Minister geeft 1,5 miljoen voor Marker Wadden

FLEVOLAND
Minister Schultz van Haegen trekt 1,5 miljoen euro uit voor onderzoek naar de uitbreiding van de Marker Wadden. Dat heeft de minister woensdagmiddag bekendgemaakt tijdens een bezoek aan het eerste eiland in het Markermeer.

Onderzoek
Het geld gaat Natuurmonumenten onder andere gebruiken voor een onderzoeksstation op de Marker Wadden. Het is voor het eerst dat eilanden van slib worden gemaakt en dat vraagt om meer onderzoek. Natuurmonumenten heeft plannen om in totaal 10.000 hectare land te creëren in het Markermeer om de waterkwaliteit te verbeteren en het gebied aantrekkelijker te maken voor dieren en recreanten.

Startschot
Minister Schultz van Haegen gaf samen met minister Blok het startschot voor de bouw van vier nieuwe eilanden. De financiering van deze eilanden is recent rondgekomen. In totaal kost het eerste deel van de Marker Wadden 75 miljoen euro. De Nationale Postcode Loterij gaf 22 miljoen, de rest komt van het Rijk, de provincies Flevoland en Noord-Holland, fondsen en banken.
reacties (12)

 • Hendrik W

   

  Vanaf de jaren 60 zijn er zo'n beetje 5 Markermeer inpoldervarianten geweest die het uiteindelijk allemaal niet hebben gered. In 2003 besloot de regering gelukkig definitief niet tot inpoldering over te gaan. Nu proberen ze het gewoon op een andere manier om het meer toch dicht te kunnen flikkeren. Laat dit laatste stuk open water dat herinnert aan een historische binnenzee a.u.b. gewoon een keer met rust. Steek het geld liever in zaken om cultuurhistorische en ecologische elementen die tijdens de Zuiderzeewerken zijn beschadigd weer wat te herstellen.

  reageer
 • Jantje

   

  De Houtribdijk gaat ook nog aangepakt worden en dan komt er meteen een nieuw watersportstrand bij het kunstwerk Exposure (hurkende man) en ter hoogte van Tintelhaven aan de Markermeerkant wordt dan Trintelzand aangelegd. Dus nog mooier voor de watersport.

  reageer
 • LELY

   

  Markermeer helemaal inpolderen en aan de NH. kant een randmeer Dit meer wordt nooit schoon, het is door de jaren heen vervuild door RWS.

  reageer
 • lelystedeling

   

  Ze stond erbij en keek vol aandacht

  reageer
 • Hannes

   

  (L) Leefbare niets zeggende, kunnen achteraf, van alles nog bedenken! (XYZ).....!!!"

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jannetje

   

  Het is een mooi initiatief en vooral een mooi alternatief voor de Oostvaardersplassen. Dat wordt binnenkort een recreatiepark waar vliegtuigen laag over mogen vliegen..

  reageer
 • Bobby

   

  Nee, op drammers en mensen met een L op hun voorhoofd zit geen mens hier te wachten.

  reageer
 • Henk

   

  Mag hopen dat de burgemeester van Veghel eh...Lelystad hier niet bij was. Zij vind dit maar niks maar ja als de minister komt met een zak geld.........zou me niks verwonderen als ze er als een wethouder Hekking toch bij stond

  reageer
 • watersporter

   

  Top ! Dan hebben we een mooie bestemming waar we naartoe, omheen en tussendoor kunnen varen.

  reageer
 • Hannes

   

  Een goede investering met een duidelijke toegevoegde waarde met een toekomst visie voor milieu en recreatie; Waar een ware Floriade teweeg wordt gebracht....!!!" ((" Waar je bomen planten en heesters niet op alfabetische volgorde voor nodig hoeft te hebben, om een onzekere financiële Floriade/woonwijk op een verkeerd uitgekozen kwetsbare locatie door te moeten drammen!!"))

  reageer
 • Hendrik W

   

  Zo zonde van het geld dit! En ze gaan maar door met het maken van die nepnatuur. En uiteindelijk raakt het ecosysteem alleen maar meer in onbalans. Bovendien heeft de zeil-en recreatievaart straks geen enkel open stukje water meer waar ze nog normaal kunnen zeilen. Het enige wat echt aantoonbaar effect geeft op de waterkwaliteit zijn de zandwinputten in het Oostvaardersdiep. Het slib kan steeds meer bezinken in deze putten waardoor het water helderder wordt. Het vrijgekomen zand kan veel beter voor bijv. dijkversterking worden gebruikt. De Markerwadden zijn een labiel verzinsel van Natuurmonumenten. En over pakweg 50 jaar komen we erachter dat het eigenlijk toch anders had gemoeten??

  reageer
 • Jantje

   

  Weer een feestje, maar nu alleen voor de bestuurders. Gelukkig kon ik afgelopen najaar wel bij de opening van het eerste eiland zijn door er zelf naartoe te varen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert