Gemeente streng bij vervangen gasleiding

LELYSTAD
De gemeente Lelystad is tot twee keer toe een woning binnengevallen waarvan de eigenaar weigerde de gasleidingen te vervangen. Eigenaren zijn hiertoe verplicht omdat oude leidingen door roestvorming kunnen breken. Tachtig procent van de huiseigenaren heeft de leidingen inmiddels laten vervangen. 

Woning binnenvallen
Niet alle huiseigenaren zijn volgens wethouder Van den Heuvel te bereiken. Als een huiseigenaar niet reageert op brieven stuurt de gemeente een inspecteur langs. Mocht dat geen resultaat opleveren dan volgt er een dwangsom. In het uiterste geval valt een deurwaarder samen met de politie, een installateur en een slotenmaker de woning binnen. Dat is tot nu toe twee maal gebeurd.

Huurwoningen
Lelystad weet van 860 huiseigenaren nog niet of zij de leidingen laten vervangen. Deze mensen hebben een herinneringsbrief in de bus gekregen, waarin gevraagd wordt wat de stand van zaken is. Daarbij zit ook woningcorporatie Centrada die 300 woningen heeft waarvan de leidingen nog vervangen moeten worden. 

De gasleidingen van alle 15.000 woningen moeten in juni dit jaar vervangen zijn. 

reacties (6)

 • Beo

   

  Hoorde van de gasvrienden dat ze in 1,5 jaar pas twee echte slechte huizen hebben gevonden. Oude huurhuizen. Schande !!!!

  reageer
 • havenaar

   

  Hé, toevallig... Bij mij komen ze ook pas in mei....is zeker druk?

  reageer
 • Dirk2

   

  Wat heeft deze gemeente (lees wethouder) toch een ontzettend grote mond! Er is geen brief bij geen enkele bewoner in de buurt geland, nu niet, nooit niet! Woningen van 1976-1978. Prutsers, dat zijn het! En dan dreigen met juridische stappen tegen de vroege bewoners die heeeeel veel geïnvesteerd hebben vanaf '67! Rot toch op!

  reageer
 • Flevowatcher

   

  Afgezien dat het gevaar niet zo groot is als de Gemeente het doet voorkomen, ik moest m'n gasleiding echt per direct vervangen, maar het bleek volslagen overbodig... Ik heb de gemeente nu een gedetailleerd overzicht gevraagd van alle woningen in mijn wijkje (zeg 100 m afstand) om zeker te zijn dat alle woningen ook echt veilig zijn: bij verhuurpanden, zoals in de Kreek nogal eens voorkomt, wordt misschien iedereen aangeschreven, maar ja als de eigenaar in Polen of Duitsland zit... Volgens die mevrouw van de gemeente (Wijnstra) is er ontploffingsgevaar in dergelijke woningen. Ik als gecertificeerd deskundige geloof er helemaal niets van, maar als de gemeente 1 stap zet (het vervangen van 5 meter leiding kostte mij 350 E) , wil ik graag van diezelfde gemeente weten hoe het er met mijn buren, en bewoners in de directe omgeving voorstaat. En daar heb ik nog geen antwoord op...

  reageer
 • Willem

   

  Ik vind dat de gas leverancier verantwoordelijk is voor deze kwestie, je kan niet alles steeds bij de burger neerleggen en of juridisch dwingen. Wat als je wel wilt maar financieel alles maar net red?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Ria

   

  Wat een zeurpieten. Hebben ze niets anders te doen? Oh, ja we lopen de kans op ontploffing, hoeveel huizen zijn er al niet ontploft? Mijn huis is ook nog niet gedaan. De monteur heeft het zo druk dat hij pas in mei in onze straat kan beginnen. Ik hoop wel dat mijn huis niet voor die tijd ontploft!!!!!

  reageer
 • Truus

   

  Wij zijn pas in juni aan beurt. Nog meer kans dat woning voor die tijd ontploft ;-)

 • Jan

   

  Het zou wel een knaller zijn

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert