Nog geen steun voor Transport Museum

LELYSTAD
De gemeente Lelystad is vooralsnog niet bereid mee te helpen aan de realisatie van het Transport Museum. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders de initiatiefnemers laten weten. Zij willen ten noorden van het Zuigerplasbos een nieuw museum beginnen, dat het verhaal van 6000 jaar transport vertelt. 

Een groep Lelystedelingen is hier al jaren mee bezig en heeft in december aan de gemeenteraad een presentatie gegeven. In het museum moeten verschillende transportmiddelen tentoongesteld worden, waaronder een 6000 jaar oude ossenkar, een reconstructie van een stoommachine, vrachtwagens, bussen en een trein van de Trans Europe Express.
De initiatiefnemers rekenen jaarlijks op zo'n 300.000 bezoekers. Het plan kost tussen de 10 en 20 miljoen euro. De stichting wil het financieren met crowdfunding, particulieren, banken en bedrijven.

In een brief aan de stichting Transportmuseum meldt het college van b en w dat een businesscase ontbreekt waaruit een gedegen financiering en haalbaarheid van het plan blijkt. Tot die er is geeft de gemeente geen ondersteuning aan de realisatie van het initiatief.
Wel zei wethouder Sparreboom in de gemeenteraad dat als het initiatief aan de voorwaarden voldoet het college het een interessant initiatief vindt en men met de indieners in gesprek wil gaan. Het college wacht daarbij af wat de gemeenteraad doet.

Voorzitter Dick Rensema stelt dat de stichting in december de gemeenteraad alleen om een uitspraak over het plan heeft gevraagd. De stichting zal bij de gemeente geen verzoek om geld indienen. Volgens hem is er sprake van een misverstand en doet het college voorkomen dat dit wel zo is. De stichting is bezig met het businessplan en zal die op korte termijn naar de gemeente sturen.
 

reacties (7)

 • Barbara

   

  Maak een digitaal museum, zodat veel meer mensen kunnen meegenieten en/of kennis rond dit onderwerp willen opdoen..

  reageer
 • iac

   

  http://www.limburger.nl/cnt/dmf20170228_00037000/youtubers-vinden-metrotunnel-vol-bussen-in-luik misschien ook nog een leuke aanvulling voor het museum ??

  reageer
 • pieter

   

  Ga lekker samenwerken, ik denk aan het aviodrome, het spoorwegmuseum, het openbaarvervoermuseum in Doetinchem en er zijn er nog een paar, 10 tot 20 miljoen euro voor een aantal hobbyisten, te gek voor woorden.

  reageer
 • Lely-Dront

   

  300.000 bezoekers! dat heeft ooit het spoorwegmuseum 1x gehaald in hun beste jaar. Om de helft aan bezoekers te krijgen (150.000) dat word al een hele opgave. Het MEC Museum te Dronten heeft ook een stukje voor transport staan, en daar is nog ruimte zat! Misschien een plan om samen wat neer te zetten? En of uitbreiden op tranportvlak?

  reageer
 • Ongeloof

   

  Wat een luchtfietserij: 300.000 bezoekers per jaar. Jaar na jaar, na jaar. Gemeente hou het geld in je zak. Laat dit geen Floriade verhaal voor Lelystad worden.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • ViKing79

   

  De kosten van het plan; tussen 10 en 20 miljoen. Dat is wel een ruim verschil, hoe kun je dan beweren een onderbouwd plan te hebben? Overigens lijkt me 20 miljoen nog aan de lage kant voor een dergelijk groot project.

  reageer
 • Diforno

   

  Ehhhhh omdat het luchtfietserij is? Volledig terecht dat de gemeente niet in zee gaat met initiatieven die totaal niet doorgerekend en/of gefinancierd zijn. Ik denk dat Lelystad het al moeilijk genoeg heeft zonder dit soort fantasieën.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert