Bijzondere veestal bootst natuurlijke omstandigheden na

SWIFTERBANT • Wo 8 maart 2017 | 22:21 • Woensdag 8 maart 2017 | 22:21
Aan de Elandweg bij Swifterbant staat sinds kort een koestal waarin alles afwijkt van de gangbare veehouderij. In de open en ronde stal hebben weer en wind vrij spel.

De runderen van alle leeftijden lopen door elkaar. Koeien, pinken en kalveren vormen een familie. Kalfjes drinken bij hun moeder. In de stal is ook een dekstier, die om de drie jaar wordt vervangen.

Niet gemolken
De stal en zijn bewoners zijn onderdeel van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Gaos. De koeien worden niet gemolken en de vleesopbrengst is bijzaak. Het gaat de ondernemers om de mest, die op de eigen boerderij op het land wordt gebracht.

Met deze 'bedrijfseigen mest' staan de runderen in dienst van de duurzame landbouw, zegt Klaas-Jan Stiksma. Hij is één van de ondernemers.

Roundhouses
De bouwer is ID Agro uit Lemelerveld. Dit bedrijf heeft in Europa ongeveer honderd stallen van dit type neergezet, waarvan negen in Nederland. Standaard worden deze 'roundhouses' van staal gemaakt. De Swifterbantse stal is de enige van hout.

Dat de stal open is, deert de runderen niet. Ze zijn van het sterke Zuid-Franse Gasconne-ras en kunnen goed tegen de kou. De boer heeft er meer moeite mee dat er geen muren zijn. "Met oostenwind is het fris bij het voeren."

Rangorde
De stal sluit aan bij de omstandigheden waar deze runderen op hun gemak zijn. De ronde vorm zorgt voor een eenvoudige en natuurlijke loopwijze. Dat leidt er volgens de ondernemers toe dat de rangorde zo veel mogelijk in stand blijft en dat geeft rust in de groep. Stiksma hecht daar veel waarde aan. "Het is belangrijk om respectvol met de dieren om te gaan."

Genieten
Van april tot november zijn de runderen niet op het bedrijf, dan lopen ze op een terrein van Natuurmonumenten. De stal is nu ruim twee maanden in gebruik en bevalt goed. Vanaf de weg kunnen mensen die voorbijkomen het vee goed zien. Vaak stoppen ze even om de dieren te bekijken en daar genieten de ondernemers weer van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Lisette Imming

    Vr 17 maart 2017 Vrijdag 17 maart 2017

  Geweldig dat deze boer op deze manier met zijn dieren en de natuur omgaat! KLASSE beter om wat je dagelijks ziet....kalfjes net geboren...de moederkoek hangt nog uit de moeder....en ze nemen het kalfje vaak hardhandig bv in een kruiwagen mee naar een stalletje.....waar het dier nadat het onderweg twee keer uit de kruiwagen is gevallen door zn spartelen........in gelegd/geworsteld angstig vaak al pijn van het vallen onderweg of dat het ergens is achter blijven hangen met een poot....terwijl de man gewoon verder duwt aan de kruiwagen...........TOP wat deze boer doet! Een boer met het hart op de juiste plek!

  reageer
 • Diana

    Do 9 maart 2017 Donderdag 9 maart 2017

  Thomas, Ik snap jou niet, maar daar ben ik dan misschien te logisch voor. Deze boer houdt zijn dieren op de meest diervriendelijke wijze, die er maar mogelijk is. Daarnaast gebruikt hij voor zijn land de mest van zijn dieren inplaats van deze enorm vruchtbare grondstof weg te gooien en dan maar kunstmest te gebruiken. Kunstmest en monoculturen putten de bodem uit. Niet de biologische boer, die stalmest gebruikt en voor vruchtwisseling en diversiteit zorg draagt. De megastallen zijn oorzaak van het mestoverschot. Niet boeren zo als hij. Dit is de oplossing. Niet het probleem! Als iedereen zo met zijn dieren om zou gaan dan was er misschien niet meer zo veel vlees en melk als nu, maar dan was het vlees wel veel lekkerder en gezonder. Bovendien hadden we dan ook niet zo'n probleem met broeikasgassen. Uiteindelijk is begrazing en dierlijke mest goed voor de grond als je een beetje verstand van bodemvruchtbaarheid hebt weet je daar gebruik van te maken. Wat er met je grond gebeurt als je haar verwaarloost dat voelen wij hier in Nederland misschien niet zo snel als bijvoorbeeld in India of Brazilië. Maar daar zijn hele woestijnen ontstaan. Ik denk niet dat we zo de wereld kunnen voeden of gezonde gewassen telen. Maar wat deze "biofreaks" doen dat helpt de bodem in staat te stellen om de wereld wel te voeden. Ik vind dit bedrijf geweldig!

  reageer
 • Robert

    Vr 10 maart 2017 Vrijdag 10 maart 2017

  Ziet er allemaal leuk uit, maar een stal(met subsidie) bouwen voor dieren die geen melk of vlees voortbrengen, drie kwart van het jaar in een gesubsidieerd natuurgebied lopen en paar maanden per jaar op gangbaar stro lopen om een misschien 100 ton goede stalmest te realiseren. Deze zelfde stalmest kan je ook prima van geiten halen,, heb je er ook (bio) melk van. Dit hele verhaal geeft te meer aan daar de burgers graag voor de gek gehouden worden met het emo knuffel gehalte van onze linkse bio knuffelaars.

 • Thomas

    Do 9 maart 2017 Donderdag 9 maart 2017

  Dus tegenwoordig kunnen we alle vervuilende gassen in stallen afvangen, we hebben een enorm mestoverschot. Dus wat doe je? Je opent de stal zodat al die broeikasgassen de atmosfeer in waaien en draait van belastinggeld een verliesgevend bedrijf dat letterlijk alleen draait om mest produceren... Ik zal bio-freaks nooit kunnen begrijpen, ik ben daar te logisch voor vrees ik.

  reageer
 • Henk

    Vr 10 maart 2017 Vrijdag 10 maart 2017

  Jij hebt zo te lezen totaal geen idee wat akkerbouw is.. Hun gooien de mest op hun biologische akkers voor de gewassen. En denk je dat de broeikasgassen in een dichte stal wel blijven hangen?...

 • Jan

    Do 9 maart 2017 Donderdag 9 maart 2017

  Ziet er mooi uit !

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert