Waar kun je stemmen?

FLEVOLAND • Vr 10 maart 2017 | 10:00 • Vrijdag 10 maart 2017 | 10:00
Woensdag 15 maart mogen we naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Omroep Flevoland heeft alle stembureaus in kaart gebracht. Door op de stippen te klikken, zie je het adres en de openingstijden van het stembureau. Ook kun je zien hoe er in 2012 werd gestemd bij jou in de buurt.

Uitslag 2012
De meeste stembureaus hebben een kleur gekregen. Dat is de kleur van de partij die hier tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012 de meeste stemmen kreeg. In 2012 was het een nek-aan-nek-race tussen de VVD en de PvdA, waarbij Mark Rutte aan het langste eind trok. Dat zie je goed terug in Flevoland: veel blauwe en rode stipjes. De dorpen stemden VVD, maar in de stad wist de PvdA ook veel stemmers te trekken.

Opvallende uitslagen
Wat opvalt zijn de oranje stippen op Urk. Daar was de SGP veruit de grootste. In Emmeloord was op één stembureau het CDA de grootste. Dat was stembureau Woonzorg Hof van Smeden, het enige stembureau dat de christendemocraten in 2012 wisten te 'winnen'.

Almere PVV-stad?
Almere wordt gezien als PVV-stad, omdat de partij van Geert Wilders er in de gemeenteraad zit. Binnenlandse en buitenlandse media hebben de afgelopen tijd veel bij ons aangeklopt met de vraag hoe dat kan. Maar als je naar de kaart kijkt, was Almere in 2012 nog helemaal geen PVV-bolwerk. Slechts op 1 stembureau kreeg de partij de meeste stemmen: Kerkcentrum de Goede Rede in Haven. De PVV kreeg uiteindelijk 13,9 procent van de Almeerse stemmen en dat is minder dan de 14,8 in Lelystad. Maar dit jaar kan dat wel eens anders zijn. Bij de verkiezingen voor de gemeenteraad (2014) en provincie (2015) was de PVV in Almere de grootste.

Marker Wadden
Op 15 maart is er één wel heel bijzondere locatie om te gaan stemmen. De gemeente Lelystad heeft in samenwerking met Natuurmonumenten een stembureau ingericht op de Marker Wadden. Alle Lelystedelingen mogen daar stemmen, maar ook wie niet in Lelystad woont kan er stemmen. Je moet dan wel snel een kiezerspas aanvragen. Dat kan mondeling op het je gemeentehuis tot dinsdag 12 uur. Door op het zwarte bolletje te klikken in het Markermeer kun je zien hoe laat de boten varen en wat je moet doen om daar te kunnen stemmen. 

Minder stembureaus
In totaal zijn er minder stembureaus dan bij de vorige Tweede Kamerverkiezingen, in 2012. Destijds waren er 205, nu nog 192. Vooral in Almere verdwenen een hoop stemlokalen. Volgens de gemeente wordt er bij iedere verkiezing opnieuw gekeken naar de verdeling. Zo zijn er ook stembureaus bijgekomen in nieuwe wijken, zoals Almere Poort en Almere Hout.

In Zeewolde is hard gezocht naar een geschikte locatie voor een stembureau voor het buitengebied, maar zonder resultaat. Jarenlang kon bij Asian Paradise op het Trekkersveld worden gestemd, maar daar is geen geschikte ruimte meer. Voor de bewoners van het buitengebied is een extra stembureau geopend op basisschool Panta Rhei. 

In Biddinghuizen kan voor het eerst in een moskee gestemd worden. De Mimar Sinan moskee
bood het zelf aan bij de gemeente en vervangt het stembureau bij BASTennis. Het is de eerste keer dat er in Flevoland in een moskee kan worden gestemd. 

[https://localfocus2.appspot.com/58c2712328ef3]

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel