Maximale werkstraf geëist voor dodelijk ongeval

LELYSTAD
Tegen een vrachtwagenchauffeur uit Lelystad die 2,5 jaar geleden een wegwerker doodreed, is 240 uur werkstraf en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Het OM wil ook dat de chauffeur twee jaar niet mag autorijden.

Volgens de officier van justitie heeft de 36-jarige chauffeur schuld aan het dodelijke ongeluk op de A12 bij Harmelen. Hij noemt het onbegrijpelijk dat de ervaren chauffeur 1200 meter lang allerlei waarschuwingssignalen miste. Zo hingen er matrixborden met de snelheid 90 en 70 kilometer. Andere borden toonden pijlen en rode kruisen.

De chauffeur knalde zonder te remmen op een fel verlichte bots-absorber. De vrachtwagen die daarachter stond, werd verplaatst en botste tegen een andere auto. Een wegwerker stond daartussen en raakte bekneld. Hij overleed ter plekke. Een tweede wegwerker raakte zwaargewond en heeft blijvend hersenletsel.

De wegwerkzaamheden waren niet helemaal goed beveiligd, maar dat heeft volgens de officier geen invloed gehad.

Goed geslapen
De Lelystedeling gaf toe dat hij een aantal aanwijzingen had gemist, maar had verder geen verklaring voor het ongeval. De officier suggereerde dat de man vermoeid was omdat hij weinig had geslapen. Maar volgens de chauffeur was hij goed uitgerust. Hij zou weliswaar gaan scheiden, maar hij had daarover net een goed gesprek gehad.

Schuldgevoel
De officier heeft in haar strafeis laten meewegen dat de Lelystedeling sinds het ongeval zijn baan en huis is kwijtgeraakt. Ook hield ze rekening met de schuldgevoelens en psychische klachten die de man sinds de bewuste dag heeft.

Volgens de advocate van de Lelystedeling heeft hij geen schuld aan de dood van het slachtoffer. Zij stelde dat het een ongeluk was, die nu eenmaal af en toe gebeuren.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

reacties (4)

 • Sandra74

   

  Vooropgesteld dat het heel erg is dat er een dode te betreuren valt en een persoon met blijvend hersenletsel wil niet zeggen dat de vrachtwagenchauffeur dit bewust heeft gedaan. Ik kan mij voorstellen dat de direct betrokkenen van de slachtoffers de strafmaat veel te laag vinden (dat zou ik ook vinden als het gaat om iemand van wie je houdt). Als je het onafhankelijk bekijkt dan is er geen opzet in het spel en ja het is raar dat de afzetting die al ruim van te voren is aangekondigd onopgemerkt is gebleven, maar ik geloof niet dat de chauffeur expres dit ongeluk heeft veroorzaakt. Dit blijft hem voor altijd bij .... Sterkte voor alle betrokkenen.

  reageer
 • Mm

   

  Hij heeft te veel uren gereden. Hij was moe. Dit vind ik reden genoeg. En ja de straf is veel te laag rijbewijs innemen en niet meer terug geven

 • Flevoburger

   

  Ach er zijn notoire drankrijders die meerdere keren gesnaaid zijn en na het veroorzaken van een ongeluk ) onder invloed van drank met minder straf wegkomen. Het is overigens een bekend verschijnsel als je maar `genoeg` verkeersborden neerzet deze ( door de hoeveelheid) hun signaalwaarde verliezen. Is er opzet in het spel? Is er drank / drugs in het spel? Werden de werk en rusttijden gerespecteerd? Was dit een enorme blunder? Of is hier echt sprake van een misdrijf? Dit hele verhaal kent ( met of zonder veroordeling) alleen maar verliezers.

  reageer
 • Anna

   

  Wat een onzin.....iemand die toegeeft uitgerust te zijn geweest en 1200 mtr LANG borden over het hoofd ziet is gewoon belachelijk bezig geweest. B.P. moet maar eens een goed nadenken over de gevolgen. Baan kwijt??? Hij heeft gewoon werk hoor! Huis kwijt? Hij ging sowieso al scheiden en een ander onderdak zoeken. Dus dat had de rechter niet hoeven mee te nemen. Wat een belachelijke veroordeling. Een man is uit het leven van zijn familie gerukt!

  reageer
 • Janssen

   

  Wat had die meneer dan moeten doen na 2,5 jaar? oordeel niet als je niet alle feiten kent!! En nadenken over de gevolgen, die zijn echt wel duidelijk denk ik daar heeft hij u commentaar echt niet bij nodig! En zijn initialen gebruiken betekent dat u waarschijnlijk weet om wie het gaat praat u ongenoegen dan met hem zelf uit en niet via dit medium!

 • Toon

   

  Ach natuurlijk ! Ongelukken die zo nu en dan gebeuren ! Hoe krijg je het uit je bek ! Dit is pure moord ! Dat kan je niet afdoen met een taakstraf ! Ik hoop dat er eindelijk eens een rechter dit inziet !

  reageer
 • Jan

   

  Hopelijk veroorzaakt u nooit een zwaar ongeluk. Een moment van onoplettendheid en je leven is veranderd rekent u zelf maar de tijdsduur uit van 1200 meter met 80 km/h

 • Peter

   

  Misschien beetje een toontje lager zingen. Soms kan het ook gewoon een ongeval zijn met 2 verliezende partijen. Lekker makkelijk reageren vanaf een toetsenbord. Het kan jou ook gebeuren. Misschien in een andere contex. Wil je dan wel eens horen als moord ten laste word gelegd

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert