Gemeenteraad gaat opvoedbijeenkomst tegenhouden

ALMERE
Een meerderheid van de Almeerse gemeenteraad is van plan wethouder René Peeters op te dragen zijn handen af te trekken van een bijeenkomst waar wordt gesproken over de opvoeding van kinderen. Dat bleek donderdagavond op de Politieke Markt. 

De raad is van mening dat het géén taak van de gemeente is om zich met opvoeding te bemoeien. Dat bleek in december al tijdens een debat, maar toch zette de wethouder zijn idee door. Iets dat volgens René Peeters kon omdat er nooit officieel over het onderwerp is gestemd. 

Op initiatief van de VVD en ChristenUnie gaat dat nu alsnog gebeuren. De twee partijen krijgen in elk geval steun van de PVV, Leefbaar Almere, SP en het CDA. Fractievoorzitter Hilde van Garderen van de VVD noemt het spijtig dat het op deze manier moet gebeuren. Liever had ze gezien dat Peeters de uitnodigingen voor de bijeenkomst nooit had verstuurd. Volgens haar was ook zonder te stemmen duidelijk dat een meerderheid tegen is. 

Tijdens de bespreking op de Politieke Markt probeerde Peeters nog steun te vinden voor een compromis. De bijeenkomst zou dan wel doorgaan, maar zonder dat de gemeente of ambtenaren daarbij enige rol spelen. Daarvoor blijkt geen meerderheid te zijn. 

Het stemmen over de motie van VVD en ChristenUnie gebeurt over twee weken.

reacties (3)

 • Ikke

   

  Wat een teleurstelling dat juist een partij als Christenunie zo actief bezig is om de juiste focus van dit mooie initiatief af te halen! Heeft het tijdperk Rouvoet dan helemaal niets achter gelaten? Kind en Gezin als hoeksteen van de samenleving? Wat wordt het spel in de Almeerse raad toch op betrekkingsniveau gespeeld, bah!!!

  reageer
 • Daan Schieman

   

  Wat een bizarre actie van de gemeenteraad! Maar natuurlijk heeft de gemeente alles van doen met opvoeding! Opvoeding is het onderwerp waar alle domeinen rond het Jonge Kind aan raken. En natuurlijk staan ouders hierin centraal, maar het is van essentieel belang dat zij optimaal ondersteund en gefaciliteerd worden door de maatschappelijke domeinen met betrekking tot het Jonge Kind. Zowel voor de preventie als ook voor het oplossen van opvoeding gerelateerde problematieken is het juist van essentieel belang dat dit soort congressen worden georganiseerd. Het is essentieel om tot begrip van en goede domein overschrijdende oplossingen te komen, waarin de ouders optimaal gefaciliteerd worden (en niet betutteld) in hun prachtige verantwoordelijkheid om hun kinderen op te voeden tot vrijdenkende, moreel voelende en waardevol handelende wereldburgers die een volwaardige bijdragen kunnen leveren aan een inspirerende, vitale en duurzame toekomst; ga er maar aanstaan als 'amateur' pedagoog. In het Vrijeschool onderwijs spreken we van 'opvoedkunst', waarbij de opvoeding het kind een pendel is tussen ouders en leerkrachten en later ook steeds meer de maatschappij. "It takes a village to raise a child" zegt een mooi Afrikaans gezegde. Hoe kunnen we ooit zo'n gemeenschap/ maatschappij realiseren als we dit soort congressen gaan verbieden. Gemeenteraad ga doen waar je voor gekozen bent: meebouwen aan een maatschappij waarin iedereen zich een volwaardige plek kan verwerven. Op persoonlijke titel: Daan Schieman As inwoner van Almere

  reageer
 • Hannes

   

  Daan Schieman; Praktisch en duidelijk aangegeven!" "Er gaat geen dag voorbij, en men moet zich weer heropvoeden, om bij de maatschappij te blijven!!" (Dat maakt het de laatste paar weken met de partij campagnes wel heel duidelijk!) gr Hannes,

 • Johannes

   

  Goed verhaal Daan! Ik vind ook dat wethouder Peters een goede zaak dient en zich niet zomaar gewonnen moet geven. Het welzijn en de opvoeding van onze kinderen is nu eenmaal niet alleen een privé aangelegenheid. Daar zijn vele partijen en instanties direct of indirect mee verbonden, zeker ook de gemeente qua randvoorwaarden. Wellicht is het een idee om het idee van Peters bij wijze van experiment voor te leggen aan de burgerij? Zoiets is ook mooi om de kloof tussen politiek en burger wat te verkleinen....

 • Ger

   

  Wat hypocriet van die partijen. Wel hard schreeuwen wanneer iets gebeurt en soms wanneer er niets aan de hand is. En dan nu er een goed initiatief is, willen ze het tegen houden.

  reageer
 • Elza

   

  Flauwekulverhaal! Gaat de subsidie waar Daan en Johannes werken soms op de helling als dit niet doorgaat? Vanwaar deze overdreven adhesie voor een onzalig plan? Opvoeden van het JONGE KIND is in de eerste, tweede en derde plaats de taak van de OUDERS. Misschien daarna de school, maar in eerste instantie zeker NIET de gemeenschap of de gemeente. Pas in uitzonderlijke gevallen hoort er extra hulp vanuit de professionele hoek te komen. Het zal me toch mooi worden, de overheid van wieg tot graf achter de voordeur. Mag ik bedanken? De gemeenteraad heeft groot gelijk.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert