Onbekendheid maakt geleidehond onbemind

ALMERE
Je kunt aan Raymond Keuning niet zien dat hij is aangewezen op een geleidehond. De Almeerder heeft posttraumatische stressstoornis (PTSS) en gaat zonder zijn golden retriever niet de deur uit. Maar de hond is niet overal meteen welkom.

Keuning (47) moet dan ook vaak uitleggen wat hem scheelt en waarom hij een metgezel heeft. “Dat kost me veel energie en die energie heb ik niet”, zegt Keuning.

Afscheid
De PTSS heeft het leven van Keuning drastisch op zijn kop gezet. De aandoening is een gevolg van traumatische ervaringen in zijn werk bij de politie.

Het leven met PTSS betekent voor Keuning dat hij weinig prikkels kan verdragen. Daardoor blijft hij het liefst op afstand van andere mensen.

Buffer
Het kostte Keuning dan ook grote moeite om alleen naar buiten te gaan. Dat veranderde vorig jaar, toen hij Docker kreeg. Met het dier als buffer tussen hem en andere mensen, durft hij weer gemakkelijker op straat te gaan. 

Hoewel Docker een dekje draagt waaraan hij herkenbaar is als geleidehond, stuit de aanwezigheid van het dier vaak op onbegrip. Dat leidt tot ongemakkelijke situaties, zegt Keuning. “Het is voor mij al stressvol om buiten te zijn. Als ik me dan ook nog eens moet verantwoorden waarom ik hem bij me heb, gaat het van binnen borrelen en soms word ik kwaad.”

Aangifte
Op de meeste plekken lukt het uiteindelijk wel om met de hond binnen te komen, maar enkele keren ging het volgens Keuning mis. In twee gevallen heeft hij aangifte gedaan bij de politie omdat de buddyhond buiten moest blijven. 

Keuning is niet de enige die heeft gemerkt dat je met geleidehonden in lastige situaties kunt komen. Volgens de Stichting Gebruikers Assistentiehonden is onbekendheid de oorzaak. Bij deze organisatie kwamen vorig jaar 123 klachten binnen van patiënten die ergens niet met hun hond naar binnen mochten.

Nachtmerrie
Niet alleen op straat zijn honden als Docker een steun voor PTSS-patiënten, ook in huis komt hij van pas. Zo wordt Keuning door de hond wakker gemaakt als hij een nachtmerrie heeft.

Ook verder is het leven er met de hond leuker op geworden. Keuning maakt deel uit van een gezin met vrouw en dochter en Docker hoort er helemaal bij. “Het is alsof hij mijn broer is.”

reacties (8)

 • Cindy Pereira

   

  Het is onbegrijpelijk hoeveel korte lontjes er in Nederland nog rondlopen. Een AC hond doet zoveel prachtig werk, en nog zijn er mensen en bedrijven waar dit hondje geweigerd wordt omdat het een hond is. Ongelooflijk. Ik wens Raymond en Docker en alle mensen met AC hondjes veel veel sterkte en wijsheid. Als je honden en dieren leert kennen, dan vindt je de mensheid niet allemaal even leuk.

  reageer
 • AC

   

  Even ter aanvulling, de Assistance dog bestaat al veel langer, de mijne is al 8 jaar, samen opgeleid met BultersMekke en hij is tevens ook nog een kleinere hond, niet doorsnee Golden of Labrador. Ik moet ook heel veel strijden om hem mee naar binnen te krijgen bij bepaalde winkels. Maar op de riem van de hond staat ook een label over PTSS. En dat scheelt enorm! Dat is een overweging die ik heb gemaakt maar steeds weer uit leggen is ook geen doen, dan maar zo.... Het dekje is ook een bekend dekje plus het pasje is zeer professioneel en ik merk dat zoiets ook meehelpt Deze heb ik standaard bij de hand laat ik ook gelijk zien, want het is dekje +pasje! Eigenlijk heb ik de meeste problemen met mensen die niet van honden houden, of ze vies vinden etc. De mijne is al een keer gemeen getrapt en dat heeft wel geresulteerd in angst voor voeten etc. Heel vervelend! Het zou fijn zijn als idd de Assistance dog nog meer bekendheid krijgt en ook duidelijk wordt dat bij een dekje een pasje hoort! Ik hoor nm ook heel vaak, ja iedereen kan een hond een dekje aantrekken, wat ook helaas gebeurd. Als eigenaars van winkels etc twijfelen of de hond een echte Assistance dog is laten ze dan vragen naar het pasje. De vraag waarvoor de hond is hoef je niet te beantwoorden, op het pasje staat genoeg!

  reageer
 • Raymond

   

  De buddyhond van het KNGF geleidehonden bestaat pas 4 jaren en is momenteel nog steeds alleen voor veteranen en first responders. Om de hond te krijgen moet je aan een aantal flinke voorwaarden voldoen. Ook de aard van de PTSS is van belang. Niet iedereen met een diagnose PTSS krijgt een honden, je moet wel een ernstige vorm hebben. Dat is een keuze geweest van het KNGF Geleidehonden. De gebruikers van deze buddyhonden krijgen deze honden dan ook kostenloos en betalen niet voor hun opleiding. Dit ter verduidelijking. Er zijn meerdere scholen die al dan niet tegen betaling honden opleiden voor gebruikers. Ik ben zeker voor een internationaal eenduidige hesje met daarop een internationale patch, maar dan wel die men kan aanvragen met de daarvoor benodigde papieren en onderbouwing waarvoor men de hond heeft. Medical assistance dog zou daarvoor de beste benaming zijn.

 • pieter

   

  Ook veel vrije jongens uit de taxibranche weigeren geleide honden, ondanks de voorschriften.

  reageer
 • Pimpernel

   

  Het is zeker een meerwaarde een hond als buddy bij PTSS vooral nachtelijks heb zelf ook PTSS. Alleen zie ik de meerwaarde overdag niet in als je getriggert word kan zo een hond niets voor jou betekenen eigenlijk niemand, eventueel alleen een menselijke buddy met kennis van zaken mits deze tijdig kan optreden. Heb zelf zeer veel geluk gehad ik had dus een menselijke buddy in mijn kennissen kring met zeer veel ervaring opgedaan in het buitenland, daar heeft zij vele patiënten kunnen behandelen dus had parate kennis van zaken heb vele hypnotische sessies moeten ondergaan en functioneer nog altijd. Heb gelukkig altijd door kunnen werken met wat ernstige haperingen qua omgang met collega's, het is gewoon een zaak triggers te ontwijken ook al geeft het veel onbegrip in de omgeving. Helaas is mijn buddy overleden maar heb ik gelukkig een nieuwe begripvolle vriendin welke van mijn triggers weet, ben eigenlijk voor 90% genezen. Wil wel nog even zeggen dat in Nederland men veel te lang de patiënten medicijnen laat slikken en een kasplantje van je maken, maximaal een of twee jaar slikken en daarbij hypnotherapie is het beste remedie, helaas zullen er triggers blijven komen deze moet je actief blijven ontwijken en zorg dat je adrenaline opbouw ontwijkt daar was ik eigenlijk aan verslaaft. Overig PTSS is geen nieuwe aandoening het is al meer als honderd jaar bekend als het bunker syndroom. En waar de hond niet welkom is zou je zelf ook niet moeten willen komen, zo heb ik dat altijd al gedaan.

  reageer
 • Rob

   

  Wijze woorden en goed verwoord van een ervaringsdeskundige.

 • Raymond

   

  Nou hij heeft echt wel meerwaarde overdag. Hij brengt mij naar een rustige locatie als ik overprikkeld raak en zal mij dan gaan afleiden. Verder is het afblocken van mensen om mij heen echt wel super. Verder het naar buiten gaan omdat ik hem ook moet afleiden heeft er voor zorg gedragen dat ik niet volledig depressief ben. Goed om te lezen dat je mensen om je heen hebt die je helpen. Dat is mijn geval bijna niet aanwezig. Mijn vrouw kan niet de hele dag bij mij blijven. Bedenk wel dat geen PTSS hetzelfde is. Mijn triggers en beperkingen zijn zeer waarschijnlijk anders dan die van jou.

 • Rob

   

  Veel mensen hebben tegenwoordig een te kort lontje en maken overal een probleem. Nadenken alvorens te handelen is voor veel mensen hedentendagen te moeilijk alvorens te handelen en dan krijg je dit soort van weigeringen. Ik zou zeggen gewoon doorlopen met je hond en laat ze de politie maar bellen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Barry

   

  Belagelijk dat mensen die een hulphonden hebben ivm PTSS worden geweigerd, het is de hoogste tijd dat zulke zaken hard worden aangepakt! QPO

  reageer
 • Misschien moet hier via social media meer aandacht aan gegeven worden. Hond met hulp vestje is toelaten. Ik werkte vroeger in Bataviastad waar destijds ook geen honden mochten komen. Wij kregen instructies om hulp honden toe te laten. Kwestie van kennis. Het is toch te gek voor woorden dat deze meneer alleen al gespannen is omdat zijn hond geweigerd wordt.

  reageer
 • Dick

   

  Nee, de uitbaters van een onderneming moeten hun personeel veel beter opleiden. Maar tegenwoordig is het Flex Flex Flex en dan is er geen tijd over om op dat soort details te letten.

 • Ed Molenaar

   

  Ik wist niet dat het zo'n probleem was. Welke plekken weigeren dan? De sauna kan ik mij wel indenken en bv ziekenhuis.

  reageer
 • kees d.

   

  juist in ziekenhuizen zijn hulphonden welkom

 • Thomas

   

  De burgerking op Bijlmer Arena heeft vrij recent op grove wijze een gehandicapte gediscrimineerd en beledigd vanwege zijn hond. De allochtone bedrijfsleider eiste, nadat hem al was uitgelegd dat iemand weigeren de wet overtrad, dat de gehandicapte zo ver mogelijk weg ging zitten van andere klanten. Sinds ik daar van hoorde staat de Burgerking Bijlmer Arena op mijn lijstje van plaatsen waar ik zelfs nog niet zou eten als hongerlijden het alternatief is.

 • Raymond

   

  Het is dagelijkse kost voor me. Met name als ik voor het eerst ergens komt. Naar de Sauna ga ik idd niet. Denk ook niet dat Docker dat leuk zou vinden. Sommige plekken zijn idd uitgesloten. Ziekenhuis kan Docker gewoon in, operatiekamers en laboratorium en longafdelingen zijn uitgesloten. Verder is een slager uitgesloten en de keuken van een restaurant. Verder mag ik overal komen alwaar iedereen normaal gesproken naar binnen moet kunnen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert