Boek vol wonderlijke verhalen

ALMERE
Pascal Vanenburg uit Almere komt met een boek vol verhalen 'waarvan je niet wist dat je ze wil weten'. Het zijn waargebeurde verhalen uit de geschiedenis, die zo wonderlijk zijn dat je ze bijna niet gelooft. Dinsdag ligt 'De man die zichzelf in Auschwitz liet opsluiten' in de boekwinkel.

De hoofdstukken dragen titels als 'De gravin die baadde in het bloed van honderden meisjes' of 'De man die niet doodging'. Een flink aantal van de verhalen is eerder al gepubliceerd op froot.nl. Vanenburg bundelde vervolgens 51 oude en nieuwe verhalen voor uitgeverij Kosmos. 

In de vergetelheid geraakt
Voor zijn boek doet Vanenburg research op internet, maar hij leest ook eindeloos veel boeken. "Door te zoeken en verhalen te horen van andere mensen, kwam ik achter de verhalen", vertelt de Almeerse schrijver. Het boek staat niet vol primeurs uit de geschiedenis. De verhalen zijn al wel bekend, maar soms zijn zij in de vergetelheid geraakt.

"Van vrienden kreeg ik ook wel eens tips. 'Heb je dat al eens gehoord', werd er dan vaak gevraagd. Als je eenmaal in dit soort verhalen duikt, dan struikel je van het ene verhaal in het andere."

99 procent waargebeurd
Vanenburg droomt er al heel lang over om een boek uit te geven. Hij had altijd het idee om een grote meeslepende roman te schrijven, maar het eerste boek van zijn hand is een non-fictieboek geworden. Maar hoe waarheidsgetrouw zijn de anekdotes? "Ze zijn allemaal waargebeurd, maar laten we het voor de zekerheid op 99 procent houden." 

'Mad' Jack Churchill
Een van de meest bijzondere anekdotes vindt hij die over 'Mad' Jack Churchill, de enige man die een Duitser met pijl en boog wist te doden tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1940 schiet 'Mad' Jack in Frankrijk een Duitse soldaat dood en geeft daarmee het signaal om een nazi-patrouille aan te vallen. Het is de laatst bekende keer in de geschiedenis dat er tijdens een moderne oorlog gebruik wordt gemaakt van een pijl en boog. 

Vanenburg: "Eigenlijk is het leven van die man zo fantastisch, daar zouden ze een film over moeten maken."

reacties (1)

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert