Miljoen extra voor buitendijkse haven

URK
De gemeente Urk trekt een miljoen extra uit voor de aanleg van de nieuwe buitendijkse haven. Dit bedrag komt bovenop de 2,5 miljoen die de gemeente eerder toezegde. Dat werd bekend tijdens de gemeenteraadsvergadering maandagavond. 

Exploitatie haven
Daarnaast besloot de gemeenteraad om een onderneming te starten zodat de gemeente een deel van de haven kan gaan exploiteren. "Wij krijgen in de nieuwe haven een stuk kade en een ontsluitingsweg zodat andere bedrijven ook op die kade kunnen werken", vertelt wethouder Geert Post. Tot nu toe was de kade exclusief voor de zeven bedrijven die in de haven investeren. De gemeente wordt nu dus het achtste bedrijf. De gemeenteraad maakte 100.000 euro vrij als startkrediet voor de nieuw op te richten onderneming. 

Waar alle partijen in de gemeenteraad positief waren over het uittrekken van een extra miljoen werd er over het oprichten van een onderneming langer gediscussieerd. Een aantal partijen was teleurgesteld dat Urk de haven niet in zijn geheel zélf gaat exploiteren. Want dit was volgens hen altijd het uitgangspunt. Wethouder Post gaf aan dat niet hij maar de provincie hierover gaat. Die heeft op verzoek van de ondernemers besloten dat de gemeente Urk de haven niet in zijn geheel gaat exploiteren. 

Zuiderzeelijngelden
De miljoenen voor de buitendijkse haven komen uit de Zuiderzeelijngelden. Met die Zuiderzeelijngelden worden Noordoostpolder en Urk door het Rijk gecompenseerd voor het feit dat het kabinet in 2007 een streep zette door de aanleg van de Zuiderzeespoorlijn naar het noorden van het land. Het geld mag gebruikt worden voor projecten om de economie in het noorden van Flevoland te stimuleren.

 
 

reacties (14)

 • Hannes

   

  Haven geluiden, bepaald de sfeer van een haven!!. "Voorkom wel een blokkendoos structuur!!" Want dat past niet bij het karakter van Urk!" Een haven trekt altijd bezoekers aan!!. Waar men zeker rekenschap mee moet houden!! "Juist om de toekomst van een werkenden-haven te bepalen!!"

  reageer
 • De Boer

   

  Op twitter vertellen die wethouders vol trots dat ze op een universiteit les volgen om NOG beter te worden op kosten van de betalende burger! Kan SGP deze amateur niet de zak geven? Wie heeft er nog een stemadvies?

  reageer
 • Pieter

   

  Stem dan de visserijspecialist van de CDA. Het zou mooi zijn als de CDA de grootste partij van Nederland zou worden. Goed oor visserij. Geurts minister van Visserij! Ik deel uw conclusie over Geert. SGP onwaardig. De overige raadsleden van de SGP verdienen ook weinig respect. Ze doen heel weinig en het niveau wat ik gisteren bekeken heb van de SGP was belabberd slecht. Vooral de vraag van Hendrik Jan aan de burgemeester was slecht over een advertentie in de krant. Als jullie SGP wethouder niet zoveel fouten maakt, kan de aanslag de helft minder.

 • Klaas

   

  De SGP is een partij die nooit afgerekend wordt op haar prestaties. Dat is de reden dat de wethouder en raadsleden ver onder niveau kunnen blijven presteren. De kiezers stemmen blindelings SGP. Ik vraag hoe me af of wethouder Geert Post wel principes heeft.

  reageer
 • de Boer

   

  Omdat Geert Post niet aanwezig was, moesten de ondernemers wel die keuze samen met de provincie maken. "Wethouder Post gaf aan dat niet hij maar de provincie hierover gaat".

  reageer
 • Visser

   

  Zolang de leugen op Urk nog mag regeren, stem ik CU. Geert doe a.u.b. de Urker samenleving een lol en stop met liegen. Doe een keer wat meer je best.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jelle

   

  We zijn blij dat de haven er uiteindelijk komt. Geert Post heeft wederom geen reet gedaan. Hij kost onze burgers iedere maand een VET salaris.

  reageer
 • Wezelman

   

  VVD moet in de gemeenteraad. Onze lobby is veel krachtiger dan de SGP.

  reageer
 • Dirk Zaan

   

  De Zuiderzeelijngelden waren eigenlijk voor transport van burgers bedoeld. Nu gaat men hier het bedrijfsleven subsidiëren met dit geld? Dit is helemaal de bedoeling niet. Hoewel het is beter is dan het opmaken aan kinderspeelplaatsen of fietspad van niks naar nergens.

  reageer
 • frits

   

  Nee, transport van burgers is nooit het doel, maar hooguit een middel. Ook bij de Zuiderzeelijn ging het om verbetering van de economie en werkgelegenheid. En omdat bleek dat andere maatregelen effectiever zouden zijn, is besloten de Zuiderzeelijn niet aan te leggen, en het geld beschikbaar te stellen voor regionale economische projecten. De provincie Flevoland heeft de haven van Urk aangedragen als project.

 • Loosman

   

  Het wordt tijd dat de VVD in de gemeenteraad komt. Geert Post zal de SGP veel stemmen kosten. Zowel plaatselijk, maar ook landelijk. De raadsleden van de SGP hebben weinig kennis en geen toegevoegde waarde voor de Urker gemeenschap.

  reageer
 • Realist

   

  18 stemmen van de 12.000 heb je er. Hoop dat je nooit verder komt.

 • Jaap

   

  Jammer dat door de inbreng van Geert Post de exploitatie niet gelukt was. Toen Geert Post dit mooie project van wethouder Freek Brouwer kreeg is het voor de gemeente Urk mislukt. Geert deed vooral niets en was door zijn opstelling geen gesprekspartner. De ondernemers hebben de kar getrokken.

  reageer
 • ondernemer

   

  Door de opstelling van Geert Post was de haven er bijna niet gekomen. Wij als ondernemers hadden daarom geen enkel vertrouwen in Geert Post.

  reageer
 • pieter

   

  Met dit soort amateur politici blijft het armetierige Flevoland ook de komende 100 jaar gewoon door modderen. Scheiding van kerk en staat is ook op Urk noodzakelijk.

 • Meindert

   

  Normaal stem ik landelijk SGP. Gezien het feit dat Geert Post alles verziekt voor Urk en SGP onwaardig gedrag vertoont stem ik deze keer niet op de SGP. Geert Post had het bijna voor elkaar dat Urk geen haven kreeg. Thuis heb ik de vergadering gevolgd. Het was vooral een sterkte inbreng van Willem Foppen, Jan Hakvoort en Anja Keuter.

  reageer
 • frits

   

  Dus draait de gemeente via de onderneming ook op voor de structurele exploitatieverliezem van de haven. Extra geld erin stoppen lijkt op staatssteun, en mag dus ook niet onbeperkt. Risico's....

  reageer
 • Jaap

   

  Door de opstelling van de wethouder heeft de wethouder Urk buitenspel gezet, zodat de wens om te exploiteren mislukt was. Geert Post leunde achterover en deed werkelijk niets. Daarnaast spreekt Geert Post niet altijd de waarheid en heeft hij geen vertrouwen. Uiteindelijk komt er de haven met dank aan de provincie en de Urker ondernemers.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert