Boete voor pgb-fraude 3 miljoen omlaag

LELYSTAD
De voormalige eigenaresse van zorginstelling Ansa in Lelystad moet van het gerechtshof 1 ton terugbetalen aan de Staat. Dat is fors minder dan de 3,1 miljoen die de rechtbank eerder had opgelegd.

De 54-jarige Samantha P. stond aan het roer bij Ansa. De zorginstelling bood onderdak en zorg aan cliënten met een persoonsgebonden budget (PGB). De eigenaresse liet cliënten in vijf gevallen blanco formulieren ondertekenen, om de bedragen later zelf in te vullen. De instelling maakte veel winst, waarvan de vrouw huizen, auto's en sieraden kocht.

Aanvankelijk werd ze hiervoor flink bestraft met 2,5 jaar cel en een boete van 3,1 miljoen, maar de vrouw ging in hoger beroep. Bij het gerechtshof in Leeuwarden kantelde de zaak. Volgens het hof is er geen bewijs dat ze de boel heeft opgelicht. De gedeclareerde zorg is door het zorgkantoor namelijk gewoon verleend. Ook werd ze vrijgesproken van witwaspraktijken. Wel is ze schuldig bevonden aan valsheid in geschrifte.

In juni vorig jaar werd de celstraf omgezet naar een taakstraf van 180 uur, mede omdat de zaak al zo lang duurt. Nu is ook de boete fors verlaagd. Het bedrag, 102.154 euro, is volgens het gerechtshof geld waar de oud-directrice geen recht op had.

reacties (12)

 • Maarten

   

  NEE!! De rechters hebben volledig gelijk gehad en juist geoordeeld. Ik heb me verdiept in deze zaak en degene die toezicht moesten houden, dat is het Zorgkantoor was volledig op de hoogte van de zorg die deze mevrouw bood en keurde de zorg en facturen GOED. Ook bij intensieve controles. Het is uiterst merkwaardig dat een OM later zelf hun eigen meetlat naast de zorg hebben gelegd en volledig voorbij gaan aan een instituut die door de NZA aangesteld is om te controleren. Ja, mevrouw is gewiekst, heeft goed aan de zorg verdiend en dat kan zeker ook vragen oproepen hoe dit precies kan (heb ik wel), maar nader onderzoek liet duidelijk zien dat Ansa niet een fraudefabriek is en er weldegelijk zorg werd verleend. En ja, er zijn zaken NIET goed gegaan, het is super dom om formulieren eerst te laten ondertekenen door cliënten en dan pas later in te vullen. Dat kan je als 'valsheid' zien. Wat mij betreft is hier EEN partij die enorm faalt en dat is het Openbaar Ministerie die met hun jacht op PGB fraude de wet en regelgeving en werkwijze van het Zorgkantoor aan hun laars lapt en zelf bepaald wat kan. Zo werkt het dus niet. Het OM eiste in eerste instantie 4 jaar en 3,1 miljoen ontnemingsvordering. Als daar uiteindelijk 100.000 ontneming en 180 uur werkstraf van overblijft, hebben zij enorm geblunderd. Je kan niet verwachten dat een meervoudige rechtkamer zomaar een onzinnig oordeel vonnist. Te meer als je weet dat er ook zaken zijn waar mensen wel 3 jaar krijgen voor PGB fraude.

  reageer
 • Ed

   

  Dit is een wel héél ander vonnis. Hoe kan dit? Zijn er nieuwe feiten aan het licht gekomen? Dit maakt de Nederlandse rechters (die er ook goed aan verdienen) niet bepaald geloofwaardiger.

  reageer
 • Geert weber

   

  Rechters zijn de grootste fraudeurs proces verbaal daarom worden Camara ,s van mondige burgers uit de zittingszalen geweerd

  reageer
 • Ed Molenaar

   

  Is het niet vreemd dat de ene rechter anders denkt dan een andere rechter? Beter om altijd 3 rechtzaken doen en daarvan gemiddelde nemen?

  reageer
 • Pzaal

   

  Ik zou de boel ook maar eens moeten gaan oplichten omdat je er uiteindelijk een mooi zakcentje aan overhoud. Tenminste als ik het verhaal zo lees en hoor.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Paul

   

  Misdaad loont kennelijk... en over de rug van de PGB budgethouder want deze wordt wel verantwoordelijk gehouden voor elk niet te verantwoorden bedrag! Lekker hoor... leg dat maar eens uit aan het Zorgkantoor

  reageer
 • Flevoburger

   

  Het is bizar om te ervaren dat iemand die zich nota bene via de medische ellende van anderen zich crimineel verrijkt er zo vanaf komt....

  reageer
 • Keek op de week

   

  Kortom misdaad loont blijkbaar. Men mag zich gaan afvragen wat een rechter in deze nu adequaat handelt. De samenleving wordt ernstig geschaad door een zorg organisatie die fraudeert over de hoofden van de zwakkere in de samenleving. Wordt in de berichtgeving het volledige verhaal verteld... waar is het boete bedrag? of wordt het slechts een taakstraf van 60 uur...

  reageer
 • Wim

   

  En zo zie je maar weer, misdaad loont wel degelijk.

  reageer
 • Antje Ha

   

  Hier laat men zich een rad voor de ogen draaien. Met schijnfacturen kun je zo iedere diefstal als dienstverlening rechtvaardigen.

  reageer
 • Barbara

   

  Wat een bofkont, voor iemand die een misdrijf begaat, en nota bene voor Zorginstelling werkzaam was. Haar winst was niet 1 auto en niet 1 huis of armbandje maar een veelvoud ervan..

  reageer
 • flevowatcher

   

  Het was haar eigen 'zorginstelling', samen met haar man. En ze heeft voor vele miljoenen gefraudeerd et de PGb's van mensen die er geen benul van hadden... Die zijn de dupe geweest, en hebben ook geen aangifte gedaan. Slechts een handjevol mensen die doorhadden hoe zij kamers verhuurde in verschillende panden (o.a. op de Zandbank) hebben geprotesteerd omdat ze dubbele huur gingen betalen en gehalveerd 'zakgeld', omdat hun uitkering door deze mevrouw direct op eigen rekening werd gestort... Dat is het topje van de ijsberg, deze mevrouw verdient 10 jaar eenzame opsluiting of wegjagen uit Nederland met pek en veren!

 • Legitiem

   

  Moet best risicovol zijn om een fraudeur te berechten, ons kent ons. De zorg verzekeraars zijn alles behalve transparant zij mogen klooien hoe kan je dan een topklooier ter verantwoording roepen.

 • Ongeloof

   

  Misdaad loont dus. Het levert 3 miljoen op.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert