Begraafplaats voor vroeg overleden baby's geopend

ALMERE
Een speciale begraafplaats voor zeer vroeg overleden baby's is zaterdag in Almere officieel geopend. Op het zogenoemde Vlinderveld kunnen ouders hun baby die voor de 24-ste week van de zwangerschap overleden is, begraven. 

Het is niet verplicht om een baby jonger dan 24 weken te begraven of te cremeren.  Een begrafenis wordt daarom niet vergoed door de verzekering. Als ouders toch voor een begrafenis kiezen, kost dat hen veel geld omdat ze een graf moeten huren voor minimaal  tien jaar. Bij begraafplaats en Crematorium Almere Stad kan op het Vlinderveld een graf voor vijf jaar worden gehuurd. 

Het veldje is een initiatief van Els van Boxtel. Haar kleindochter Inaya werd geboren met 23 weken en toen ze begraven moest worden was daar geen mogelijkheid voor. Na gesprekken met Natasja van Kampen van Begraafplaatsen en Crematorium Almere ontstond het idee voor het Vlinderveld.

Volgens Van Boxtel is het belangrijk dat ouders een tastbare plek hebben om naar terug te gaan. Ouders kunnen voor vijf jaar een  toegewezen plek op een persoonlijke manier aankleden. Ze hoopt dat meer gemeenten het voorbeeld in Almere volgen.


reacties (9)

 • Pieter

   

  Ik kan er wel helemaal naast zitten, maar op elke begraafplaats is toch een "afdeling kinderen"Daar hoeft toch niets speciaals voor te worden bedacht?

  reageer
 • C.P.

   

  Heel goed dat een zwangerschap van vóór 23 weken nu óók als een volwaardig leven/kindje wordt beschouwd. Dit betekent dat abortus plegen (t/m de 24e week mogelijk in ons land) het afbreken van leven is...... en niet zomaar wat weefsel wat je wegzuigt. Dit zet mij toch aan het denken....! wat gebeurt er eigenlijk met al die andere 30.000 baby-abortussen? En hoe gaat het met díe moeders....

  reageer
 • Ed

   

  U trekt een onjuist conclusie. Want de juridische status van een ongeboren kind / foetus verandert natuurlijk niet door de opening van het vlinderveld. Late abortus waar u over spreekt is (denk ik) zeldzaam in Nederland en er zal door medici gekeken worden of er een zwaarwegende (medische) reden is. Soms is de reden er om die moeilijke beslissing te nemen. Verder lijkt me dit niet de plek om dit onderwerp verder te bediscussiëren.

 • Rick

   

  Mooi. Zal een hoop mensen helpen. Hoop dat dit snel navolging krijgt in vele gemeenten. Vind het wat minder om in het bijbehorende stukje op de app dan de afdruk met naam en toenaam van een kindje te noemen. Alleen de zin erboven was voldoende geweest en maakt de meeste indruk. Er vanuitgaande dat dit in overleg en met toestemming van de ouders is geplaatst.

  reageer
 • Tilly Winkels

   

  Heel mooi dat dit kan voor ouders grootouders broertjes en zusjes.

  reageer
 • Jessie

   

  Hoezo kon dat niet? Ons zoontje hebben we in de urnentuin daar. Is met 22 weken geboren. Niemand heeft gevraagd hoe oud hij was. Verder is deze mogelijkheid Prachtig voor deze ouders en andere. Alleen jammer dat t maar 5 jaar mag.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jantje

   

  " Achter laten in ziekenhuis " ? lees ik hier..................Wat word er daar dan mee gedaan ?

  reageer
 • M Janssen

   

  Volgens mij worden ze van daaruit ook gecremeerd, maar dan zonder ceremonie enzo

 • Peter.

   

  Grof gezegd "medisch afval" daarom vind ik dit een heel goed idee. Voor de ouders blijft het hun verloren kindje en geen afval.

 • Jaanchi

   

  Een mooi en waardevol initiatief. Heel mooi.

  reageer
 • CJW

   

  Waarom mag dit maar voor vijf jaar?

  reageer
 • Leny

   

  Erg fijn dat deze mensen ook een plekje hebben. Om bij hun kindje te zijn. Een goed initiatief.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert