Bijzondere veestal bootst natuurlijke omstandigheden na

SWIFTERBANT • Wo 8 maart 2017 | 22:21 • Woensdag 8 maart 2017 | 22:21
Aan de Elandweg bij Swifterbant staat sinds kort een koestal waarin alles afwijkt van de gangbare veehouderij. In de open en ronde stal hebben weer en wind vrij spel.

De runderen van alle leeftijden lopen door elkaar. Koeien, pinken en kalveren vormen een familie. Kalfjes drinken bij hun moeder. In de stal is ook een dekstier, die om de drie jaar wordt vervangen.

Niet gemolken
De stal en zijn bewoners zijn onderdeel van het biologisch-dynamische akkerbouwbedrijf Gaos. De koeien worden niet gemolken en de vleesopbrengst is bijzaak. Het gaat de ondernemers om de mest, die op de eigen boerderij op het land wordt gebracht.

Met deze 'bedrijfseigen mest' staan de runderen in dienst van de duurzame landbouw, zegt Klaas-Jan Stiksma. Hij is één van de ondernemers.

Roundhouses
De bouwer is ID Agro uit Lemelerveld. Dit bedrijf heeft in Europa ongeveer honderd stallen van dit type neergezet, waarvan negen in Nederland. Standaard worden deze 'roundhouses' van staal gemaakt. De Swifterbantse stal is de enige van hout.

Dat de stal open is, deert de runderen niet. Ze zijn van het sterke Zuid-Franse Gasconne-ras en kunnen goed tegen de kou. De boer heeft er meer moeite mee dat er geen muren zijn. "Met oostenwind is het fris bij het voeren."

Rangorde
De stal sluit aan bij de omstandigheden waar deze runderen op hun gemak zijn. De ronde vorm zorgt voor een eenvoudige en natuurlijke loopwijze. Dat leidt er volgens de ondernemers toe dat de rangorde zo veel mogelijk in stand blijft en dat geeft rust in de groep. Stiksma hecht daar veel waarde aan. "Het is belangrijk om respectvol met de dieren om te gaan."

Genieten
Van april tot november zijn de runderen niet op het bedrijf, dan lopen ze op een terrein van Natuurmonumenten. De stal is nu ruim twee maanden in gebruik en bevalt goed. Vanaf de weg kunnen mensen die voorbijkomen het vee goed zien. Vaak stoppen ze even om de dieren te bekijken en daar genieten de ondernemers weer van.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel