Verkiezingen: wat mag wél en wat mag niet in het stemhokje?

FLEVOLAND
Na maanden campagne voeren is het zover. 15 maart, de dag van de verkiezingen is aangebroken. Tijd om nog even op een rij te zetten wat wél en wat niet mag in het stemhokje.

Wat als je per ongeluk een verkeerd vakje inkleurt?
Je mag één keer de fout ingaan. Je kan dan met het stembiljet naar de voorzitter van het stembureau en die geeft je een nieuwe. Het oude formulier wordt in dat geval ongeldig gemaakt.

Is het toegestaan om iets op het stembiljet te schrijven? 
Het liefst niet, maar als de tekst niet persoonlijk herleidbaar is dan mag het wel. Dat zegt Rob Jacobs, hij is woensdag de voorzitter van het stembureau op basisschool De Boeier in Lelystad.

Het tekenen van een smiley of het schrijven van een tekst zorgt er niet automatisch voor dat een stembiljet ongeldig wordt verklaard. Dat gebeurt alleen als je bijvoorbeeld je volledige naam op het biljet zet. Uitgangspunt is: een stembiljet mag niet herleid kunnen worden tot één persoon. 

Mag je een selfie maken? 
Ja, dat is toegestaan. Je mag in het stemhokje foto's maken. Let wel op dat je geen andere personen op de foto zet. 

Ik heb hulp nodig bij het stemmen, mag iemand met mij mee het stemhokje in? 
Alleen als je een lichamelijke beperking hebt. Denk aan mensen die moeilijk ter been zijn. Die mogen dan door iemand ondersteund worden.

Bij andere zaken, zoals moeilijk kunnen lezen, is het niet toegestaan om geholpen te worden. De Kieswet schrijft voor dat je alleen het stemhokje in gaat. Als je moeite hebt met stemmen kan je wel een machtiging geven aan een ander. 

Voor mensen die in een rolstoel zitten is bij veel stembureau's overigens een speciaal hokje aanwezig. Daar zit de plank waarop je het stembiljet kunt uitvouwen een stuk lager.

reacties (5)

 • het rode potlood is voor pvda-stemmen. pvv stem je met een blauwe balpen

  reageer
 • Jeroen

   

  en GroenLinks doen we met grassap ?

 • En een héle belangrijke regel: je mag NIET aan het potlood likken! (Er hangen altijd van die briefjes "niet het potlood bevochtigen" in ons stembureau... kennelijk is dat in het verleden wel gebeurd haha :-) )

  reageer
 • Gerten

   

  En het is verboden om op de VVD te stemmen.

  reageer
 • pieter

   

  wat wel mag, is links en onleefbaar.

 • .\/\/.

   

  Het uitslaan van onzin blijft daarentegen gewoon toegestaan!

 • Jeroen

   

  Dan heb jij mooi pech, want mijn stem krijgen ze. ga jij maar zielig links stemmen

 • Trudy

   

  Dus als je slechtziend bent mag je niet met een ander in een stemhokje, maar als je slecht ter been bent wel? Waar is deze discriminatie op gebaseerd? En een machtiging is wel toegestaan? Degene die dit bedacht heeft moeten ze het stemrecht ontnemen!

  reageer
 • Piet

   

  Als je slecht ter been bent heb je meestal een invalidenkaart, dus dat is controleerbaar. Iedereen kan wel zeggen dat hij mee moet omdat zijn vrouw slecht kan zien. Hoe kun je dat controleren?

 • Buuf21

   

  Slecht ziende mogen ( vind ik)wel met een door hunzelf aangewezen vertrouwenspersoon het stemhokje in

  reageer
 • Bart

   

  Nee dus!!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert