Lange nacht voor stemmentellers Dronten

DRONTEN
Hoe laat het zou worden, dat konden ze niet zeggen. Maar dat het nachtwerk zou worden, dat was wel duidelijk. De medewerkers van stembureau 1 in Dronten stonden bij het sluiten van het stembureau voor een flinke klus.
Klokslag negen uur sloot de voorzitter het bureau. Het slot ging van de stembus en de biljetten werden verspreid over de vloer van het stembureau.

Biljetten uitvouwen
Eerst moesten alle biljetten worden uitgevouwen. Enkel dat kostte de 11 medewerkers al ruim een uur. Daarna moesten er stapels worden gemaakt van alle 25 partijen op de lijst. En daarna moesten de stemmen op de verschillende kandidaten worden geteld. 

Alles handmatig
Stemmen doen we alweer jaren met potlood. Tellen gaat met de hand omdat de stemcomputer te hacken was. De resultaten van alle stembureaus worden verzameld op het gemeentehuis, en moeten daar dan weer met de hand worden (op)geteld. Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken besloot begin dit jaar dat handmatig tellen voorlopig veiliger is dan met elektronische hulpmiddelen.

De medewerkers in Dronten hebben het er graag voor over. Het belangrijkste is dat alles klopt, zegt Erik Heidenrijk, de voorzitter van het stembureau. 

reacties (3)

 • hoezo

   

  Hoezo nachtwerk? Wij sloten ook om 21:00uur en waren al om 23:30uur klaar met tellen. En dat terwijl het ons ook nog extra tijd heeft gekost om alles te hertellen vanwege 1 missende stem.

  reageer
 • Harry van Gelder

   

  Thomas, stemcomputers zijn niet te controleren. Wie zegt dat de druk op de knop ook daadwerkelijk vertaald wordt naar die partij/kandidaat? Stemcomputer kan gehackt zijn. Dit tellen is niet frauduleus, is nml openbaar en iedereen kan het controleren.

  reageer
 • Thomas

   

  Het is eigenlijk van de gekken dat dit nog zo ouderwets, traag en fraudegevoelig moet in 2017. Dat terwijl we al lang werkende stemcomputers hebben die de uitslag één minuut na het sluiten van de stembureau's al netjes uit kunnen spugen.

  reageer
 • .\/\/.

   

  Als er iets NIET fraudegevoelig is, dan is het wel met de hand tellen in gezelschap.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert