Voorlopig geen speed-pedelecs op fietspad

ALMERE
Elektrische fietsen die 45 kilometer per uur kunnen halen, worden voorlopig niet toegestaan op fietspaden in Almere. Dat blijkt uit antwoorden van het college van burgemeester en wethouders op vragen van de ChristenUnie. 

Sinds dit jaar mogen de snelle fietsen, zogeheten speed-pedelecs, niet meer op het fietspad rijden. Ze zijn gelijkgesteld aan bromfietsen en dat betekent dat ze vaak de weg op moeten waar ook auto's rijden. Volgens in ieder geval één speed-pedelecfietser en de Fietsersbond in Almere, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. 

Toch wil het college de speed-pedelecs niet op het fietspad toestaan, omdat dat zou betekenen dat ook bromfietsen op die paden mogen rijden. En daar heeft Almere slechte ervaringen mee. Zo klaagden fietsers in het verleden over geluidsoverlast en onveilige situaties. Daarom werd in 2009 'Bromfiets op Rijbaan' in Almere ingevoerd. 

Wel zegt het college een evaluatie af te wachten van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Die onderzoekt de effecten van speed-pedelecs op de rijbaan. Als die resultaten leiden tot nieuwe regelgeving, zal Almere kijken of ze de fietspaden toch gaat aanpassen. 

reacties (3)

 • Remko

   

  Als ze deze fietsen 'onder de loop willen nemen' dan ook graag de elektrische fietsen. Die gaan ook hard. Zeker voor de ouderen op z'on fiets. Voor veel ouderen moeten ze dan sneller reageren dan ze kunnen of ze denken dat ze alles kunnen maken. Ik vind voor elke elektrische fiets, fietshelmen verplicht. Omdat ze vaak harder gaan dan 25km/h.

  reageer
 • Zeeuw

   

  E bikes gaan niet harder dan 25 km/u! Alleen de speedelecs!

 • Barbara

   

  En ga ook als Fietsersbond eens fatsoenlijk werk maken van die egocentrische ingerupste ligfietsdwazen wiens hoofden niet boven de beplantingen op kruisingen uitkomen. Voor je er erg in hebt rijden ze de fietsende medeweggebruiker morsdood met hun op geweld gerichte manier van fietsen. Als je niet tijdig afstapt om hen voorrang te verlenen ben je het haasje. Bovendien zie je als automobilist die gasten letterlijk over het hoofd!

  reageer
 • Simpele oplossing is een vlaggetje erop net als bij kleuters.

 • Paard achter de wagen spannen?

   

  Waarom worden dergelijke fietsen dan ook toegelaten door het ministerie ?

  reageer
 • Frits

   

  Helaas zijn er Europese afspraken dat een voertuig dat in het ene land toegelaten is, automatisch ook in de rest van de EU toegelaten is. Het kabinet probeert het al onaantrekkelijker te maken door ze als bromfiets aan te merken. Helaas begint datv handjevol bezitters van zo'n onveilig ding nu te piepen. Jammer maar helaas, had je maar niet zo'n slappe onveilige bromfiets moeten kopen. Het is geen fiets!

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert