VVD overal de grootste, behalve op Urk

FLEVOLAND
In bijna alle Flevolandse gemeenten is de VVD de grootste partij. De uitzondering is Urk: daar is de SGP de winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag.

In Almere kreeg de VVD 20,7 procent van de stemmen en bleef daarmee de PVV ruim vijf procent voor. In Lelystad is het verschil veel kleiner: de VVD kreeg 19,3 procent, maar de PVV zit die partij op de hielen met 17,5 procent.

Lelystad
De rechts-populistische partijen scoorden in Lelystad het beste van alle Flevolandse gemeenten. De PVV, Forum voor Democratie, Voor Nederland en Geen Peil behaalden in de provinciehoofdstad samen 20,2 procent. In Almere was dat 18,5 procent. 

CDA tweede partij in NOP, Dronten en Zeewolde
In Noordoostpolder, Dronten en Zeewolde is het CDA de tweede partij achter de VVD. In Noordoostpolder is de achterstand van de christen-democraten op de liberalen slechts 2,2 procent. 

Urk
Op Urk ging de SGP er opnieuw met de meeste stemmen vandoor: 56,1 procent. Dat is bijna vijf procent meer dan bij de vorige Kamerverkiezingen. Daarachter komen CDA en de ChristenUnie, die bijna een derde minder stemmen kreeg. De PVV is de vierde partij op Urk en maar een fractie kleiner dan de ChristenUnie.

GroenLinks
GroenLinks is relatief gezien de grootste winnaar in Flevoland. Het beste heeft de partij gescoord in Almere, waar zij 9,9 procent van de stemmen heeft gehaald, een toename van 8 procentpunt. 
D66 trok de meeste kiezers in Almere met 12,1 procent. Op Almere na groeide de SP overal en is in Lelystad met 10 procent zelfs de derde partij.
Ook 50 Plus boekte winst en verdubbelde in Almere bijna naar 4,6 procent. Ook de Partij voor de Dieren had in Almere haar beste resultaat met 3,9 procent. 
Nieuwkomer Denk deed het in Lelystad het beste met 3 procent. Forum voor Democratie was het meest populair in Almere met 2,3 procent.
Artikel 1 van Sylvana Simons komt niet in de kamer. Opvallend is wel dat die partij in Almere toch nog 1,9 procent van de stemmen kreeg.

PvdA
De grote verliezer is overal de PvdA. In Lelystad, eens een rood bolwerk, raakten de sociaal-democraten driekwart van de kiezers kwijt. In Almere en Zeewolde is het verlies zelfs nog iets groter. 


 

reacties (37)

 • Steven Stedenwijker

   

  De mensen in de polder leven in het aardse paradijs en nog stemmen ze massaal op de ongenoegen partij.

  reageer
 • Auke

   

  Albert Woord is een misselijk mannetje. Op Urk moeten ze zo snel mogelijke een nieuwe fractievoorzitter voor onze partij.

  reageer
 • Douwe

   

  Albert Woord heeft een te grote mond in de Urker gemeenteraad. Mensen stemmen daarom geen CU, maar PVV.

  reageer
 • Hannes

   

  En uiteindelijk bij moedertje staat terecht te komen; als het fout gaat!!" "Je zal je kroost ook de vrijheid moeten geven!"

  reageer
 • Frank

   

  Waar ik het op baseer? Nieuwsberichten, besluitstukken, social media, informatiebijeenkomsten, gesprekken voeren.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Hannes

   

  Vandaar dat het één grote debacle is, dat er geen begeleiding in de opvoeding meer is!! Hoe men het zakgeld uitgeeft!! (Nogmaals waar baseer je het allemaal op!)

  reageer
 • Karel

   

  Wat naïef van u. U weet toch wel dat een dergelijke uitslag wel degelijk invloed heeft en doorwerkt in de gemeentes, al is het maar mentaal? Of verwacht u dat het nu nog lekker bekt met de PvdA in heel Nederland? Deze partij wordt echt niet meer serieus genomen.

  reageer
 • Urk

   

  Ik zie al alleen op urk hebben ze verstand van politiek

  reageer
 • Frank

   

  Ja, maar de landelijke politiek stelt enkel geld beschikbaar. Heeft niets te maken met het besluit over de floriade. Dat is toch echt aan Almere.

  reageer
 • Hannes

   

  Met de wijsheid in pacht te hebben; waar baseer je dat allemaal op! "Als de gemeenteraad nog miljoenen van de landelijke politiek verwacht, als het om de Floriade gaat!!"

  reageer
 • stephan

   

  Dirk, waar haal je die wijsheid vandaan? Vvd mag dan veruit de grootste zijn, hij heeft cda en d66 en een andere centrum danwel linkse partij nodig. Vergeet ook de zetelverdeling in de eerste kamer niet. De vvd zal toch ook water bij de wijn moeten doen en heilige huisjes zien sneuvelen. Dus het kan best med gaan vallen. Maar ja, sommigen hebben de instelling: of je nu door de hond of de kat gebeten wordt, je schiet er niks mee op.

  reageer
 • Flevoburger

   

  Ach er was volgens mij vorig jaar nog zo'n "ding" waar geheel democratisch over gekozen werd. De uitkomst van deze geheel democratische toestand ( het Oekraïne referendum) werd door Rutte zo de sloot in gekieperd. Rutte kan Erdogan in ieder geval bedanken voor zijn medewerking......

  reageer
 • Hoezo mooie overwinning als je 9 zetels verliest... Terecht dat de VVD 1 van de grote verliezers is...

  reageer
 • Dirk

   

  vvd heeft maling aan t volk met voorop mark rutte hij gaat gewoon door met leugens vertellen en houd de armoed in stand door uitkeringen te bevriezen huurtoeslag omlaag zorg premie,s pmhoog en maakt mensen die een uitkering hebben pronleem gevallen gewoon een zooitje wat er blijft zitten .

  reageer
 • flevo

   

  Als ik het dus goed begrijp hebben alleen de kiezers op Urk hun gezond verstand gebruikt?

  reageer
 • Lubbe

   

  van der Staaij doet iets niet goed, hoewel het aantal zwaar gelovige kiezers groeit, wordt de SGP landelijk niet groter.

  reageer
 • Frank

   

  Je weet toch hoop ik wel dat we gister hebben gestemd voor de tweede kamer en niet voor de gemeenteraad. Landelijke politiek heeft niets te zeggen over wat er in Almere gebeurd

  reageer
 • weer 4 jaar de firma list en bedrog aan de macht..onbegrijpelijk dat deze weer herkozen zijn

  reageer
 • frits

   

  Het is een boeiend vraagstuk wat deze verkiezingsuitslag voor de bestuurlijke toekomst van de provincie Flevoland gaat betekenen. De VVD wilde in de vorige kabinetsperiode al naar minder provincies. Pechtold is zeer duidelijk geweest over hoe D66 dit ziet. Het CDA rept in het verkiezingsprogramma wel over het belang van de gemeenten, maar nergens over het belang van provincies. ChristenUnie heeft wel een standpunt over gemeentelijke herindeling, maar niet over de provincies, en noemt de provincie zelfs nauwelijks. Alleen bij gaswinning spreekt de CU over 'provincie Groningen' gesproken, maar dat lijkt meer als aanduiding van de regio bedoeld te zijn, en verder staat er dat de provincies iets moeten met toegankelijkheid van treinstations. GroenLinks heeft het ook nergens over de provincies, behalve over het kiezen van de commissaris van de koning. Het zou met niets verbazen als de coalitieonderhandelingen tot het einde van de provincie Flevoland gaan leiden. Geen van de partijen die in beeld zijn voor de coalitie maakt zich in het verkiezingsprogramma sterk voor het behoud van de provincies.

  reageer
 • stop

   

  Niemand hoor je over het aanmerkelijk verlies van de VVD. Grote winnaar? Nee net als de Pvda grote verliezer. Hiermee wordt het gevoerde beleid dus afgekeurd. En dat moet de VVD de komende periode gaan voelen.

  reageer
 • frits

   

  De stelselmatige verkeerde keuzes op lokaal niveau worden meestal door PvdA en VVD samen gemaakt. Hoe lang zit de VVD al in de colleges van bijvoorbeeld Almere en Lelystad? De lokale verkiezingen duren nog een jaar. Er zal het komende jaar dus niet veel veranderen, tenzij de coalitie valt. Dan zouden in Lelystad VVD, Leefbaar Lelystad, Inwonerspartij, CU en CDA een coalitie kunnen vormen. Maar dat gaat vast niet gebeuren.

  reageer
 • Karel

   

  U vergeet dat de VVD net zoveel schade heeft aangericht en kapot heeft bezuinigd als de PvdA. Maar ja, de kiezer blijkt voor de zoveelste keer kort van memorie te zijn. Het weekendje Erdogan heeft Markje smiley geholpen.

  reageer
 • Greb

   

  Voor mij niet opvallend dat partij Artikel 1 in Almere zoveel stemmen haalt. Als je eens rustig door de stad loopt, zie je waarom dat zo is.

  reageer
 • me

   

  Wat een opluchting dat er niet zoveel schaapjes achter die roeptoeter aan lopen

  reageer
 • Barbara

   

  Heel apart voor Lelystad in het bijzonder die veel uitkeringsgerechtigden telt, en een middenklasse inkomens die volgens mij uit niet wetende wat te stemmen het eerste de beste stipje maar rood hebben ingekleurd. Waren er geen PvdA liefhebbers meer dan waren er toch meerdere alternatieven dan alleen een PVV of VVD?

  reageer
 • MKM

   

  Dat lijkt me prima kunnen. Iemand die landelijk het een stemt, kan lokaal heel iets anders stemmen. En nee, ik ben geen PvdA-aanhanger (landelijk noch lokaal).

  reageer
 • kees

   

  Boeiend en lekker belangrijk.

  reageer
 • Rob

   

  Ja werken loont als je kan werken, op je handen blijven zitten kan wel een tandje minder. Voor niks gaat alleen de zon op.

  reageer
 • Thomas

   

  Men mag de PVV niet negeren? Mijn beste, toon mij een werkbaar betaalbaar niet-racistisch plan van de PVV, en ik toon u een levende ademende paarse éénhoorn. De PVV heeft zichzelf onaanraakbaar gemaakt met plannen als concentratiekampen bouwen om mannelijke Moslims in op te sluiten. Daar is maar één persoon verantwoordelijk voor en dat is Wilders zelf.

  reageer
 • Dirk2

   

  Mooi resultaat voor de VVD, chapeau! En dan zullen nu ook de lokale PvdA Wethouders zich maar eens heel wat nederiger moeten gaan opstellen na deze aflatende prestatie. Goed dat deze partij nu een halt toe geroepen is! Hebben de afgelopen decennia veel kapot gemaakt in stad en land door eigen populisme en drang naar positiemacht. De burger heeft gesproken en daarmee zijn stem verheven tegen de PvdA.

  reageer
 • Johan

   

  Update: Naast NOP, Zeewolde en Dronten is het CDA ook op Urk tweede partij.

  reageer
 • Barbara

   

  Als ik het goed begrijp, gaan, alsof het een feestje betreft, de stemmers binnen korte tijd weer naar de stembus?

  reageer
 • Guus

   

  VVD gefeliciteerd met deze mooie overwinning .

  reageer
 • Frenky

   

  Bijzonder dat nog zoveel mensen in die leugenaar trappen.

  reageer
 • Vileintje

   

  Gezien de commentaren die hier geplaatst worden en die vol zitten met egoïsme verbaast dat niet. Als het eigen boeltje maar voorzien wordt op kosten van de gemeenschap en de rest kan niemand bommen. Gratis geld voor het huis of bedrijf en alles is fijn.

  reageer
 • Inwoner

   

  Ondanks de toch ook grote verliezen mooie resultaten voor bepaalde partijen. Maar wil je de uitslagen, op basis van de democratische keuzes van de burger, de twee uitersten respecteren. Dan mag je ook de 20% (20 zetels PVV) van de bevolking niet negeren! En ook het 'vette' verlies van de PvdA (-29 zetels) zal in gemeenten moeten leiden tot bescheidenheid in het optreden bij de 'lokale' PvdA. Landelijke partijen zijn nu eenmaal het directe verlengstuk van den Haag. Je kunt niet met landelijke politici door de straten lopen bij de campagne in je stad en daarna de uitslagen en dus signalen van de inwoners naast je neerleggen onder het motto 'ja maar, dat is landelijk'.

  reageer
 • Karel

   

  Wat heeft die PvdA ook hier in Almere op zijn donder gekregen! En terecht! Dat krijg je als je je eigen prestigeprojecten door de strot van de Almeerders probeert te duwen. De inwoners hebben gesproken. Dus wegwezen met die PvdA, wegwezen met die FLOPriade.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert