Jeroen van D. gedagvaard als IS-strijder

ALMERE
De 27-jarige Jeroen van D. uit Almere moet op 23 maart voor de rechter verschijnen voor deelname aan de gewapende strijd van IS. Hij wordt verdacht van deelneming aan een terroristische organisatie en de voorbereiding van terroristische misdrijven.

Of de verdachte ook werkelijk naar de rechtbank komt, is overigens maar de vraag. Volgens justitie bevinden van D. en 9 gedagvaarde mannen uit andere delen van Nederland zich namelijk in het jihadistische strijdgebied in Syrië of Irak. 

Het Landelijk Parket wil dat de strafzaken bij verstek worden behandeld wanneer de verdachten niet verschijnen. Wel kunnen zij door een advocaat worden vertegenwoordigd.
Omdat de dagvaardingen niet aan de verdachten konden worden uitgereikt, zijn deze bij de griffie van de rechtbank neergelegd. Daarnaast heeft het OM de verdachten proberen te bereiken via social media, zoals Twitter en Facebook. De eerste terechtzitting is door de politie ook onder de aandacht gebracht in het strijdgebied door middel van een gerichte actie op Facebook.

Het OM wil met de berechting niet wachten tot de jihadisten terugkeren naar Nederland. Mochten ze schuldig worden bevonden, dan kunnen ze bij terugkeer onmiddellijk worden aangehouden om de hen opgelegde straf uit te zitten.

De eerste zitting op 23 maart is een zogeheten regiezitting. De inhoudelijke behandeling volgt pas later.

reacties (3)

 • Alex

   

  Ja , " als " hij/zij terugkomt en dan mag hij/zij de straf uitzitten in -Vakantiepark Landal- maar Let wel je mag niet van het park af WELKOM in Nederland !!

  reageer
 • Emmeloorder

   

  Ik stel voor een mooie 20 uur taakstraf!! Wat denk hij wel niet!?!?

  reageer
 • Dirk

   

  wel nee vrijspraak want hij was daar alleen maar om hulp te bieden , en deed niet mee aan de strijd zelf dus niks aan de hand gaat uw maar weer zo als al eerder is gebeurt

 • Piet bakker

   

  Terug in Nederland ??, laten ze alstublieft daar blijven !! Dat wilden ze toch !! Dan dat ze hier opgenomen worden in een Staats Hotel met kost en inwoning en dat allemaal op kosten van de Nederlandse belasting betaler

  reageer
 • kees d.

   

  Nu IS daar behoorlijk in het nauw gedreven wordt zullen de "Nederlandse" IS strijders moeten terugkeren. Om onze samenleving te beschermen te aanslagen die zij na terugkeer kunnen plegen zullen ze moeten worden vervolgd en vastgezet. Maar met de actieve deelname aan de gewapende strijd van IS zou je ook het Nederlanderschap moeten afnemen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert