Kamerlid: "Verwachtingen rond PvdA altijd te hooggespannen"

FLEVOLAND
Het vertrekkend PvdA-Tweede Kamerlid Rien van der Velde uit Emmeloord schrijft de dramatische verkiezingsnederlaag van afgelopen woensdag toe aan de te hoge verwachtingen die kiezers altijd hebben van de Partij van de Arbeid.

In het tv-programma Over Flevoland Gesproken op zaterdag zegt Van der Velde dat de PvdA de hooggespannen verwachtingen niet kan waarmaken, en dat leidt tot teleurstelling.

Rien van der Velde, die ook raadslid is in Noordoostpolder, is naar eigen zeggen niet verbaasd over de afstraffing door de kiezers, die hij op basis van geluiden uit de samenleving al zag aankomen.

Hij ziet nog wel toekomst voor de partij, en vindt dat de PvdA het klimaatvraagstuk en de herverdeling tussen arm en rijk nu centraal moet stellen.

reacties (18)

 • Pieter

   

  Met die uitspraak wordt het probleem dus duidelijk: De politici, de bewindsmensen, de partijbestuurders, ze hebben niet meer het flauwste benul van wat er werkelijk aan de hand is: Stekeblind en stokdoof. En nog erger: verraad gepleegd aan sociaaldemocratische grondbeginselen en daarmee verraad gepleegd aan de eigen achterban en de kiezer.

  reageer
 • pieter

   

  Teveel arrogantie, teveel de traditionele achterban negeren, teveel Europa, teveel baantjesjagerij, zowel in het politiek als bij de ambtenaren.

  reageer
 • Hekking

   

  De PvdA heeft het aan zichzelf te danken dat het is afgestraft. De A staat voor arbeid maar daar is de PvdA niet meer van. Sinds de komst van Wim Kok is de PvdA in de uitverkoop gegaan. Dit komt nimmer meer goed. Terecht afstraffing als je pretendeert een sociale partij te zijn en eenmaal op het pluche mee helpt om de sociale zekerheid de strot om te draaien. Dit is het einde van de PvdA want de kiezers hebben zich afgewend en komen niet meer terug. Absoluut ongeloofwaardig, de PvdA.

  reageer
 • Hannes

   

  Misselijkmakende reactie!!" Hopelijk mag je ook lang van je pensioen gaan genieten!

  reageer
 • flevo

   

  Gelukkig krijgen we nu een rechts liberaal kabinet. Beter voor de werkendemensen. Wat harder voor alle uitvreters van de maatschappij. En terecht. Niemand is van hard werken gestorven. En wie niet werkt, hoeft ook geen eten.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Frits

   

  De PvdA is van een partij voor de gewone werkende man en vrouw een partij geworden voor de globalisering en de grote bedrijven. De sociale zekerheid is (mede) door de PvdA afgebroken, waardoor er nauwelijks meer een vangnet is voor wie na zijn flexibele baantje werkloos of arbeidsongeschikt raakt. Jongeren hebben een toekomstperspectief dat ze tot hun tachtigste door moeten werken. Nergens is meer geld voor, behalve om met geld van de burgers banken te redden, waarna de politici daar zelf weer met een baantje gaan lopen graaien (Kok, Zalm). Het zorgstelsel is door VVD en PvdA verkwanseld aan bedrijven waar vervolgens ook weer politici aan een topbaantje geholpen worden (Rouvoet). En dan nu verbaast zijn dat de cynisch geworden bevolking, die alles zelf maar op moet lossen, nu ook egocentrisch wordt en op partijen stemt die het eigenbelang voorop zetten? PvdA: dit hebben jullie zelf gecreëerd, al te beginnen met Wim Kok die de rode veren afschudde. De PvdA heeft zichzelf overbodig gemaakt. Weg ermee, ook met die laatste negen zetels. Ik stem wel op een echte linkse partij.

  reageer
 • Boels

   

  Ik zou daarentegen kunnen stellen dat ik inmiddels 11 jaar zeker 30% per jaar aan inkomsten heb ingeleverd omdat ik verplicht was te stoppen met 65 jaar (semi-overheid) ;-) Maar omdat diefstal te noemen gaat te ver.

  reageer
 • modale 65 + er.

   

  Die z.g. herverdeling heeft mij, als gevolg van de verhoging van de AOW-leeftijd, in 2016 al eventjes 9.000 Euri netto gekost. (6 maanden AOW + ten onrechte betaalde AOW-premie). Deze diefstal is pas, met dank aan o.a. de PvdA, in 2013 aangekondigd. Hoezo, hooggespannen verwachtingen van de kiezer???

  reageer
 • Flevoburger

   

  De PvdA heeft de afgelopen jaren zo'n beetje alles waar de PvdA voor stond de sloot in gekieperd. Keer op keer kreeg men vanuit de eigen achterban grote kritiek die vervolgens ook de sloot werd ingekieperd. En dan nu gaan zeggen dat het allemaal aan de kiezer ligt. Vent je moet niet zeuren, voor jou is er een mooie wachtgeldregeling terwijl ( dankzij het beleid van de PvdA ) menigeen bij verlies van baan heel snel de bijstand in verdwijnt. Maar ja, dat laatste is voor de gewone man, jullie staan daar natuurlijk ver boven. Gewoon die hele partij opheffen, klaar....

  reageer
 • Geen PvdA-kiezer meer

   

  Ziehier waar het bij de PvdA aan schort. Het absolute gebrek om kritisch in de spiegel te kijken en de hand in eigen boezem te steken. Maar nee, de nederlaag ligt aan de kiezers, ja hoor! Wat een belediging voor de kiezers die voorheen nog wel het vertrouwen hadden in de PvdA. Eén ding is zeker, met deze instelling komt het nooit meer goed met deze partij.

  reageer
 • Realist

   

  Here we go, herverdelen tussen arm en rijk! Ga aan het werk, genie!

  reageer
 • Stef

   

  Volgens mij doen ze decennia lang al aan nivelleren. Nivelleren is toch een feest! Stelletje dwazen

  reageer
 • pieter

   

  Nee hoor, niet hoge verwachtingen, maar totale vervreemding van je achterban, !! alleen maar bezig zijn met de buiten wereld, zie het minderwaardig bejegenen van mensen die hun onvrede uiten, wat zich b.v. uit bij die socialistische arbeidersomroep VARA, met presentatoren die zich de mentaliteit van rupsje nooit genoeg hebben eigen gemaakt.

  reageer
 • Dirk

   

  te hoge verwachtingen ? onder welke steen komt je vandaan rien , je partij is er mede debet aan dat mensen in armoede leven en dat jou partij geen tegen gas heeft gegeven naar de vvd maar juist er in mee is gegaan het land af te breken en omdat beleid is je partij nu afgerekend , nu spekman er uit en asscher er ook uit werken en dan je partij opheffen dat is het enige wat er moet gaan gebeuren .

  reageer
 • Stevie

   

  Teruggaan van iets hebben bereikt naar bijna niets... Of zoals Hans Spekman zei 'Nivelleren is een feest'.

  reageer
 • Barbara

   

  Een belangrijk bezwaar dat vooral tegen maatschappelijke idealen en maatschappelijk idealisme wordt ingebracht, is dat de samenleving niet maakbaar is. Het mislukken van socialistische experimenten is het beste bewijs dat de samenleving niet maakbaar is. Neem het falen van de verzorgingsstaat. Wat waren de idealen van de verzorgingsstaat? Zo een gelijk mogelijke welvaart door spreiding van macht, kennis en inkomen. Wat was het resultaat? Een onbetaalbaar geheel van verzorgingsaanbod die van mensen afhankelijke, en tegelijk berekenende burgers maakte en hen beroofde van prikkels om zelf initiatieven te nemen. Door mensen welvaart te geven, maak je ze nog niet gelukkig. Geluk hangt hangt af van dingen die zich per definitie aan beïnvloeding van buiten onttrekken. Bijvoorbeeld van een goede relatie met een partner.

  reageer
 • Stevie

   

  Dat is nu precies waar het aan schort bij de PVDA.. Zelfreflectie. De genadeloze afstraffing van de kiezer heeft niets te maken me de te hoge verwachtingen mijnheer van der Velde... Nee het heeft alles te maken met het verloochenen van partij-idealen en principes om maar te kunnen regeren. Het pluche zit zacht, ik weet het.., de burger heeft gekozen en beslist en niet omdat de PVDA de 'te hoge verwachtingen' niet kon waarmaken, maar omdat de partij zelf de sociale democratie de rug heeft toegekeerd.

  reageer
 • Dirk2

   

  Hoge verwachtingen van de PvdA? Waar haalt deze man deze wijsheid vandaan? De enige verwachting is onnodige verdere afbraak door extreme en onmogelijke nivellering! En nu het programma van GL overnemen omdat men het zelf niet kan! Bah..

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert