen waarom bewoners in diverse wijken van Lelystad alle reden hebben zich wel degelijk druk te maken over de weinige tijd per jaar waarin vervanging van de asbestdaken mogelijk is.

 • JS

   

  Mooie stap, dit helpt ons allemaal.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Roelof

   

  De mussen hebben sneller onderdak dan de mens. Snel saneren die asbestdaken.

  reageer
 • flevowatcher

   

  Na de zoveelste 'non-reactie' eindelijk actie van deze wethouder.. Het was na het incidentje met de parkeergarage in het centrum (Huismussen!) natuurlijk duidelijk dat bij dergelijke strijdige belangen, die van de mens voor gaat, wat niets ten nadele van de huismussen populatie zegt. Maar dit was natuurlijk al bij voorbaat te verwachten, en daar had de gemeente c.q. wethouder al veel eerder op moeten anticiperen. Het is tekenend voor de slappe houding van dit college die meer kapot maakt dan ons lief is, hoop op een heel ander college in 2018!

  reageer
 • Willem dronte

   

  Ze moeten de mus met rust laten Waar is de partij van de dieren als je ze nodig heb

  reageer
 • Tuuk

   

  En dat allemaal voor een musje! Waar er duizenden van rondvliegen! Echt bespottelijk het is maar een musje hoor.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert