Kritiek op rapport over milieu-effecten Floriade

ALMERE
Bij de plannen voor het Floriadegebied in Almere is niet op alle onderdelen goed gekeken naar de gevolgen voor het milieu. Dat concludeert de Commissie voor de milieueffectrapportage. Die noemt het rapport dat de gemeente heeft opgesteld onvolledig. 

‘Oncontroleerbaar’
De kritiek richt zich op verschillende onderdelen. Zo is niet duidelijk welke uitgangspunten zijn gebruikt bij het verkeers-, geluids-, en luchtonderzoek. Daardoor zegt de commissie niet te kunnen controleren of de effecten goed zijn beschreven.

Geluidsoverlast
Wel wordt al gewaarschuwd voor geluidsoverlast bij nieuw te bouwen woningen. Bij dertig procent van de toekomstige huizen in het Floriadegebied zal sprake zijn van (ernstige) geluidshinder door de A6. Geadviseerd wordt om maatregelen te onderzoeken die er voor zorgen dat de overlast beperkt blijft.

Ook zegt de commissie zich af te vragen waarom de bouw van honderd woningen, sportvoorzieningen, en horeca in de omgeving van het kasteel en het ‘Vroege Vogelbos’ maar weinig natuureffecten zullen hebben. Bij de beschrijving van de effecten op beschermde diersoorten is daarnaast ten onrechte uitgegaan van oude wetgeving. Daardoor kunnen sommige soorten gemist zijn.

Slecht leesbaar 
Als algemeen kritiekpunt geeft de commissie aan dat de informatie door de enorme omvang slecht leesbaar is voor politici en een breed publiek.

Aanpassingen
De gemeente heeft aan de onderzoekscommissie laten weten het rapport aan te vullen en deze aanvullingen opnieuw te laten toetsen. 

reacties (11)

 • Karel

   

  Nee, de grootste verliezers zijn u en ik, de Almeerse inwoner die waarschijnlijk "ongemerkt" via belastingverhogingen voor de miljoenen verliezen mag opdraaien. De voor de FLOPriade verantwoordelijke ambtenaren (waarvan het gros niet in Almere woont) strooien vrolijk en kwistig rond met ons geld en verzaken hun plicht op ouderenzorg, jeugdzorg, straat- en groenonderhoud en handhaving. Op alles wordt beknibbeld en elke euro die overblijft gaat naar de FLOPriade. Want de FLOPriade waanzin zit in hun kop, is een obsessie geworden. Het is ronduit schandalig dat dit mogelijk is. De gemeenteraad blijft slapen en is wat mij betreft niet capabel en deskundig genoeg om deze rampspoed te overzien.

  reageer
 • Hekking

   

  De grootste verliezer bij dit op handen zijnde financieel debacle is de gemeente Almere. Van het begin rammelt het aan alle kanten. De gemeente Almere is een project begonnen dat zij niet weten te beheersen. Maar gewoon doorgaan ondanks fout op fout, tekortkoming op tekortkoming. Het kan alleen maar in Almere

  reageer
 • Hannes

   

  Ja dat krijgt men met een zwenkend beleid!! "Wie bij wie gaat men nu te raden!! Om de juiste beslissingen te nemen om te redden wat er te redden valt!!" Nogmaals stop met die Floriade/woonwijk, op het zo duurzame kwetsbare eiland!! En bespaar de miljoenen en de culturele ellende voor de Camplng, Jachthaven, en de omgeving!!!" "Bouw het Kasteel in samenwerking af en zorg dat er een Floriade voor een halfjaar met vraag en aanbod!! Met alle mogelijkheden wat men maar voor de toekomst zou kunnen bedenken!!" "Het was het allereerste scenario concept om de Floriade op het Kasteelterrein tot een werkelijkheid te maken!!!" (("Het blijkt maar weer dat de praktijk sterker is dan de leer!!"))

  reageer
 • Ruud

   

  De Floriade, met dank aan de Almeerse afdeling van Groen Links. Ze hopen natuurlijk dat ze nog eens een keer bij de VVD en de PvdA op schoot mogen zitten en een wethouder mogen leveren. Landelijk doen ze het als het gaat om duurzaamheid en milieu een stuk beter, maar hier geloven ze in sprookjes.

  reageer
 • Jos

   

  Dit rapport toont weer aan, dat de hele Floriade en het idee om daar een woonwijk te bouwen 'broddelwerk' is van tweederangs ambtenaren en uitgerangeerde PvdA politici die hier als wethouder nog even hun pensioen mogen opbouwen. Ik hoop dat deze zeepbel van gebakken lucht binnenkort knalt.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ron H

   

  Wat ben ik blij dat de commissie MER deze kritiek spuit. Ons hadden ze toch niet serieus genomen. Idd elk normaal denkend persoon kan zelfs zonder regels al begrijpen dat dit probleem speelt. Dat worden dus plantjes achter het glas om het geluid en fijnstof te keren. Hé was dat nou net niet het antwoord ... er komen kassen.

  reageer
 • Dirk2

   

  Zeg maar niets meer.....één grote farce!

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Verder is er niet naar het verleden gekeken . Toen hadden ze kunnen zien dat elke stad die de floriade organisatie op zich nam grote verliezen draaiden Waar hun inwoners voor op draaiden dat krijg je met grootheid waanzin waar van ze in Almere last van hebben

  reageer
 • Jan

   

  Dat is toch geen verrassing met Tjeerd Herrema aan het roer. Kijken hoe GroenLinks zich hier weer uit gaat lullen. Bouwen bij een snelweg is meestal geen goed verhaal dat snapt een kind van 4 jaar nog wel.

  reageer
 • G.S.

   

  Klinkt ordinair,men is gewoonweg met een project bezig die wet en regelgeving verkracht.Hoe kan men dan nog normen en waarden van de respectvolle burger verwachten?

  reageer
 • Karel

   

  Wie wil daar nu wonen? Langs de A6 met ernstige geluids- en milieuoverlast. Hoe groen en duurzaam willen we het hebben bij deze FLOPriadeplannen? De genoemde 30% woningen worden natuurlijk nooit verkocht, dus dat is al 30% extra verlies voor ons Almeerders. De gemeente dacht slim te zijn en de miljoenen verlies enigszins te dichten met de bouw van stenen bij een groen tuinbouwproject. En over het slecht leesbare rapport is natuurlijk nagedacht. Maak het voor de lezer zo lastig mogelijk en duw =vervolgens de FLOPriade door de strot van de Almeerders. Ik ben wel benieuwd hoe de gemeente zich hieruit weet te wurmen. Zal vast wel weer lukken. Gemeenteraad, kom tot bezinning en spaar de Almeerders van de giga kostenpost die zij straks moeten ophoesten.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert