Frustratie in apotheek om dure medicijnen

ALMERE
Boze mensen aan de balie, omdat de medicijnen zo duur zijn geworden. Dat is de praktijk in bijvoorbeeld apotheek De Archipel in de Almeerse Literatuurwijk. Ook al zijn de klanten verzekerd, ze moeten voor veel medicijnen bijbetalen als ze die in de apotheek komen ophalen.

Dat komt doordat de farmaceutische industrie bestaande medicijnen vaak verkoopt aan nieuwe bedrijven. Die brengen hetzelfde medicijn dan op de markt voor een veel hogere prijs. De patiënt draait dan op voor de extra kosten.

Apotheker Jean Pierre Biemond van De Archipel is daar boos over. Mensen zijn vaak afhankelijk van dat specifieke medicijn en moeten dus wel bijbetalen. Hij noemt het moreel verwerpelijk om de prijzen zo hoog te maken. Dit schaadt de hele farmaceutische wereld, zegt Biemond.

reacties (20)

 • A. Potheker

   

  Ik snap de reactie van de mensen wel. Zij hebben echter geen idee wat er in een apotheek allemaal gebeurt voordat 'het doosje' over de balie gaat. Het is het geneesmiddelknooppunt tussen patiënt, huisartsen, specialisten, verzekeraars en niet te vergeten de geneesmjddelproducenten. Iedere dag vindt er een logistiek prestatie plaats. En het ligt in de aard van de mens om alles gratis te willen

  reageer
 • Eefje

   

  Dit betaalde je vroeger ook, alleen werd het niet gespecificeerd. Dus alleen omdat je het nu weet ben je boos. En als een specifiek medicijn wel wordt vergoed en een alternatief niet, of veel duurder is, krijgt u dat toch niet. Dan heeft extra uitleg (die weer niet gratis is) van de apotheker aan u weinig zin

  reageer
 • Frits

   

  En Zeewolde idem dito

  reageer
 • Dom Pedro

   

  Hoezo goedkoper in het buitenland??? Hier in Portugal betalen wij €4,20 voor een doosje paracetamol van 20 stuks!!! Laat je niet altijd voor gek houden door anderen.

  reageer
 • Carry

   

  Leg dan maar eens uit waarom dezelfde medicijnen in het buitenland veel en veel goedkoper zijn.353514

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Dit werd vroeger maffia praktijk genoemd, doch nu marktwerking. We gaan er wel op vooruit zeg. Alles voor het grote geld, snelle jongens etc. En in Brussel slaapt men rustig door...

  reageer
 • Medicijn gebruiker

   

  Wordt tijd voor velen om gezond te eten (groenten en fruit) veel sporten en stoppen met roken, blowen, alcohol en allerlei andere drugs.. Dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Er zijn helaas ook miljoenen mensen die er niets aankunnen doen dat ze die medicijnen zo hard nodig hebben.

  reageer
 • Sandra

   

  Ik vind het te kort door de bocht om als apotheker 'boos' te zijn over duurdere medicijnen terwijl zij zelf een verplichte 'eerste uitgifte' van rond de 7€ berekenen voor een papieren uitdraai van de bijsluiter. Ik zou vrij moeten kunnen beslissen of ik dat zelf al dan niet van internet haal. Ook vanwege de 'eerste uitgifte' als je een medicijn een jaar bv niet hebt gebruikt maar opnieuw moet gebruiken. Dat is absurd. Daarnaast kunnen ook apotheken zich meer verdiepen in welke alternatieven er zijn voor een specifiek medicijn. Ik vind de huidige apothekers en medewerkers echt minimaal interesse tonen en weinig klantvriendelijk (alleen al door de absurde wachttijden). Voor mij een roep van iemand die eerst even zijn eigen situatie in de apotheek dient te verbeteren.....

  reageer
 • MarkS90

   

  Uitleg medicijnen ... Terwijl je ze al jaren gebruikt.

  reageer
 • Jaap

   

  Maakt de overheid keiharde afspraken met de leveranciers om prijzen te drukken/stabiliseren, dus de marge staat onder druk. Leveranciers zijn slim : " als wij de marge onder druk hebben verkopen we die medicijnen waar WIJ prijs afspraken over gebben gewoon voor een knappe prijs door. Omdat met de nieuwe partij geen afspraken Lopen : *jackpot* , en de patiënt de dupe. Tja, dat noemen ze marktwerking .

  reageer
 • Maaike

   

  Met een VVD-regering vrees ik dat dit nog wel even door kan gaan.

  reageer
 • .\/\/.

   

  nee het ligt duidelijk niet aan de zorgverzekeraars. Lees, er staat: "Dat komt doordat de farmaceutische industrie bestaande medicijnen vaak verkoopt aan nieuwe bedrijven.", en dat zijn geen 'alternative facts'. @ Eefje: denk je echt dat een nieuw kabinet onder leiding van de VVD enige neiging tot "keihard ingrijpen" zal vertonen? En in het onwaarschijnlijke geval dat het kabinet dat zou willen, denk je dat dat ook zou lukken? Nee dus.

  reageer
 • Ed

   

  Nee, de prijzen worden onredelijk opgedreven om de aandeelhouders te spekken. Daar was de hele privatisering van de zorg voor bedoeld. Minister Schippers wilde ziekenhuizen onlangs ook winstuitkeringen laten doen. Blijf vooral VVD stemmen mensen, dan krijgen we nog veel meer van deze fijne verrassingen.

  reageer
 • Wim

   

  Zoveel mogelijk meenemen uit het buitenland Kan soms heel veel geld schelen

  reageer
 • petri

   

  Ligt aan de zorgverzekeraars, die vergoeden niet.

  reageer
 • Claartje

   

  Lang leve de marktwerking :-(

  reageer
 • Theo

   

  Wat denk je wat de apotheker er zelf opgooit, laatst stond er 13 euro op mijn afrekenig voor uitleg medicijnen. Deze kosten worden ook niet vergoedt.

  reageer
 • Wouter

   

  Laten we hieraan vast wennen. Dit heet marktwerking in de zorg. Het wordt nog veel erger.

  reageer
 • Nederlander

   

  Dit is iets waar de EU zich hard voor moet maken, ipv die schaamteloze zelf verrijking.

  reageer
 • Eefje

   

  Tijd dat een nieuw kabinet hier keihard ingrijpt, dit is gewoon een hele vuiule manier om over de ruggen van zieke mensen nog meer geld te verdienen. Bah!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert