Spanning Nederland-Turkije gesprek van de dag

FLEVOLAND
De spanning tussen Nederland en Turkije houdt ook de Turkse gemeenschap in Flevoland bezig. Uit een rondgang van Omroep Flevoland blijkt dat er geen sprake is van onrust of verontwaardiging, maar het is wel het gesprek van de dag. 

Gesprek met burgemeester
De Turkse Fatih Moskee in Dronten heeft zaterdagavond burgemeester Aat de Jonge uitgenodigd om over de situatie te praten. Moskeegangers en de burgemeester konden elkaar vragen stellen en zaken toelichten. De Jonge spreekt op Twitter over een leerzaam gesprek. Ook de voorzitter van de moskee is positief. 


Sultan Ahmet moskee 
Binnen de Sultan Ahmet Moskee in Almere wordt er eveneens veel over gepraat. Daarbij worden verschillende kanten van het conflict belicht. Het bestuur van de moskee zelf geeft geen mening over de gebeurtenissen.

'Als terrorist behandeld' 
Oud-voorzitter Ramazan Gül van de Sultan Ahmet moskee benadrukt dat het om een conflict tussen twee overheden gaat. Hij hoopt dat burgers kalm blijven en zich niet bij de ruzie tussen de overheden laten betrekken. Gül is overigens wel zeer verbolgen over de manier waarop er met de Turkse minister Kaya is omgegaan. "Ze hebben haar als terrorist behandeld door haar 5 uur lang in de auto te laten zitten, zonder dat ze naar het toilet kon", aldus Gül. "Zo hoor je een vrouw niet te behandelen." 

Emmeloord en Biddinghuizen
Volgens de Turkse moskeeën in Emmeloord en Biddinghuizen is het bij hen geen issue. Op verdere vragen wordt geen antwoord gegeven. 

De spanning tussen de twee landen gaat over de wens van de Turkse regering om in Nederland een toespraak te houden over het referendum in Turkije. Hoewel Nederland geen toestemming gaf, kwam de Turkse minister Kaya daarvoor zaterdag toch naar Rotterdam. Toen ze vervolgens het land werd uitgezet, braken er rellen uit in Rotterdam.

reacties (31)

 • Flevoburger

   

  Ach weet je, ik zie ook liever niet dat NL een podium biedt voor de Turkse binnenlandse politieke aangelegenheden maar google even op Verhofstad en van Baalen Kiev. En dan even het youtube filmpje bekijken. Ik vind het zowel van de Turken als van de EU vertegenwoordigers NIET kunnen. Beetje pot verwijt de ketel.....

  reageer
 • pieter

   

  En wat dacht je van al die thee drinkende burgemeesters.

 • Ja

   

  Hier wil Rutte een slaatje uit slaan om zo de verkiezingen te winnen, als het geen verkiezing tijd was geweest hadden hij het met diplomatieke oplossing gekomen.

  reageer
 • nee

   

  Het kabinet heeft met de Turken overlegd, maar Erdogan wou helemaal geen diplomatieke oplossing en stuurde juist opzettelijk aan op een confrontatie. Dat komt Erdogan namelijk heel goed uit bij het winnen van ja-stemmen voor zijn referendum-campagne voor zijn absolute dictatoriale macht.

 • nee

   

  Het kabinet heeft met de Turken overlegd, maar Erdogan wou helemaal geen diplomatieke oplossing en stuurde juist opzettelijk aan op een confrontatie. Dat komt Erdogan namelijk heel goed uit bij het winnen van ja-stemmen voor zijn referendum-campagne voor zijn absolute dictatoriale macht.

 • Willem

   

  Als je in het buitenland gaat wonen en werken verandert je politieke voorkeur niet. Het is daarom heel goed mogelijk dat je - ver van thuis - voor of tegen de zittende regering in je thuisland bent. Als een in het buitenland wonende en werkende groep mensen groot wordt, dan is het dus ook heel goed mogelijk dat er binnen zo'n groep tegenstellingen (lees spanningen) ontstaan. Zie de spanningen in onze Turkse gemeenschap na de couppoging. Als deze situatie bestaat is de kans groot dat wanneer een politicus uit het thuisland hier campagne komt voeren om zijn of haar deel van de gemeenschap achter zich te krijgen, de spanningen gaan leiden tot escalatie. Ik vind het daarom begrijpelijk dat de Nederlandse regering deze vorm van campagne voeren verbied. Er zijn tegenwoordig genoeg andere middelen om je doelgroep te bereiken. Als je dan toch via een achterdeur probeert om het land binnen te dringen, dan moet je niet boos worden als je een ongewenste vreemdeling wordt buitengezet. Het was een minister onwaardige actie de geleid heeft tot de escalatie die we juist wilden voorkomen.

  reageer
 • Barbara

   

  Het had wellicht beter geweest wanneer deze burgemeester op de uitnodiging was ingegaan als ook de dames van deze heren hun ega hadden mee kunnen laten praten. Het ging immers om een vrouw in het bijzonder die de afwijzing duidelijk voor hen nog schrijnender maakte.

  reageer
 • gelijk

   

  Die Almeerse moskeevoorzitter moet niet zeuren dat die vrouw slecht behandeld zou zijn. Wij behandelen in Nederland vrouwen en mannen gelijk, terwijl dat in Turkije zeker niet zo is.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Wij behandelen in Nederland vrouwen en mannen gelijk" - mag ik daar even smakelijk om lachen? Oké, het is hier naar verhouding vast beter dan in Turkije, maar ook hier is de gelijkheid ver te zoeken. Op papier wel, in de praktijk absoluut niet.

 • laat alle reacties zien
 • Pimpernel

   

  Over het algemeen vind ik persoonlijk heb je absoluut niet echt last van de Turkse gemeenschap in Nederland, zij parasiteren niet zoals andere bevolkingsgroepen, en qua misdaad en ander ongemak doen deze niet onder voor de rest van onze bevolking. Maar helaas de huidige mineur is een gevolg van dubbele nationaliteit en valt onze eigen overheid te verwijten, het huidige kabinet wist wat het te doen stond het komende kabinet kan gelijk dit punt onder handen nemen. De uitlatingen van de Turkse overheid is ronduit beschamend en zal zeker weten beantwoord moeten worden met verregaande maatregelen. Erdogan is onbetrouwbaar chanteert en erger, alle verdragen moeten opgezegd worden, ook al betekend dit het failliet van vele invest instellingen door hebberige Nederlandse bedrijven welke de reden negeerden waarom Turkije niet toegelaten werd in de EU maar alsnog investeerden. Je ziet in Turkije een land wat jaren terug al het oorlogspad heeft gekozen, het heeft zich verbonden aan ons vijandelijke gezinde natien, we moeten als EU zijnde subiet alle betrekkingen verbreken en de grenzen hermetisch sluiten, de EU mag zich schamen dat deze zich heeft laat chanteren door dit land.

  reageer
 • Anoniem

   

  Erdogan spreekt over gijzelen van Turkse-Nederlanders terwijl nederland hen de ruimte bied om voor of tegen testemmen. Maar ze willen niet dat wij eisen stellen aan waaraan een bijeenkomst moet voldoen. Ik zie met hoeveel verontwaardiging door vele mensen uit turkije wordt gereageerd, ze vinden dat ze niet worden opgenomen, gediscrimineerd. Mijn vraag aan hun wil je nu een turk zijn die in nederland woond of wil je een nederlander zijn met een turkse achtergrond. Twee contexten die een groot verschil kunnen maken in hoe je je zelf voegt aan de samen leving. Ik ben dan ook erg benieuwd wat ze allemaal zeggen als meneer erdogan zijn machtspositie heeft gekregen. Let heel goed op beste Turkse-Nederlanders, als erdogan die macht heeft is tegenspraak het einde van jou vrijheid. Dus jou mening of overtuiging is niet meer van belang en zelfs erg gevaarlijk voor jou als dit niet op een lijn zit met hem. Kijk goed wat hieraan vooraf ging zonder dat mensen het ook maar eens of oneens waren met de ingreep werden ze opgesloten en ontslagen alleen om dat ze bij het zelfde geloofsovertuiging waren. Hier mag je een eigen geloof hebben, ook als zijn we het niet altijd eens met elkaar.

  reageer
 • De Vries

   

  Ze wist dat ze niet welkom was, dus moet niet zeuren dat ze in de auto moest blijven zitten. Tukije zelf verklaart duizenden mensen niet welkom en Erdogan gedraagt zich als een dictator.

  reageer
 • oudvisser

   

  de Turkse president vergeet dat wij een koningsrijk zijn en geen republiek zo als hij dat noemt vreemd dat hij het verschil niet weet en hij wil bij de eu horen laat hij zijn schoolgeld maar terug halen of zich laten onderwijzen hoe de landen hier in Europa zijn republiek of koningsrijks

  reageer
 • Rob

   

  Erdogan vergelijkt ons met een bananenrepubliek, misschien is het slimmer van deze dictator puresang om dat woord bananen voor zijn eigen republiek te plaatsen. Dit heerschap zoekt namelijk ruzie met de gehele EU en dan ben je toch echt verkeerd bezig. Die Turkse EU medebewoners die zo Erdogan gezind zijn daarvan vraag ik mij echt oprecht af dat die beter terug kunnen keren naar hun land van herkomst met hun vlaggen ipv hier de boel te laten escaleren wat ze nooit zullen gaan winnen. Het associatieverdrag moet direct opgeheven worden met Turkije dus alleen een Nederlands paspoort. Ik weet wel waar de Turkse gemeenschap in Nederland voor gaat kiezen en dat zal dan geen voordeel voor Erdogan zijn want democratie is ook voor de Nederlandse Turken veel meer waard dan een dictatuur.

 • Evros

   

  Hoe belachelijk kan je jezelf maken meneertje Erdogan !

  reageer
 • Rob

   

  De meeste Turken in Nederland zijn slimme mensen, die weten echt wel wat democratie betekent en wat niet, Erdogan kan op zijn hoofd gaan staan totdat hij blauw ziet maar de politiek die hij voorstaat is simpelweg het veel verder terugdringen van het beetje democratie wat Turkije had. Ze willen graag bij de EU maar dan moeten er een hele andere polititieke wind gaan waaien met vrije pers en meningsuiting die nu verre van ver te zoeken is

  reageer
 • Narcos

   

  Het gaat hier om duidelijke opgezette provocaties van de Turkse regering. Heel jammer dat de burgers op deze manier gebruikt worden voor een politiek steekspel. Belangrijk dat overheden van alle lagen een duidelijk signaal afgeven dat we hier in Nederland nog niet alles zo maar accepteren, ondanks onze grote tolerantie.

  reageer
 • Bobby

   

  Mevrouw is als terrorist behandeld? Wat een gebrek aan realiteitszin hebben sommige mensen toch. Vanuit Ankara worden we voor Nazi's uitgemaakt, terwijl de betogers in Rotterdam met hun grijze wolven-gebaartjes scanderen dat we joden zijn. In de V.S. is het de norm dat de nationale vlag altijd hoger moet hangen dan welke andere vlag ook. Misschien moeten we in Nederland ook zo'n wet maken. Je mag in dit land wel met buitenlandse vlaggen zwaaien, maar alleen als er minimaal een net zo grote Nederlandse vlag boven zit. En anders sluit ik me bij de Burgemeester van Rotterdam aan.

  reageer
 • John

   

  Wat zo bijzonder is, is dat de turken twee nationaliteiten hebben. Ik zeg, kies er een en neem de gevolgen. Ook apart dat wij hier menaen moeten laten spreken die meer dan 100.000 mensen als terroristen en dan hier komwn spreken voor democratie. Iets wat ze zelf totaal niet kennen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  "Wat zo bijzonder is, is dat de turken twee nationaliteiten hebben." - de meeste Turken hebben dat niet natuurlijk. Veel Nederlanders met een Turkse achtergrond wel. Die dubbele nationaliteit is niet het probleem, al wil Sybrand Buma ons dat wel doen geloven. Het grondprobleem is de lange arm van Ankara.

 • Koos

   

  Waarom wordt een oud-voorzitter het woord gegeven? Spreekt hij namens de moskee of namens zichzelf? Hoe dan ook, een feestje geef je in je eigen land en niet in het land van een ander. Eigen is dat heel simpel!

  reageer
 • Elza

   

  Ik zie lekker veel vrouwen op die foto. Faciliteert de burgemeester van Dronten segregatie en seksediscriminatie?

  reageer
 • Hans

   

  Schandalig hoe onze Turkse Nederlanders zich in Rotterdam gedragen hebben en veel schade gemaakt hebben.

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Het is 'een kwestie tussen 2 overheden', jazeker, maar als de ene overheid de andere voor Nazi restanten, fascist en bananen republiek uitmaakt, dan vraag je je wel af wat er met Erdogan, Cavusoglu en Yildirim aan de hand is: iets teveel gesnoven? Mijn god wat een taalgebruik, daar is Rutte toch een lieverdje bij. Ik ben heel erg benieuwd naar al die 'Turkse Nederlanders' die gisteren hun eigen fascist wilden toejuichen, wat zijn dat voor achterlijke Osmanen? Het is waar: veel (nieuwe)Nederlanders van Turkse afkomst zijn laaggeschoold, de taal nauwelijks machtig en krijgen vast wel geld van de Turkse staat om hier propaganda te maken voor de kromme ideeën van Erdogan... Evvet: nee dus, net zo min als het agressieve gedrag van al die jonge jochies gisteravond in Rotterdam... Dus: goed besluit van de Nederlandse regering!

  reageer
 • Jeroen

   

  Ik ben het zeer eens met de werkwijze van het kaninet, ik vraag me wel af of men ook zo gereageerd had als er geen verkiezingen zijn

  reageer
 • Boels

   

  Lees ik dat de huidige Turkse Grondwet het verbied om buiten Turks grondgebied verkiezingspropaganda te verspreiden. Hoor ik dat het CDA het associatieverdrag met Turkije wil opzeggen want dat verhindert inburgeren. Misschien toch verstandig als Erdogan niet zijn zin krijgt.

  reageer
 • Patrick

   

  Fijn dat iedereen het hoofd koel houdt en normaal blijft doen tegen elkaar. Dit is inderdaad een kwestie tussen twee overheden.

  reageer
 • Jan

   

  Erg kortzichtig, want dit is het land van ons, de overheid is door ons gekozen. Die Turken zijn helaas geen democratie, dus een dictator die probeert om heel Europa onder de duim te houden. Hoofd koel houden? Net als in Rotterdam zeker? Dit is ons land, niet van een stelletje gekken die denken dat ze hier de boel even kunnen bepalen zonder enige binding hier te hebben. Behalve geld, dat dan weer wel.

 • Flevogoed

   

  Wel paal en perk stellen , links af of rechts af en idd hoofd niet op hol laten slaan en dingen als een dwaas gaan doen of ondernemen . Van te voren waren zaken al duidelijk tussen de overheden en als daar geen gehoor aan wordt gegeven , zal er een overheid op de blaren moeten gaan zitten .

 • ans

   

  wie in een ander land wil wonen,welk land dan ook moet zich aanpassen,om in vrede te leven,en met elkaar 1 zijn, EN ,niet wat er nu gebeurd is ,dan wordt de haat alleen maar groter dat is niet de bedoeling,,een mooie wereld in vrede,,er is er maar 1,, verpest dat niet !!!!,,,na ons ,is er dan geen toekomst meer voor iedereen en de kinderen na ons,,,

  reageer
 • Erik de Vries

   

  Als Meneer De Jong van 3 straten verderop bij mij thuis een feestje wil houden en ik wil dat niet, en ik vertel hem dat meerdere keren, en hij doet het tóch, wat verwacht hij dan?? Dat ik hem met open armen ontvang of dat ik de politie bel?? Diep respect voor de overtuigende wijze hoe dit is aangepakt door onze regering. Nederland is de baas in Nederland en zo moet dat blijven.

  reageer
 • Knielus

   

  Helemaal mee eens!!

  reageer
 • Dr.Jake

   

  Na "treitervlogger" wordt dit jaar het woord van het jaar "pleuropminister".

  reageer
 • Dr.Jake

   

  En hebben de turken resp. De DENK-bevolkingsgroepen metteen een goede voorberld gezien dat men niet alleen woorden (als pleurop) gebruikt maar ook daden. We hebben dus nu de eerste pleuropkandidaat-/minister stevig het kand uit gezet. En na woensdag volgen er nog veel meer van vlaggetjes mensen daar zorgt One Geert wel voor : direct of indirect !

  reageer
 • ronald

   

  Dit jaar maar even geen Turkse zonvakantie dan maar naar Griekenland

  reageer
 • Willen Dronten

   

  Als je aanpas waar je woonde heb je niks met een ander land te maken wil je liever in Turkije zijn ga dan lever je Nederlandse paspoort in en ga anders gewoon aanpassen naar het land waar je woon

  reageer
 • ik snap niet waarom de in Nederland woonachtige turken zich druk maken om deze kwestie..beetje vreemd als deze het eens zijn met de huidige regering in Turkije..

  reageer
 • Bo

   

  Niet naar het toilet kon, zij wist dat ze hier niet mocht komen en dat de situatie explosief was, wat verwacht je dan als je toch komt? Ik vind dat de Nederlandse regering dit goed en adequaat heeft opgepakt.

  reageer
 • Nora

   

  Dat moeten ons niet mee opzadelen, laten ze wachten tot ze daar gaan stemmen.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert